reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Madzieńka, moja mała Amelka nie ma jeszcze miesiąca i nie podaje jej kropli na kolkę ale wiem że krople Sab Simplex mają dokładnie prawie tyle samo Simentikonu co polski odpowiednik Bobotic. SS 69mg/ml a Bobotic 66,66mg/ml. Inne dostępne leki o mniejszej zawartości tego związku to infacol 40mg/ml, espumisan 40mg/ml. Z doświadczenia moich koleżanek które mają starsze dzieci wiem że jednorazowe podanie tych preparatów nie daje rezultatu. Trzeba je stosować do każdego posiłku i na drugi dzień kolek brak. Wiek dziecka jest ważny ale trzeba brać pod uwagę wage dziecka duże dzieci "mogą" przyjmować troszkę większe dawki preparatu ponieważ nie stwierdzono przedawkowania Symentikonu- ale to najlepiej skonsultować z pediatrą.

reklama
dzieki dziewczyny. Mały juz ma 7 tygodni wiec musze się zapisac na szczepienie, a jeszcze chce go zaszczepic na rotawirusy.

Agacia to sie spiesz gdyz z tego co mi pediatra mowila pierwsza dawke na rotawirusa podaje sie w 6 tygodniu a nastepna bodajze w 14, ja pod koniec 4 tygodnia ide do niej aby omowic dokladnie rotawirusy gdyz nie wiem czy aby wykupic ta szczepionke musze miec recepte od lekarza czy nie??

kurcze tygrysek teraz mnie załamałas. Ja mam taka kartke ze szczepieniami i pisze w którym miesiącu jakie się robi i niestety na rotawirusy jest napisane ze w 2 miesiącu ale dokładnie na tygonie nie było napisane i przegapiłam sprawe.

kurcze tygrysek teraz mnie załamałas. Ja mam taka kartke ze szczepieniami i pisze w którym miesiącu jakie się robi i niestety na rotawirusy jest napisane ze w 2 miesiącu ale dokładnie na tygonie nie było napisane i przegapiłam sprawe.

kochana idz jutro do pediatry i sie dokladnie dowiedz moze da sie jeszcze zaszczepic :tak::tak: mnie pediatra mowila cos o pozniejszych szczepieniach chyba tez cos ze ewentualnie mozna ale przewaznie sie tego nie robi ale dokladnie nie pamietam o co chodzilo:-:)-:)zawstydzona/y::zawstydzona/y: trzymam kciuki zeby sie dalo:tak::tak:

Od 2006 r. w Polsce dostępne są doustne szczepionki zapobiegające rotawirusowym zakażeniom przewodu pokarmowego u dzieci Rotarix lub Rota-teq. Szczepionki te zawierają ludzkie, żywe, atenuowanego rotawirusy. Optymalny czas na szczepienie jest między 6 a 24 tygodniem życia dziecka. Szczepionkę tą w zależności od zaleceń producenta podaje się dwa lub trzy razy w odstępie przynajmniej 4 tygodni.

tutaj pisze ze od 6 do 24 tygodnia wiec spokojnie zdazysz malego zaszczepic :tak::tak::tak: tylko co ta pediatra mi kit wcislala ze trzeba w 6 tygodniu???/:no::no::no::crazy::crazy::crazy:

Od 2006 r. w Polsce dostępne są doustne szczepionki zapobiegające rotawirusowym zakażeniom przewodu pokarmowego u dzieci Rotarix lub Rota-teq. Szczepionki te zawierają ludzkie, żywe, atenuowanego rotawirusy. Optymalny czas na szczepienie jest między 6 a 24 tygodniem życia dziecka. Szczepionkę tą w zależności od zaleceń producenta podaje się dwa lub trzy razy w odstępie przynajmniej 4 tygodni.

tutaj pisze ze od 6 do 24 tygodnia wiec spokojnie zdazysz malego zaszczepic :tak::tak::tak: tylko co ta pediatra mi kit wcislala ze trzeba w 6 tygodniu???/:no::no::no::crazy::crazy::crazy:
Dziekuje tygrysek :-):tak:

U nas od 2 dni jakos lepiej z nockami. Moze kolki przeszly... (a moze się łudzę) Przedwczoraj spalismy wszyscy ladnie tylko na karmienia pobudki, a tej nocy Kubus tez nie plakal tylko prezyl sie i stękał przez co nie moglam spac (plus chrapanie glosne męża obok-brrrrrr) Od przedwczoraj zmienilam godzine podawania herbatki z kopru na wczesniejsza i moze to pomoglo. Poprzednio dawalam na wieczor i maly mial chyba za duzo w brzuszku i konczylo sie placzem w nocy. Kropelki Espumisan podaje ok. 14tej pierwsza dawke i przed nocnym karmieniem o 1-2ej druga dawke. I u mnie zaczyna sie to sprawdzac. jeszcze jakby sie tak nie prezyl i nie stekal tylko grzecznie spal to byloby wogole rewelacyjnie... A w dzien to istny aniolek, caly czas spi i je i troche czuwa. Pozdrawiam- a jak u Was wyglądaja nocki?

Nie podawaj koperkowej tylko rumiankową bo koperek wzdyma i dlatego może płakać moja tak właśnie się załatwiła.

Kluskawawa - ulewanie jest całkowicie normalne, jesli nie są to wymioty pod ciśnieniem, to wszystko jest w porządku i nie ma powodu do niepokoju.

Dzisiaj lekarz powiedział , że może ulewać do 4 miesiąca bo wtedy dopiero coś tam pomiędzy żołądkiem a przełykiem się normuje:-)

Agacia, spokojnie zdążysz :-) Chodzi o to, że cały cykl szczepień rotawirusami należy zakończyć przed ukończeniem przez dziecko 26 tygodni życia, a podaje się dwie lub trzy dawki w zależności od szczepionki.Po rozmowie z pediatrą zdecydowaliśmy się na trzy dawki (szczepionka z wirusem bydlęcym-podobno podaje się ją nawet wcześniakom).

U Nas woda koperkowa i herbatka koperkowa tylko jeszcze bardziej wzdymały :szok: a Oli cierpiała.

Mam ją przepajać rumiankiem, wodą z miodem lub samą wodą jak lubi;-)

A moja Mała odwodniła się od wody kopekrowej po której miała kupkę ciemnozieloną prawie całą wodnistą.
U niej objaw to blade rączki.

Ale już wypiła 100 ml rumianku i wzięła pierwszą dawkę Lakcidu i teraz śpi spokojnie 3 h:tak::-):-)

reklama
Marzycielko a na co jest Lakcid ?

Nie wiem co się dzieje, mały od dwóch dni nie przespał spokojnie nawet godzinki. Budzi się z płaczem, po 10, 15 min.

Do góry