reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Palce Lizac :p

...."PRINCE POLO".....

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukier
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1-2 łyzki kakao
sok z cytryny

CIASTO:

6białek
szkl cukru
3 duze Prince Polo
100g orzechów włoskich
100g wiórki kokosowe

KREM:

6 zółtek
5łyżek cukru
10 dkg masła

Do dekoracji polewa czekoladowa


Białka ubic z cukrem dodoac zółtka i nadal ubijac.Wsypac mąkę proszek i kakao Delikatnie wymieszac.

Biszkopt wylac do posmarowanej tłuszczem formy piec ok 25min w temp 170'C Ostudzony biszkopt nasączyc wodą z sokiem z cytryny

6 białek ubić na sztywną pianę i ubijaąc dodac cukier. Połączyc z posiekanym Prince Polo orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.Mase wylac do formy dobrze natłuszczonej piec ok 20 min w 170'C

Zółtka ubic z cukrem na parze.Ostudzic.Masło utrzec dodawac masę żółtkową.

Na nasączony biszkopt wyłózyc krem maslany a potem ciasto z Prince Polo.Lekko docisnąć.POlac wierzch polewą Schłodzic w lodówce

A to moje zmiany :
Ja zamiast kremu jajecznego drugim razem ubiję szklankę smietany 30%(do ubitej dodac rozpuszczoną 3łyzki zelatynę)
MNie krem wypłynął z ciasta:)

A do ciasta Prince Polo zamiast cukru kryształku dodac puder szybceij się ubije z białkami
Takie moje spostrzezenia:)
 
reklama
Mufinki z jabłkami

przepis z Le Cordon Bleu „Mufinki” wyd. Konemanns. 4

375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki cukru pudru
155 g masła
3 łyżki miodu
2 jajka
170 ml mleka
3 obrane pokrojone w kostkę jabłka

Masło z miodem stopić wystudzić i chłodne już dodać do zmieszanych jaj z
mlekiem. W misce nie zbyt starannie zmieszać sypkie i płynne składniki oraz jabłka.
6 dużych mufinek piec 20 minut w 200 st. C

Uwagi dla niezaawansowanych:
Foremki wypełnia się w ¾. Foremki uprzednio smaruje tłuszczem i posypuje bułką
tartą by mufinki po upieczeniu dały się łatwo wyjąć. Przed wyjęciem z foremek
lepiej poczekać z 1 minut aby nie poparzyć się. Można zrobić ciasteczka mniejsze
i z połowy składników.
 
spoko napisałam się i wcięło wszytsko:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Pasztet:

JA wczoraj miałam :
0k 70dkg łopatki bez kosci
0k 40dkg białego boczku
ok20dkg watróbki drobiowej
2 cebulki
1 duża bułka(którą sobię namaczam)
8 jajek

miesko myjemy i kroimy w kawałki na rozgrzany tłuszcz wrzucamy miesko watróbkę i cebulkę to wszyystko razem dusimy.JAk przestygnie mielimy w maszynce razem z namoczoną i odisniętą bułką.Do tej masy dodajemy jajka im więcej tym pasztet jest lepszy do tego sól pieprz i dokładnie mieszamy.
PRezkładamy do formy wysmarowanej smalcem i wysypaną bułką tartą.Na wierzch również kładziemy po kawałeczku smalcu
Pieczemy ok godzinki?(ja sprawdzam sobie patyczkiem jak jest czysty pasztet gotowy)

Zamiast watóbki można dodac pieczarki!

smacznego:)
 
dla szpinakożerców :-)

zupa szpinakowo-kukurydziana

3 kolby kukurydzy (ugotowane) - kupiłam w realu w mrożonkach kolby:-)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
cebula posiekana
por pokrojony w cienkie plasterki
marchewka, pokrojona
ziemniak pokrojony w kostkę
1,2 l wody
125 ml śmietany kremówki
125 ml mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
175 g liści szpinaku ( w opakowaniach jest więcej - ja dałam 300 g i było go poporostu więcej :-))

Obkroić nożem nasiona z kukurydzy - (stawiamy kukurydzę w pionie i nożetm tniemy w dół - tak samo jak kroimy chleb), najlepieej zrobić to na talerzu oskrobując lekko kolbę, aby uzyskać mleczny płyn

w garnku roztopić masło i olej i wrzucić pora oraz cebulę - 3-4 minuty pod przykryciem dusić - aż zmiękną

dodać marchew, ziemniaka, szczyptę soli, wodę i zagotować, zmiejszyć ogień i gotować 25 minut (aż warzywa zmiękną) od czasu do czasu mieszając

zupę ostudzić i rozdrobnić (albo tłuczkiem od ziemniaków, albo malakserem) - ja nierozdrobniałam zabardzo tak żeby było conieco do gryzienia a nie sama
papka

przelać zupę do garnka, dodać śmietanę i mleko,doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

dodać pokrojone liście szpinaku i kukurydzę - gotować 4-5 minut - aż liście będą miękkie

i podać :-)

ja zamiast śmietanki i mleka, dałam mleko sojowe.
 
reklama
Szpinakozerca dziekuje za natchnienie:)
Jesli masz jeszcze jakies wariacje szpinakowe to dawaj, bo ilez mozna jesc szpinakowej zapiekanki, szpinakowych pierogow i szpinakowych nalesnikow?Ja moge w nieskonczonosc ale malzon prosi o odmiane w zakresie tego samego produktu....a mnie wena opuscila
 
Do góry