reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Byliśmy dzisiaj na szczepieniu i mały waży już 7 600 :szok: Lekarka powiedziała, że jest duży jak półroczne dziecko i że bardzo ładnie przybiera na mamusi mleczku :tak: Jeśli chodzi o wprowadzanie nowości, to za 2 tygodnie możemy zacząć podawać soczki jednoskładnikowe, a za miesiąc, półtora - zupki jarzynowe.
Podczas szczepienia Bartek pokazał siłę swego głosu, ale w ciągu dnia nie marudził tak jak po pierwszym.
Mamy też skierowanie do punktu wczesniej interwencji, żeby trochę poćwiczyć. Bartek trzyma główkę w górze, ale opiera się tylko na łokciach, a według naszej pediatry powinien już opierać się na samych dłoniach wysoko :-( Za to coś się bierze do siadania...

reklama
Fasolkamaria, Ewelw - dziękuję za podpowiedź :-)

Agacia zdrówka dla maluszka... Nacierpi się, ale będzie szybciej zdrowy... A te kupki obserwuj, bo może to być tylko na ząbki, wtedy też niektóre dzieci właśnie takie wodniste kupki robią :-)

Blizniaki właśnie miałam wspomnieć i tej butelce z łyżeczką zamiast smoczka, ale ewlew mnie ubiegła :-)

Witajcie
Mały ma zapalenie oskrzeli. Dostaje dwa razy dziennie zastrzyki :-(. Nie mam siły, płacze razem z nim :-(.

Agaciu, wiem, co czujesz, kochana! I ściskam Cię mocno. Ale z pozytywów - lepsze zastrzyki, bo szybciej działają i nie niszczą małego brzuszka, tak jak antybiotyki podawane doustnie. No i jesteście w domciu, a nie w szpitalu!
Buziaki dla Was gorące!

a ja jakos ociągałam sie z rozszerzeniem diety ale dzis spróbowałam do mleka dodać jej kleik ryżowy i szok zjadła 220ml a tak to jak dawałam raz dziennie mleko modyfikowane to zjadła góra 150ml ! i jadła aż jej sie uszy trzęsły ale widać było że jej smakuje ! no to na dobranoc dałam jej cyca a ta obdoiła i wrzask to zrobiłam jej kaszke i byłam pewna że zje góra troszke a ona zaś bach 220ml :szok: tak jej zasmakowało ! pamiętam że z Liwią miałam cyrki bo nic oprócz cycka nie chciała a ta aż sie trzęsie i mlaska jak widzi cos innego ! jak jemy obiad to aż mi jej żal bo tak patzy i dziubka otwiera :-D teraz to juz nie jem przed nią bo aż mi jej żal :-D

mamusie które podają bebiko jak wyglądaj kupki u waszych maluszków? Ja się troszkę martwię bo jak podawałam Emfamil to były takie same jak na moim mleku jak była a jak zmieniłam na bebiko to robi troszkę jaśniejsze i rzadsze, spodziewałam się tego że na innym mleczku może to wyglądać inaczej ale już sama nie wiem a i ma takie dni że robi 2 kupki a czasem nawet 4 ale to sporadycznie raz na 2 tygodnie ma taki dzień. Mam się martwić, iść do lekarza?Co wy o tym sądzicie?

Czesc mamusie:)
Bylam z malutkim 3 tygodnie temu na szczepieniu, i maly wazy 8600kg :szok: I powtarzam ze bylo to 3 tyg temu, podejrzewam ze teraz rozmienil juz 9 kg :-D Dowiem sie tego w ten piatek :tak: Takze naprawde grubo sie zastanawiam czy rozszerzac mu diete, bo poki co on juz niezle rozszerzony,hahahahah:-p

Poza tym co do ropienia oczek.Moja 3 letnia obecnie coreczka, gdy byla malutka to strasznie ropialo jej oczko. Ale to strasznie, az czasami plakalam gdy sie budzila , widziala mnie jednym oczkiem i sie usmiechala a drugiego nie mogla odkleic. Bylam u okulisty, dostlismy, mascie ,kropelki, ale guzik pomoglo. Przemywalam jej oczko z 8 razy dziennie, gdyz ropka juz sie nagromadzala. Trwalo to 5 miesiecy!!!!! Poszlam raz jeszcze do okulisty i ten powiedzial ze jak za miesiac nie przejdzie to beda robic zabieg ktorego za wszelka cene chcialam uniknac). Uspokajal mnie ze to malo ryzykowny zabieg, ale wlasnie"malo". Wiec chcac sprawdzic jej oczko wewnatrz, prysnal jej jakims spryem. Rozkrzyczala sie w nieboglosy , ale..............po tej samej nocy wstala z czysciutkim oczkiem i juz problem nie wrocil. Takze ja czekalamz zabiegiem i oplacilo sie , potrzebowala czasu . Mam 2 wytlumaczenia: 1. ten spray
2. to ze sie gwaltownie rozpakala spowodowalo cisnienie w oku, ktore przepchalo kanalik lzowy.
Nic innego nie przychodzi mi do glowy. Takze dziewczyny , to jest moja historia a wy zrobcie jak uwazacie . mam nadzieje ze moglam komus pomoc:tak:

