reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
Słuchajcie ja juz od dawna daje małej jedzenie co 5 godzin....czasami nawet co 6 jak zaśnie....rozmawiałam o tymz pediatra i powiedziała mi ze dzieci od 6 m-ca nie powinny jeść częściej niż min.4h....i ostatnio nawet w tv oglądałam program gdzie mówili to samo.....

Słuchajcie ja juz od dawna daje małej jedzenie co 5 godzin....czasami nawet co 6 jak zaśnie....rozmawiałam o tymz pediatra i powiedziała mi ze dzieci od 6 m-ca nie powinny jeść częściej niż min.4h....i ostatnio nawet w tv oglądałam program gdzie mówili to samo.....
ja tez daje filipowi jedzenie co ok 4 godziny , nigdy nie jest tak ze minelo 3 od ostatniego posilku a ja juz lece z flaszka do niego nieeeeeeeeeee ja czekam a z zglodnieje i sam da znac ze juz chce jesc wtedy zaczyna byc marudny i poprostu wiem ze juz pora na jedzonko:tak::tak::tak:

ja tez daje filipowi jedzenie co ok 4 godziny , nigdy nie jest tak ze minelo 3 od ostatniego posilku a ja juz lece z flaszka do niego nieeeeeeeeeee ja czekam a z zglodnieje i sam da znac ze juz chce jesc wtedy zaczyna byc marudny i poprostu wiem ze juz pora na jedzonko:tak::tak::tak:

dokladnie...jak marudzi i wiem ze zbliza sie pora jedzonka to wtedy zasuwam robic mleczko:tak:
ale nigdy sama nie daje ....jak sie bawi jest grzeczny to spoko...no chyba ze zupke daje jak jest w miare spokojny bo potem sie denerwuje i nie chce jesc:-D

