reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Palce Lizac :p

Krem do tortu

500 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru

można dodać cukier waniliowy, albo esencje

Ubić śmietanę na sztywno, na koniec dosypać cukier, dodać mascarpone i całość na niskich obrotach albo recznie wymieszać.
 
reklama
Biszkopt

na 1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia

żółtka z cukrem ubić w kubku
pianę z białek na sztywno w misce, wlać zółtka i delikatnie wymieszać. dodać mąkę delikatnie wymieszać.

wlać do tortownicy.
piec ok. 30 min w 180st.

Ja na okrągłą tortownicę biorę 5-6 jajek. Jak duże jajko to pełne łyżki mąki i cukru, jak średnie/małe, to biorę 1,5 łyżki.
 
GOFRY
0,5 kg mąki
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
mleko
olejek zapachowy
0,5 szklanki cukru

Jajka zmiksować z cukrem, dodać makę, proszek, olejek i trochę mleka. Następnie rozpuścić na ogniu margarynę i dodać gorącą do masy. Zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mleka. Gorfownicę mocno rozgrzewamy i na gorącą wylewamy ciasto. Pieczemy goferki. Smacznego :)
 
Do góry