Ewushka niezle klocki mamy :-D:-D, moja wazy juz ponad 8 kilo i tez jej jeszcze nic nie daje - jest tylko na mleku , teraz nosi nawet ciuszki w rozmiarze 6-9 miesiecy a spodnie czasem 12 miesiecy sie zdarzy:-D:-D

mamusie które podają bebiko jak wyglądaj kupki u waszych maluszków? Ja się troszkę martwię bo jak podawałam Emfamil to były takie same jak na moim mleku jak była a jak zmieniłam na bebiko to robi troszkę jaśniejsze i rzadsze, spodziewałam się tego że na innym mleczku może to wyglądać inaczej ale już sama nie wiem a i ma takie dni że robi 2 kupki a czasem nawet 4 ale to sporadycznie raz na 2 tygodnie ma taki dzień. Mam się martwić, iść do lekarza?Co wy o tym sądzicie?
ja daje i cyca i bebiko, to kupki są koloru musztardowego, żółtego z białymy grudkami

Byliśmy dzisiaj na szczepieniu i mały waży już 7 600 :szok: Lekarka powiedziała, że jest duży jak półroczne dziecko i że bardzo ładnie przybiera na mamusi mleczku :tak: Jeśli chodzi o wprowadzanie nowości, to za 2 tygodnie możemy zacząć podawać soczki jednoskładnikowe, a za miesiąc, półtora - zupki jarzynowe.
Podczas szczepienia Bartek pokazał siłę swego głosu, ale w ciągu dnia nie marudził tak jak po pierwszym.
Mamy też skierowanie do punktu wczesniej interwencji, żeby trochę poćwiczyć. Bartek trzyma główkę w górze, ale opiera się tylko na łokciach, a według naszej pediatry powinien już opierać się na samych dłoniach wysoko :-( Za to coś się bierze do siadania...
Moja Julka też podnosi główkę i już nawet nauczyła się przewracać na brzuszek, ale nie podnosi się na rączkach tylko na przedramionach to co ja już mam zacząć się martwić?

reklama
Dziewczyny mój mały teraz przy kazdym jedzonku robi wodnista kupę, nie duzo ale zawsze. Są w niej grudki, i jest zółta ale taka wodnista. Nie wiem czy mam sie martwić, czy to moze od antybiotyku który mu dawałam wczoraj i dzisiaj. Jak myslicie?

Agaciu jak My braliśmy antybiotyk to tez przy kazdyn karmieniu robil Filip wodnista kupke a nawet czasami zdazalo sie ze co godzinke byla kupka:szok: nie nadazalam ze zmiana pieluszek gdyz robil je po cichaczu i czesto nie wiedzialam ze jest juz kupka i sobie biedak pupcie odparzyl:-(lekarka powiedziala ze to normalne ze podczas antybiotykoterapi kupka robi sie czestsza i zmienia konsystencje, trzeba tylko wlasnie dokladniej pielegnowac wtedy pupcie aby sie nie odparzyla.
A ja wczoraj poszlam do pediatry na kontrole gdyz moje dziecie po tych szalenstwach spacerkowych w wekend jakies takie bylo nieswoje rozpalone kichalo wiec wolalam zeby go zobaczylo , weszlam tylko do gabinetu i powiedzialam ze na kontrole gdyz jakos nieswoj ten moj bobas jest a ona do mnie a ile na spacerku bylam i w ktorych godzinach??:zawstydzona/y::zawstydzona/y:i okazalo sie ze przegrzalam maluszka na spacerku :-(i za dlugo bylam, gdyz w marcu i kwietniu nie nalezy jeszcze tak przesadzac ze spacerami gdyz dziecko pod tymi budkami w wozku bardzo szybko sie moze przegrzac spocic pozniej na raczki sie wezmie i choroba gotowa:zawstydzona/y:a pogoda jest teraz zdradliwa a wiadomo ze dziecka w krotkim rekawku sie jeszcze na spacerek nie wezmie gdyz jest za malutki i pogoda jeszcze nie ta:zawstydzona/y: kazala nam wychodzic po 15 na spacerki zeby unikac tego sloneczka w godzinach popoludniowych i bardzo nawadniac dziecko gdyz na spacerku w takim sloneczku moze sie odwodnic:zawstydzona/y: Filip juz mial takie suche usteczka w srodku :-(i zakaz prowadzenia wozka pod slonce a ja nie dobra matka w sobote jechalam pod slonce z dzieckiem ale juz sie do tego nie przyznalam:-(cale szczescie juz zamontowalam parasol wiec nie bedzie juz problemu ze sloneczkiem.
Jednym slowem Filipek dostal wapno i ma nadal brac witaminke C.
A poniedzialek podobniez bylo tylu pacjentow tzn malych dzieciaczkow zalatwionych wiosennymi spacerami maz poszedl odebrac recepte na mleczko ale lekarka nawet nie miala czasy jej wypisac dopiero pod sam wieczor byla gotowa w recepcji:szok:

Do góry