reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

a ja czytałam że całe jajko po 10 czy 11 miesiącu, nie pamiętam dokładnie...

ja ostatnio dostałam przepisy z Gerbera i tam są przepisy na smażone rzeczy, byłam w szoku bo przeczytałam w nich "smażyć na złocisty kolor na oleju" :shocked2:
aaa, no zapomniałam dodać że są to przepisy da dzieci po 9 miesiącu.
ja mam w ksiazce napisane ze po 10 mies cale jajko
no a z tym smazeniem to brak slow, zlocisty kolor po 9 miesiacu:szok::szok::szok:

reklama
Ja mam pytanie do mamuś chłopców... Chodzi mi o włoski Waszych smyków. Czy myślałyście już lub ścinałyście ich włoski? Krystian ma takie długie,że na oczka już mu wchodzą i zastanawiam się co tu zrobić. Hmm... Sama jak obetne,to go skrzywdzę:sorry:, a u fryzjera sobie jego nie wyobrażam:szok: Słyszałam, że są takie punkty gdzie specjalne stanowiska dla maluszków są przystosowane, z jakimiś zabawkami, ale u nas nie mam pojęcia gdzie jest taki fryzjer:no:

Ja już obcinałam Olkowi, bo mu takie długie urosły włosiska :-D Polecam nożyczki do obcinania pazurków z okrągłymi końcówkami :-D

Dzięki laseczki za odpowiedzi. Chciałam właśnie mu obciąć grzywkę jak śpi, ale skubaniec mały się przebudza jak tylko dotykam włosków heh. Będę musiała poczekać z tym jak będzie bardziej padnięty:tak:
Dagulla ja też bym wstrzymała się z tym koncentratem:tak: Ja mam takie przeciery z pomidorów z działki także do posiłków jak coś robię to właśnie tego używam:tak:

Ostatnio zrobiłam bigos i zastanawiałam się czy mogę dać małemu. Konkretnie chodzi mi o kapuchę. Dawałyście swoim maluszkom kapustę?

Ja jeszcze nie dawałam, bo nie wiedziałam, że można.

Hej!!
Ola - jajko to chyba powinno się obowiązkowo co drugi dzień, z tego co się orientuję. Ja - gdy gotuję zupkę burakową - bezmięsną - to dodaję wtedy całe żółtko na jeden obiadek. A jajecznicę też moja uwielbia. Ostatnio jej usmażyłam z jednego jajka i wciągała aż jej się uszy trzęsły:-D

Dagulla - masz rację - zrób na pomidorkach prawdziwych. Takie jest najzdrowsze i najpyszniejsze:tak:. Pomidorki można gotować bardzo dłuuuuuuuugo. Ja czytałam, że im dłużej tym lepiej bo wytwarzają -tzw. likopen który "walczy z komórkami rakowymi". A jak zamierzasz podać??? Rozdrobnisz makaron?

Dziewczyny - to co z tym masełkiem dodajecie?? Bo ja słyszałam, że "trza" dodawać do zupki - wtedy organizm lepiej wchłania witaminy z warzyw no a poza tym mały organizm się rozwija i potrzebuje tłuszczu. Ja dodaję masło zwykłe - 82% tłuszczu (osełkowe) bo pediatra się w tv wypowiadała - że takie jest najlepsze dla dzieci. Albo daję czasem oliwę z oliwek. A Wy???????????

Ja podobnie jak Ty daję masełko osełkowe albo oliwę.

A w tvn style w programie dla mam mówiono że po 9 czy 10 miesiącu jajecznicę na parze żeby dawać :tak:I nawet pokazywali jak to zrobić - czyli w dużym garnku woda a miseczkę z jajkiem do tej wody i mieszać. A co do żółtka to masz rację - samo żółtko.

Od 10 miesiąca (albo po 10-nie pamiętam) można juz całe jajko. Olek dzisiaj zjadł pierwszy raz białko i nic mu nie jest.

my juz jestesmy po spagetti i wyszlo bardzo dobre przynajmniej mojemu dziecku bardzo zasmakowalo :tak: i chyba ja sama za bardzo sie nakrecalam ze moje dziecko nie poradzi sobie kawaleczkami bo tak kiedys bylo i robilam mu caly czas papki a on sobie swietnie poradzil nawet z makaronem bo chcialam ugotowac mieciutki a wyszedl mi taki al dente:-D

Dagulla, no widzisz nie doceniłaś Kacperka:-D

A ze mnie to jest dopiero mamuśka:zawstydzona/y:, Mała nie lubi jak jej sie zaglada w buźkę, więc za często tego nie robię, wczoraj po kąpieli patrzę, a tam dwie dwójki na górze wylazły, nawet nie wiem kiedy:zawstydzona/y::-D:szok:

przepraszam nie chciałam nikogo wprowadzac w błąd,byłam pewna że wyczytałam ze od roku,ale spojrzałam jeszcze raz do takiego koła zywieniowego(dostałam je z którąś paczuszką po porodzie) i tak fakltycznie jest całe jajko od 11 mies:tak:

a ja mam jeszcze takie szybki pytanie
czy ktores z waszych dzieci zaczyna juz stawiac pierwsze kroczki samodzielnie???
bo moj maly wczoraj sam postawil swoje 3 pierwsze kroczki no i dzis znow stoi sam i prubuje nadal chodzic...nie wiem czy to nie za wczesnie...no ale on tak sam z siebie:tak:

mam pytanko do
blizniaczka i do Ani
czy byłyście u dermatologa z waszymi pociechami, chodzi mi o tego cholernego naczyniaka???????????/

bo wczoraj slyszalam w radiu ze trzeba obowiazkowo skonsultowac u dermatologa, a moja pediatra mowila ze do 5 roku zycia nie musze sie przejmowac, ze niby ma sie wchlonac, no ale moja Karolinka ma az 2

czy ktores z waszych dzieci zaczyna juz stawiac pierwsze kroczki samodzielnie???
bo moj maly wczoraj sam postawil swoje 3 pierwsze kroczki no i dzis znow stoi sam i prubuje nadal chodzic...nie wiem czy to nie za wczesnie...no ale on tak sam z siebie:tak:

u nas tylko trzymajac sie czegos

reklama
My do samodzielnych kroczków jeszcze daleka droge mamy:tak: Filip uwielbia raczkowac, a na nogi nie chce stawac:no: Mysle, ze to wcale nie za wczesnie, Alus ma juz prawie 10 miesiecy, niektore dzieci zaczynaja chodzic jeszcze wczesnije:tak: Jesli sam tak lgnie to chodzenia to mu pozwol, nie ma sensu zatrzymywac tego procesu na sile;-)

Do góry