trochę lektury:-D:-D:-D
dziecko w 7 miesiącu

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]MAŁY ODKRYWCA [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Twój maluszek najprawdopodobniej potrafi już siedzieć, a to oznacza, że może obserwować świat z zupełnie innej perspektywy! Z każdym dniem jest bardziej aktywny i każdego dnia poznaje mnóstwo nowych rzeczy. Możliwość siadania pozwala mu na używanie rąk do poznawania świata. Chętniej teraz sięga po wszystko co wpada mu w ręce. W większości przypadków to co znajduje się w rączkach jest wkładane do buzi, pozwalając bardzo wrażliwemu języczkowi na zbadanie smaku i konsystencji. Twój maluszek z niesłychanym zapałem każdego dnia odkrywa świat, dlatego też trzeba być przygotowanym na to, że nie upłynie dużo czasu, a dojdzie do wniosku, że siedzenie jest nudne i wymyśli jak sięgnąć po ruchomą zabawkę zawieszoną nad łóżeczkiem. Od tego miesiąca zauważysz wiele nowych oznak w zachowaniu i umiejętnościach dziecka. Stanie się ono bardziej ciekawe świata i komunikatywne, chce być zabawiane interesującymi przedmiotami i czynnościami, a gaworząc, zaczyna chętnie uczestniczyć w konwersacjach. Jego osobowość staje się bardziej wyraźna każdego dnia. Może Cię zdziwić fakt, że w momencie kiedy maleństwo jest najbardziej rozbawione i komunikatywne, zaczyna także odczuwać niepokój i strach przed obcymi. [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ROSNĄCA ŚWIADOMOŚĆ DZIECKA [FONT=arial,helvetica]W momencie, kiedy środowisko maluszka powiększa się, a ono zdobywa pewien poziom świadomości i zrozumienia ludzi, pojawiają się także nowe obawy. To normalny, zdrowy etap w rozwoju, który może być jednak próbą dla rodziców. Od szóstego miesiąca pojawia się strach przed obcymi. Do tej pory towarzyskie i ufne dziecko może, prawie z dnia na dzień, zamienić się w dziecko pełne obaw, strachliwe i kurczowo trzymające się rodziców. To przejściowy okres, który muszą przejść wszystkie dzieci przy poznawaniu otaczającego świata. Ten okres zdecydowanie wymaga cierpliwości. Maluszek potrzebuje teraz bardzo Twojego wsparcia a także dużo czasu przy dostosowaniu się do nowych sytuacji i ludzi. Pamiętaj, że nawet Ci spotykani przy wielu okazjach - rodzina lub znajomi - mogą zostać powitani z trwogą lub łzami. Teraz dziecko przy każdym spotkaniu potrzebuje na nowo ich ocenić i odnaleźć dla nich miejsce w swoim świecie. Dobrze jest uprzedzić gości o obecnej wrażliwości dziecka na obce osoby. Zamiast łapania malca w ramiona i całowania tuż po wejściu, powinni dać mu możliwość zbliżenia się do nich w wybranym przez siebie momencie, kiedy czuje się już pewnie i dobrze.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]KŁOPOTY Z ROZSTANIEM [FONT=arial,helvetica]Wraz z lękiem wobec obcych, w pewnym momencie, w ciągu następnych sześciu miesięcy, dziecko może przejść przez okres szczególnych trudności w oddzieleniu od ciebie. Maluszek będzie jak najbliżej Ciebie przy każdej okazji a kiedy tylko wyjdziesz z pokoju zacznie płakać. Takie zachowanie nie jest oznaką stałej cechy osobowości i potocznie nazywane jest "kryzysem dziesiątego miesiąca". Choć nie wszystkie dzieci przechodzą przez ten burzliwy okres dokładnie wtedy, to niemal każdy malec musi sobie z tym poradzić. Dzieje się tak, ponieważ dziecko odnajduje swoje miejsce w świecie i zaczyna bać się oddzielenia. Ty jesteś dla niego bezpiecznym oparciem, jedyną istotą na której może w pełni polegać - ty dajesz mu odwagę dla nowych odkryć i poznawania. Kiedy jesteś poza zasięgiem wzroku dziecka, nie jest pewne, że wrócisz i czuje się zagubione. Najlepszym dla niego zabezpieczeniem jest nie pozwolić Ci odejść od siebie! Spójrz na to z punktu widzenia dziecka. Pomoże Ci to przejść przez ten frustrujący i trudny dla rodziców czas. Jeżeli musisz zostawić dziecko po pojawieniu się strachu przed oddzieleniem, powiedz dziecku spokojnie o Twojej nieuniknionej nieobecności. Nie zrozumie ono wszystkiego, ale zareaguje na Twój spokojny, ufny głos. Jeśli wychodzisz, zostawiaj dziecko z ludżmi, których dobrze zna, aż do momentu, kiedy będziesz przekonana, że przezwyciężyło ono strach przed obcymi. [/FONT][/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]PORADY DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA W DOMU [FONT=arial,helvetica]Chociaż maleństwo prawdopodobnie jeszcze nie przemieszcza się samo, już teraz warto zadbać o jego bezpieczeństwo w Waszym domu. Oto kilka porad jak najlepiej przygotować dom na bezpieczne poruszanie się maluszka: [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Przenieś urządzenia elektroniczne, tłukące się przedmioty i przewody elektryczne z podłogi wyżej, poza zasięg rączek dziecka. Pamiętaj, że chociaż dziecko nie porusza się, spędza już dużo czasu starając się złapać wszystko co jest w pobliżu.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Kiedy dziecko stanie się bardzo aktywne, zacznie się kręcić i przekręcać przy przewijaniu, połóż materacyk do przewijania na podłodze lub na łóżku, tam gdzie nie ma niebezpieczeństwa, że dziecko przekręci się i spadnie. Jeżeli nadal używasz stolika do przewijania, przytrzymuj dziecko pewną ręką cały czas. [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Usuń duże, wypchane zabawki, poduszki i nakrycia z łóżeczka dziecka, aby uniknąć sytuacji w której malec nakryje się nimi. [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]SZYBKA PORADA: [FONT=arial,helvetica]Upewnij się, że dziecko ma zabawki dostosowane do wieku. Należą do nich proste klocki oraz zabawki wydające dżwięk podskakujące przy uderzeniu lub pchnięciu, lub takie, które fajnie jest uderzać, zgniatać lub turlać. Unikaj balonów, które mogą pękać i dostać się do buzi dziecka. Zabawki należące do starszego rodzeństwa często mają małe części, które mogą się ułamać, warto więc trzymać je z daleka. Przed kupnem nowej zabawki sprawdź czy nie zawiera małych elementów niebezpiecznych w razie połknięcia.
