reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Ewushka niezle klocki mamy :-D:-D, moja wazy juz ponad 8 kilo i tez jej jeszcze nic nie daje - jest tylko na mleku , teraz nosi nawet ciuszki w rozmiarze 6-9 miesiecy a spodnie czasem 12 miesiecy sie zdarzy:-D:-D

Hahahaha, u mnie ciuszki 6-9 miesiecy pozegnalismy jakies 2 tyg temu :-D Ostatnio robilam zakupy to kupilam ubranka na 18 miesiecy, bo skoro juz teraz nosi na 12 to musze miec wieksze juz w szafce,hahaha:-D Renia czy tu jest jakies inne mleko?:-D:-):-p

reklama
Ja mam pytanie do mam ktorych dzieci sa na Nutramigenie jak moje. Kubus skonczyl dzisiaj 4 miesiace, ale wg pediatry nie mam jeszcze nic nowego wprowadzac do diety. Tez tak macie robic? Poki co mam dodawac do kazdego karmienia miarke Sinlacu na zageszczenie bo maly ulewa jeszcze. A za jakis czas (nie wiem - moze za miesiac lub dwa) dopiero mam sprobowac podac zupke warzywna. Przez to ze Kubus mial te problemy z kupka i podejrzenie nietolerancji laktozy lub na mleko krowie musimy sie pilnowac i bardzo ostroznie wprowadzac nowe produkty. Troche sie tym martwie bo czytam ze duzo mam juz karmi dzieci nowymi posilkami a my jeszcze nie mozemy. Na szczescie przybiera ladnie , tydzien temu mial 7100 g i 65 cm:)

Moja Julka też podnosi główkę i już nawet nauczyła się przewracać na brzuszek, ale nie podnosi się na rączkach tylko na przedramionach to co ja już mam zacząć się martwić?

Na pewno nie. Ma jeszcze czas.

No ja już sama nie wiem :zawstydzona/y: Lekarka powiedziała, że 3,5 miesięczne dziecko powinno już to umieć :-( A jak mój mały ma się tego nauczyć, jeśli już po kilku minutach leżenia na brzuszku się wścieka i nie chce współpracować :-( Może w tym punkcie wczesnej interwencji coś pomogą.
Ewelw, ale to nie do końca tak. U nas mały niby główkę trzyma, ale poleży moment na brzuszku i się wścieka - wtula głowę w kocyk, robi się czerwony i krzyczy na niedobrą mamę, co mu na brzuchu każe leżec :sorry:

Dobrze, że was lekarka skierowała, bo ćwiczena na pewno nie zaszkodzą. Ale też mi się wydaje, że trochę przesadziła, ze stwierdzeniem, że 3,5 miesieczne niemowle już powinno podnosić sie na rączkach :sorry: Myślę, że rehabilitanci mają troszkę inne podejście do tego, sama jestem ciekawa, co ci powiedzą.
My ćwiczymy już 3 miesiące prawie i efekty są, ale wcale nie oszałamiające. Hania główkę trzyma, asymetria się wyrównała, nóżki podnosi do brzuszka, próbuje łapać zabawki, ale ciągle tak samo nie cierpi leżenia na brzuszku i ani myśli się przewracać czy dźwigać na rączkach do góry.

uuu mojej tak ta kaszka zasmakowała ze przy cycku wierci sie dudala i nie chce a jak dam butle z kaszką to przysiądzie równo ! no nic przynajmniej w nocy nie gardzi cycem :-) ale nie stresuje sie jak uzna ze woli butle niz cycka to przezyje ! a pamętam że Liwia za chiny nie chciała nic tylko cycek i cycek i tak gdzieś do roku !

a jak u Was mamusie cycusiowe !?

Moje dziecię dostało sok jabłkowy i przez parę dni po parę łyżeczek, bardzo nim pluła. Myślałam, że po paru dniach już się przyzwyczai, a tu nic codziennie to samo. Mąż chciał jej nawet strzykawka wcisnąć soczek. Tylko, że to nie na tym moim zdaniem polega, żeby dziecko oszukiwać i wpychać coś na siłę.Po tym zrobiła wodnistą kupkę. Potem dałam jej jabłuszko tarte ze słoiczka to jadła trochę lepiej tzn. jedna łyżeczka w buzi trzy na bluzce :baffled: Po tartym miała kupkowy zastój skończyło się czopkiem. Kupka jak plasteinka:eek: No i skończyło się tym, że jest na samym cycku. Tak sobie myślę, że ciężko z nią będzie. A najlepsze jest to że jak nie mogła zrobić kupki to dałam jej herbatkę koperkową, a ona za chiny ludowe nie chciała jejj wypić, szok bo jak miała 2 miechy to wciągła 100ml na raz:szok:
Także przeprawa będzie z nią coś czuje.

nasz jarek pozera wszystko co mu dam,tak w ogóle to jest większość na cycku u nas to wygląda tak
rano ok 6 cyc
potem ok9 cyc
ok 12 kaszka taka gęsta bo taką wodnistą pluje i to jest u nas co drugi dzień na zmiane z jakimś obiadkiem np zupka marchewkowa z ryżem
ok 15 cyc
ok 17 cyc
ok 19 cyc
ok 21 cyc
i całą noc śpi bez jedzenia a między cycem pijemy jeszcze soczek jabłowy lub herbatke tak ok250 ml na dzień

reklama
Ja mam pytanie do mam ktorych dzieci sa na Nutramigenie jak moje. Kubus skonczyl dzisiaj 4 miesiace, ale wg pediatry nie mam jeszcze nic nowego wprowadzac do diety. Tez tak macie robic? Poki co mam dodawac do kazdego karmienia miarke Sinlacu na zageszczenie bo maly ulewa jeszcze. A za jakis czas (nie wiem - moze za miesiac lub dwa) dopiero mam sprobowac podac zupke warzywna. Przez to ze Kubus mial te problemy z kupka i podejrzenie nietolerancji laktozy lub na mleko krowie musimy sie pilnowac i bardzo ostroznie wprowadzac nowe produkty. Troche sie tym martwie bo czytam ze duzo mam juz karmi dzieci nowymi posilkami a my jeszcze nie mozemy. Na szczescie przybiera ladnie , tydzien temu mial 7100 g i 65 cm:)
Misiu My jestesmy na Nutramigenie i po skonczonych 4 miesiacach bedziemy wprowadzac nowosci tak nam powiedziala pediatra. Maly 14 skonczy dokladnie 4 miesiac i za tydzien pojdziemy na szczepienie i dokladniej nam pediatra ma powiedziec jak mamy wprowadzac nowe jedzonko

Do góry