reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

z tym mlekiem to jest tak że od jakiegoś czasu w ciągu dnia Bartek w ogóle mleka nie je, jadł około 5-6 rano, ale coś zaczyna znowu jeść, dziś o 5:30 wypił 90ml, zawsze to coś. No i mleczną kaszkę mannę ładnie je, rano 200ml, i wieczorem 250ml.

reklama
Witam mamuski. Chwilke mnie tu nie bylo. U nas nic specjalnego. Znowu infekcja w moczu, lekarstwo i meczarnia :-(Niestety z podaniem lekarstw mam taki sam problem jak niektore z Was, tylko u nas sa do tego wymioty. Siedzimy w lazience nad wanna i podaje mu strzykawka. Pierwsze proby podania koncza sie pociagnieciem, albo zwymiotowaniem a reszta juz jakos idzie. Jezeli ma podawane kilka dni to juz w polowie zaczyna sie przyzwyczajac do smaku i idzie gladko.
Z jedzeniem tez jest oczywiscie nie halo. Kaszki jeszcze jeszcze, ale z zupka to jest tak, ze wkladam go do chodzika on w nim grasuje gdzie mu pasuje a ja za nim biegam i wciskam powoli. Niestety nadal nie je rzadnych produktow stalych, czyli cos w kawaleczkach. Nadal wszystko miksuje na papke. Odruch wymiotny i koniec:-(

Czy Wasze maluchy spia spokojnie w nocy??? Moj strasznie sie rzuca, kreci i wogole lazi po calym lozeczku. Musze kilka razy wstawac i go poprawiac, bo lezy pozwijany jak paragraf.

I jeszcze jedno, czy Wasze dzieci byly juz odrobaczane??? Mojej kolezanki mala ma 9 mies i juz byla. Ma brata, ktory chodzi teraz do zerowki i Pani dr stwierdzila, ze powinni byc odrobaczeni. Moj Kacperek jest sam, ale zawsze ma stycznosc z jakimis dziecmi i to w roznym wieku, wiec zastanawiam sie czy nie zasugerowac naszej doktorce o jakis lek.

Współczuję tego podawania leków. Julia nie była odrobaczana, ale kurcze też ma styczność z innymi dziećmi no i przede wszystkim chyba z ziemią.

A my mamy w końcu ząbka HURRA w końcu 7 dni przed roczkiem :p

I chodzi już parę kroczków, potem bach na pupę odwraca się do mnie i bije brawo :) No szok jaka spostrzegawcza,ostatnio zresztą smarowałam się pomadką ochronną, a ona wzięła ją do rączki otworzyła skuwkę i mi do ust dokłada. :p

Z dalej na cycku wisi i tu bez z mian, żadnych warzyw nie przyjmuje i koniec.
Pozdrawiam Was kochane

Fasolka, gratulacje pierwszego wymarzonego ząbka

Villaska, my też nie podawaliśmy nic na odrobaczenie, ale chyba się nad tym zastanowię, tylko, że jak już to musi cała rodzina to wziąc, potem poprac wszystkie ręczniki, pościele

Villaska co do lekow, to podobno jak dziecko wymiotuje nie wolno podawac za chwile znowu tego leku...trzeba odczekać, ale dlaczego nie wiem:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
A sprobuj lekarstwo schlodzic w lodówce w wielu przypadkach to pomaga....

Gratulacje dla Juleczki!!!Witaj wsród zebatych:-D:-D:-D:-D

Na odrobaczanie??a trzeba odrobaczać:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:ja nic o tym nie wiem:sorry::sorry::sorry::sorry:

Agacia pijecie tran??smakuje Matiemu??