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]BRZUSZEK Z PROBLEMAMI [FONT=arial,helvetica]Niewielkie problemy z brzuszkiem są częste u małych dzieci. Ważne jest, aby nauczyć się z nimi radzić w domu, tak aby móc uniknąć przedłużonego bólu, wizyt u lekarza lub nawet hospitalizacji. Najczęstszym problemem jest biegunka - wodniste stolce, odmienne w wyglądzie (konsystencji i kolorze) oraz częstotliwości, do tych które normalnie robi dziecko. Ważne jest, aby móc to odróżnić, ponieważ wiele małych dzieci, szczególnie karmionych piersią, ma luźne stolce. Większość biegunek spowodowanych jest wirusami, szczególnie aktywnymi w lecie, ale nie brakuje ich również w innych porach roku. Jeśli biegunka trwa dłużej niż dobę - skontaktuj się z lekarzem. Od momentu pojawienia się biegunki podstawową reakcją rodziców lub opiekunów powinno być zapewnienie dziecku dobrego nawodnienia. Podawaj dziecku dużo płynów, kiedy ma luźne stolce, nawet jeżeli nie ma apetytu i nie wygląda na spragnione. Podawaj mleko lub wodę, unikaj soków owocowych i innych napojów, które mogą pogłębiać odwodnienie. Spróbuj podawać produkty neutralne w smaku, zawierające pektyny, błonnik, w małych porcjach przez cały dzień - ryż, banany lub gniecione ziemniaki. Jeżeli dziecko ma bardzo wodniste i bardzo częste stolce, lub jeżeli problemy z brzuszkiem nie przechodzą po jednym dniu, udaj się po poradę do lekarza. Być może zaleci podanie dziecku środków nawadniających z elektrolitami. Nie podawaj żadnego lekarstwa bez szczegółowych zaleceń doświadczonego lekarza. Leczenie biegunki bez konsultacji z pediatrą nie jest bezpieczne dla dziecka, może spowodować zatrzymanie pracy jelit, musisz też pamiętać, że leki mogą mieć niekorzystne działania uboczne. [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]NIEPOKOJĄCE OBJAWY [FONT=arial,helvetica]Niezwłocznie zadzwoń do lekarza, jeżeli spostrzeżesz następujące objawy:[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Dziecko ma sucho w buzi, nie ma łez, oddaje mało ciemno - żółtego moczu, jest ospałe, wygląda na bardzo chore - to objawy odwodnienia[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Stolce zawierają ropę lub krew, są czarne lub przez dłuższy okres czasu zielone.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Wymioty wraz z biegunką trwają dłużej niż osiem godzin.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Wysoką gorączkę lub silny ból brzucha w połączeniu z biegunką.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]
[/FONT]
[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]PEŁNO DOBRYCH RZECZY [FONT=arial,helvetica]W tym wieku możesz zacząć wprowadzać dużo nowych i ciekawych smaków do diety dziecka. Spróbuj wprowadzić warzywa i owoce o mocnym smaku, połącz je z mięsem lub rybą, możesz włączyć również warzywa strączkowe takie jak soczewica. Zacznij eksperymentować z bardziej wyszukanymi przepisami. ZUPA JARZYNOWA Ta zupa łączy wiele warzyw zimowych w pożywnym daniu. łatwo jest ją przygotować, a można oddzielne porcje zamrozić w pojemniku na lód, po wcześniejszym wychłodzeniu. [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Składniki[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]250g ziemniaków[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]150g marchwi[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]150g pasternaku[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]150g brukwi[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]1 por, tylko biała część[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]1 cebula[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]2 ząbki czosnku[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]1 łyżka stołowa bulionu z warzyw[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]odrobiną oliwy z oliwek[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Jak przyrządzić:[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]1.Obierz i pokrój w małą kostkę wszystkie warzywa, myjąc pora szczególnie dokładnie przed krojeniem.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]2. Zagotuj bulion z jarzyn, dodając proszek do pół litra wody, następnie odstaw[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]3. Podgrzej odrobinę oliwy na patelni.