reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Palce Lizac :p

...."PRINCE POLO".....

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukier
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1-2 łyzki kakao
sok z cytryny

CIASTO:

6białek
szkl cukru
3 duze Prince Polo
100g orzechów włoskich
100g wiórki kokosowe

KREM:

6 zółtek
5łyżek cukru
10 dkg masła

Do dekoracji polewa czekoladowa


Białka ubic z cukrem dodoac zółtka i nadal ubijac.Wsypac mąkę proszek i kakao Delikatnie wymieszac.

Biszkopt wylac do posmarowanej tłuszczem formy piec ok 25min w temp 170'C Ostudzony biszkopt nasączyc wodą z sokiem z cytryny

6 białek ubić na sztywną pianę i ubijaąc dodac cukier. Połączyc z posiekanym Prince Polo orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.Mase wylac do formy dobrze natłuszczonej piec ok 20 min w 170'C

Zółtka ubic z cukrem na parze.Ostudzic.Masło utrzec dodawac masę żółtkową.

Na nasączony biszkopt wyłózyc krem maslany a potem ciasto z Prince Polo.Lekko docisnąć.POlac wierzch polewą Schłodzic w lodówce

A to moje zmiany :
Ja zamiast kremu jajecznego drugim razem ubiję szklankę smietany 30%(do ubitej dodac rozpuszczoną 3łyzki zelatynę)
MNie krem wypłynął z ciasta:)

A do ciasta Prince Polo zamiast cukru kryształku dodac puder szybceij się ubije z białkami
Takie moje spostrzezenia:)
 
reklama
Mufinki z jabłkami

przepis z Le Cordon Bleu „Mufinki” wyd. Konemanns. 4

375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki cukru pudru
155 g masła
3 łyżki miodu
2 jajka
170 ml mleka
3 obrane pokrojone w kostkę jabłka

Masło z miodem stopić wystudzić i chłodne już dodać do zmieszanych jaj z
mlekiem. W misce nie zbyt starannie zmieszać sypkie i płynne składniki oraz jabłka.
6 dużych mufinek piec 20 minut w 200 st. C

Uwagi dla niezaawansowanych:
Foremki wypełnia się w ¾. Foremki uprzednio smaruje tłuszczem i posypuje bułką
tartą by mufinki po upieczeniu dały się łatwo wyjąć. Przed wyjęciem z foremek
lepiej poczekać z 1 minut aby nie poparzyć się. Można zrobić ciasteczka mniejsze
i z połowy składników.
 
spoko napisałam się i wcięło wszytsko:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Pasztet:

JA wczoraj miałam :
0k 70dkg łopatki bez kosci
0k 40dkg białego boczku
ok20dkg watróbki drobiowej
2 cebulki
1 duża bułka(którą sobię namaczam)
8 jajek

miesko myjemy i kroimy w kawałki na rozgrzany tłuszcz wrzucamy miesko watróbkę i cebulkę to wszyystko razem dusimy.JAk przestygnie mielimy w maszynce razem z namoczoną i odisniętą bułką.Do tej masy dodajemy jajka im więcej tym pasztet jest lepszy do tego sól pieprz i dokładnie mieszamy.
PRezkładamy do formy wysmarowanej smalcem i wysypaną bułką tartą.Na wierzch również kładziemy po kawałeczku smalcu
Pieczemy ok godzinki?(ja sprawdzam sobie patyczkiem jak jest czysty pasztet gotowy)

Zamiast watóbki można dodac pieczarki!

smacznego:)
 
dla szpinakożerców :-)

zupa szpinakowo-kukurydziana

3 kolby kukurydzy (ugotowane) - kupiłam w realu w mrożonkach kolby:-)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
cebula posiekana
por pokrojony w cienkie plasterki
marchewka, pokrojona
ziemniak pokrojony w kostkę
1,2 l wody
125 ml śmietany kremówki
125 ml mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
175 g liści szpinaku ( w opakowaniach jest więcej - ja dałam 300 g i było go poporostu więcej :-))

Obkroić nożem nasiona z kukurydzy - (stawiamy kukurydzę w pionie i nożetm tniemy w dół - tak samo jak kroimy chleb), najlepieej zrobić to na talerzu oskrobując lekko kolbę, aby uzyskać mleczny płyn

w garnku roztopić masło i olej i wrzucić pora oraz cebulę - 3-4 minuty pod przykryciem dusić - aż zmiękną

dodać marchew, ziemniaka, szczyptę soli, wodę i zagotować, zmiejszyć ogień i gotować 25 minut (aż warzywa zmiękną) od czasu do czasu mieszając

zupę ostudzić i rozdrobnić (albo tłuczkiem od ziemniaków, albo malakserem) - ja nierozdrobniałam zabardzo tak żeby było conieco do gryzienia a nie sama
papka

przelać zupę do garnka, dodać śmietanę i mleko,doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

dodać pokrojone liście szpinaku i kukurydzę - gotować 4-5 minut - aż liście będą miękkie

i podać :-)

ja zamiast śmietanki i mleka, dałam mleko sojowe.
 
reklama
Szpinakozerca dziekuje za natchnienie:)
Jesli masz jeszcze jakies wariacje szpinakowe to dawaj, bo ilez mozna jesc szpinakowej zapiekanki, szpinakowych pierogow i szpinakowych nalesnikow?Ja moge w nieskonczonosc ale malzon prosi o odmiane w zakresie tego samego produktu....a mnie wena opuscila
 
Do góry