justine 07
to ja ciebie podziwiam dopiero-jejku 3 dzieci???:szok::rofl2:
fajnie, odważnie-ja po roku i straszliwym porodzie co prawda mam lekką ochotę na małą dzidzię ale chyba nie na poważne
a twoja Lenka świetnie się rozwija;-):tak:
moja Jessica bardzo podobnie ale widzę że dzieci wychowywane w Polsce są zdolniejsze;-):rofl2:
Jessica ma 11 m-cy i 13 dni, ma 7 ząbków- a następne od 2 m-cy dają się we znaki ale nie chcą się pokazac -także zabawy zwykle kończą się lub zaczynają od żucia zabawek:-)
też chodzi trzymana za rączkę, albo przy meblach, ścianie, czasem puści się na chwilę i jest z siebie niezmiernie dumna
troche je się myli papa z brawo-chyba dlatego,że jak się jej udało zrobioc papa to my zawsze krzyczeliśmy brawo i klaskaliśmy- i tak się biedula nauczyła dwóch rzeczy naraz ale nie bardzo wię kiedy je używac:-D
a z nocnikiem-super gratulacje dla mądrej Lenki!!!, Jessica siadała gdy była młodsza, i często zaraz po tym jak usiadła była kupka albo siusiu-teraz nocnik jest jej wrogiem-bez powodu-po prost prostuje się jak drut jak trzeba na niego usiąśc i już, nienawidzi mycia zębów, włosów-a wszystko było takie łatwe jeszcze jakiś czas temu:cool2:
no i z mówieniem-to ma taki swój włąsny język-nie wiemy czy nawija po polsku czy angielsku:rofl2:, najważniejsze jednak słowa są i mama i tata są dumni z kochanej córeczki:tak:
jedzonko wsówa jak trza:laugh2:, apetycik po mamie, szczególnie w mig znika kalfior z serem, nie wiem tylko czy nie za mało mleczka mi wypija i w ogóle z piciem nie było nigdy za dobrze, max wypije 150ml albo herbatki albo soku, a mleka ok 200ml z płatkami+jakies 200 z kubeczka, chyba trochę mało,nie??, no oczywiscie dostaje jeszcze jogurt dziennie i co jakis czas ser żółty, więc raczej nabiału jej nie brak
jessi też jest pogodna i cudnie się z nami bawi-tylko te cholerne ząbki:crazy:, niesamowite jak dzieci szybko się uczą ostatni smarowałam sobie nogi balsamem i jessic podeszła do mnie i zaczęła mnie naśladowac śmiejąc się przy tym do rozpuku:cool2:,no to się rozpisałam:laugh2:...
Justine , życzę szybkiego powrotu do ludzi-mnie też to :-)bardzo pomogło

ciekawostki
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Czy dziecko jest gotowe na krowie mleko?[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]Pierwsze urodziny zbliżają się nieuchronnie, oznacza to, że nadchodzi pora przestawienia się na mleko krowie, jeżeli chcesz teraz odstawić dziecko od piersi. Zaleca się zaczekać do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy z podaniem mleka krowiego, ponieważ może ono przyczynić się do powstania alergii i problemów żołądkowych. Kiedy zaczniesz podawać dziecku mleko krowie, musi to być mleko pełnotłuste, a nie półtłuste lub odtłuszczone. Dzieci potrzebują tłuszczu i kwasów tłuszczowych do rozwoju mózgu i z uwagi na kalorie do skończenia dwóch lat. Większość dzieci karmionych mieszankami powinny zacząć dostawać mleko krowie w wieku jednego roku. Zapytaj swojego lekarza czy ciebie też obowiązuje ten schemat działania. Dziecko powinno wypijać około 600 ml mleka dziennie[/FONT][/FONT]

reklama
ciekawostki
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Czy dziecko jest gotowe na krowie mleko?[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [FONT=arial,helvetica]Pierwsze urodziny zbliżają się nieuchronnie, oznacza to, że nadchodzi pora przestawienia się na mleko krowie, jeżeli chcesz teraz odstawić dziecko od piersi. Zaleca się zaczekać do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy z podaniem mleka krowiego, ponieważ może ono przyczynić się do powstania alergii i problemów żołądkowych. Kiedy zaczniesz podawać dziecku mleko krowie, musi to być mleko pełnotłuste, a nie półtłuste lub odtłuszczone. Dzieci potrzebują tłuszczu i kwasów tłuszczowych do rozwoju mózgu i z uwagi na kalorie do skończenia dwóch lat. Większość dzieci karmionych mieszankami powinny zacząć dostawać mleko krowie w wieku jednego roku. Zapytaj swojego lekarza czy ciebie też obowiązuje ten schemat działania. Dziecko powinno wypijać około 600 ml mleka dziennie[/FONT][/FONT]

dzieki Mamusia, musze pogadac o tym z naszym pediatrą:tak::tak::tak:

Do góry