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]4. Dodaj ziemniaki, marchew i brukiew, zakryj i smaż powoli aż zmiękną[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]5. Dodaj cebulę, pora i czosnek, nakryj i podgrzewaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]6. Wlej bulion warzywny, zagotuj gotuj przez 12 minut na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Po ostygnięciu zupę można zmiksować. Jeżeli zupa zawiera zbyt dużo płynu, gotuj ją na dużym ogniu przez parę minut. Odwrotnie, jeżeli chcesz mieć bardziej wodnistą zupkę, dodaj świeżą, zagotowaną wodę w czasie miksowania w celu uzyskania właściwej konsystencji. [/FONT][/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]POWIEDZ O NICH GŁOŚNO [FONT=arial,helvetica]To normalne, że martwisz się o dziecko. To także normalne, że jesteś zmęczona opieką nad nim i czasem potrzebujesz odpoczynku. Może się zdarzyć, że opieka nad maleństwem nie będzie dla Ciebie przyjemna, być może czujesz się zbyt zmęczona - koniecznie porozmawiaj na ten temat z zaufanym lekarzem. Może cierpisz na depresję poporodową. Nie należy się tego wstydzić, jest to choroba z którą sama możesz nie dać sobie rady. Dlatego im szybciej zwrócisz się o pomoc, tym lepiej. [/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Rezerwuj regularnie czas dla siebie i partnera abyście mogli spędzić go tylko we dwoje. Rozwój emocjonalny Twojego dziecka jest bezpośrednio związany z Twoim dobrym samopoczuciem i szczęściem.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ŻYCIE JEST PRZYGODĄ! [FONT=arial,helvetica]Maluszek poznaje świat każdego dnia, uczy się poprzez zabawę. W wieku siedmiu miesięcy potrafi już na kilka chwil skupić swoją uwagę na konkretnym przedmiocie. Zadbaj więc o interaktywne, stymulujące rozwój maluszka zabawki. Dodatkowym bodźcem w tym wieku jest już umiejętność siadania, a u niektórych dzieci nawet przemieszczania się! Samodzielne siedzenie, lub jeżeli to konieczne, siedzenie podparte poduszkami, pozwala nie tylko spojrzeć na swiat z zupełnie innej fascynującej perspektywy. Można również samemu sięgać po zabawki lub inne fascynujące przedmioty! Otwiera to nieskończone możliwości dla Twojego odkrywcy. Przy
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]wyborze zabawek pamiętaj, że te najbardziej pomysłowe niekoniecznie muszą być najdroższe, dziecko będzie miało równie dużo radości poznając proste przedmioty jak kubki, drewniane łyżki, plastikowe kubeczki i inne, bezpieczne przedmioty codziennego użytku. Posadż dziecko na środku kocyka z paroma przedmiotami (nie może ich być zbyt wiele, ponieważ dziecko będzie przytłoczone wyborem i straci zainteresowanie). Pokaż maluszkowi jak można uderzać przedmiotem o przedmiot, lub jaki śmieszny dźwiek powstaje, kiedy mówimy do plastikowego kubeczka. Dziecko zacznie Cię naśladować. Przy odrobinie wyobraźni, każda sytuacja może stać się dla maluszka rozwijająca i zabawna jednocześnie, np. czas kąpieli niech będzie "czasem chlapania", przewijanie - zabawą w "a kuku", pozwól dziecku potrzymać czystą pieluszkę, poznać jej kształt i ciekawe faktury, daj dziecku łyżeczkę i pusty kubek na koniec posiłku. Pamiętaj, nie zostawiaj maluszka bez opieki z jakimkolwiek przedmiotem lub zabawką. Oprócz oczywistych względów bezpieczeństwa, dziecko będzie się lepiej bawić wraz z Tobą.[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]CZAS PRZYTULANIA [FONT=arial,helvetica]Po każdym okresie rozłąki z malcem, zostaniesz powitana jednocześnie przez uśmiech i łzy. Jest bardzo szczęśliwy i podekscytowany, że Cię widzi. Ale pięć minut póżniej maluszek wpada w szał i wydaje się być zmartwiony. Wbrew pozorom nie jest to wcale okazywanie złości czy żalu za to , że wyszłaś z domu bez Niego - jego sposób na ukaranie Mamy. To ukazanie emocji wskazuje tylko na olbrzymie przywiązanie dziecka do Ciebie i stanowi oznakę zdrowych, bliskich więzi. To właśnie dlatego, że dziecko czuje się tak bezpieczne w Twojej obecności, pozwala sobie na danie ujścia wszystkim emocjom, które trzymało w sobie, kiedy Ciebie nie było. Daj maleństwu czas na przystosowanie się po okresie rozłąki. Pociesz go spokojnie i czule, przyjmij jego łzy, a kiedy już przeminą wszystkie negatywne reakcje, zainteresuj je zabawą:[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Poczytaj mu ulubioną bajkę[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Pozwól na zabawę garnkami i pokrywkami podczas gdy Ty przygotowujesz herbatę[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Mów do niego, śpiewaj lub pobawcie się w ulubioną zabawę[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]Cokolwiek robisz, zwalcz potrzebę zajęcia się czymś, w czym nie może uczestniczyć dziecko. Te czynności niech zaczekają do momentu położenia dziecka spać. Przeznacz ten czas tylko dla maluszka, niech to będą Wasze wyjątkowe wspólnie spędzone chwile, chwile radości.
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=arial,helvetica]
[/FONT]
[/FONT]

a ja chciałam sie poradzić. robie małemu deserki ze świeżych owoców ale juz nie sezon na jabłka i kupiłam raz jagody - kwaśne i maliny teraz i te z strasznie kwaśne i te jagódki podziumał troszke wymieszane z jabłkiem a potem dałam jeszcze swoje mleczko ale myślicie,że możnaby te owoce troszke posłodzić???????????????

a ja chciałam sie poradzić. robie małemu deserki ze świeżych owoców ale juz nie sezon na jabłka i kupiłam raz jagody - kwaśne i maliny teraz i te z strasznie kwaśne i te jagódki podziumał troszke wymieszane z jabłkiem a potem dałam jeszcze swoje mleczko ale myślicie,że możnaby te owoce troszke posłodzić???????????????
uwazam ze lepiej nien slodzic, ja do malin i jagod daje biszkopciki i jest oki

reklama
Do góry