reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Dziewczyny a mnie wlasnie nawiedzila pielegniarka srodowiskowa ze studentkami:szok::szok::szok::szok: podobniez co 3 miesiace do skonczenia roku sa takie wizyty slyszalyscie cos o tym:baffled::baffled::baffled: no ale mniejsza z tym, co do posilkow powiedzioala ze moge zaczasc jak skonczy 3 miesiace czyli za 2 tygodnie rozpoczasc podawanie soku z jabluszek lub tartego jabluszka juz sie nie moge doczekac:):-D:-D

reklama
Dziewczyny a mnie wlasnie nawiedzila pielegniarka srodowiskowa ze studentkami:szok::szok::szok::szok: podobniez co 3 miesiace do skonczenia roku sa takie wizyty slyszalyscie cos o tym:baffled::baffled::baffled: no ale mniejsza z tym, co do posilkow powiedzioala ze moge zaczasc jak skonczy 3 miesiace czyli za 2 tygodnie rozpoczasc podawanie soku z jabluszek lub tartego jabluszka juz sie nie moge doczekac:):-D:-D

tygrysku, u mnie też była pielęgniarka środowiskowa dwa tygodnie temu. Ale nic nie słyszałam o tym, żeby te wizyty miały się powtarzać.....

Masakra z tymi przychodniami. Myslałam, że moja jest niefajna, ale własnie zmieniłam zdanie.

Napiszcie jak tam tarte jabłuszko smakowało ;-)

U mnie pielęgniarki środowiskowej nie było już baaaardzo dawno i sie jej nie spodziewam.

U mnie położna srodowiskowa była 2 razy i to po wielkich prośbach :crazy:

ciąg dalszy ...
Zgodnie z nowym schematem zywienia maluchy karmione piersią powinny otrzymywać każdego dnia 2-3 gramy produktu glutenowego w proporcji na 100 ml posiłku. Jesli karmisz mlekiem modyfikowanym produkty glutenowe podaje sie o miesiąc później (po5 miesiącu), ale juz po 4 nalezy rozpocząć wzbogacanie jadłospisu o nowe posiłki.
Jako pierwszy produkt mleczny w diecie niemowlaka proponujemy delikatne kleiki i kaszki ryzowe, po upływie tygodnia soki owocowe , zacznij od jabłkowego, na poczatku jedna łyzeczka dziennie. Po kilku dniach przeciery warzywne i owocowe (deserki) lub zupka jarzynowa. Po 5 tyg od spróbowania kaszki przez malucha mozna podac posiłek z mięskiem.

Pierwsze owoce w postaci przecieru, musu lub deserku podaje się po skonczonym 4 miesiącu jezeli dziecko karmione mlekiem zbutelki, a po 6 jezeli karmione piersią :confused:.

Posiłki z miesem maluchom po 5 miesiącu zycia karmine mlekiem modyfikowanym, po 6 karmione piersią.

czyli wychodzi na to ze produkty bezglutenowe wprowadza się dzieciom karmionym piersią o miesiąc później :baffled:.

a ja własnie miałam juz sie zalić..a tu prosze odpowiedź przyszła sama :crazy:
Mój mały od kilku dni też ma wiecej sliny podwyzszona temp i ni cholery nie chce spać..a jezeli zabierze sie za jedzenie to sie wierci i krzyczy..i spi znowu z nami bo całą oc marudzi :crazy:
Marzycielko jak sobie radzicie ze spaniem?Mała spi sama?Bo ja wczoraj małego usypiałam tak ze sama pierwsza zasnęłam..a wczesiej to 5 razy go odkładałam do łóżeczka a on po chwili sie budzil i a piac to samo od nowa az poleglam :zawstydzona/y:

Mała prawie nie śpi :wściekła/y::wściekła/y::-:)-(

Marzycielko nie wiem czy to skutkuje ale gdzieś słyszałam że pomaga masowanie dziąsełek taką szczoteczką Nuby - Szczoteczka do Zębów Silikonowa na Palec (561286320) - Aukcje internetowe Allegro i zelem przeciwbólowym na ząbkowanie.....

Marzycielko moje szczescie tez pakuje co sie da do buzi wiec kupilam juz gryzaczki ten jest fajny gdyz Fifi wklada sobie go do buzi jak smoczka i ciumka wyzywajac sie na nim:tak::tak: a on ma fajny ksztalt bo gryzaczek jest wlasnie pod ksztalt dziaselek zrobiony:tak:
GRYZAK DZIĄSEŁKO TOMMEE TIPPEE - RÓŻ LUB NIEB. (561391156) - Aukcje internetowe Allegro

o dzięki na pewno zamówię:-)

Witaski

Właśnie wróciłyśmy ze szczepienia.....ciężko było....:-:)-:)-( ale na szczęście po wizycie Oli dostała cieplutkiego mleczka i za chwilkę już się chichotała do mamusi....

Co do rozszerzania diety to mi pediatra zaleciła abym wprowadzała już coś nowego...generalnie mam podawać to co powinno sie podawać po skończonym 4 miesiącu....na początek tarte jabłuszko po kilku dniach jeszcze coś nowego...itd....więc zaraz utrę jabłuszko i będziemy próbować....
HiPP: Schemat żywienia

Moja Oli pluła jabkiem tartym dalej niż widziała...:-D:-D:-D:-D

Dzisiaj kolejny dzień płaczu.....:-(

Marzycielko kurcze a jak byliscie u pediatry to powiedziała, ze to ząbki ?

Mały tez ma białe dziąsełka.
Jak byłam na szczepienu to się pytałam pediatry dlaczego syn mi się tak slini :zawstydzona/y:, powiedziała, ze od 6 tyg zycia dzieciom rozpulchciiaja się dziąsełka to dlatego się slinią.

A po ile dziennie mówiły żeby podawać???:sorry2:

reklama
U mnie położna miała 6 wizyt do drugiego miesiąca życia dziecka włącznie i na ostatniej wizycie poinformowała mnie, że teraz będzie mnie odwiedzać pielęgniarka środowiskowa do pierwszego roku dziecka co jakiś czas i że pierwsza wizyta takiej pielęgniarki odbędzie się jak dziecko skończy 3 i pół miesiąca. Dziwi mnie tylko jedno, myślałam, że w całej Polsce jest tak samo, że to jest takie prawo i każda młoda mama ma takie wizyty a z tego co tu piszecie to niekoniecznie...:baffled::baffled:

Do góry