reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Marzycielko trudno powiedzieć od jakiej wago,bo przecież to zależy też od tego jakie dziecko jest długie.Poza tym są dzieciaczki,które mają ubite ciałka albo grubsze kości i nie są grubiutkie,a są takie co ważą mniej,ale wyglądają na grubsze.Ja nie mówię o dzieciach okrągłych czy pulchnych,ale naprawdę grubiutkich.

reklama
Dziewczyny na tym etapie nie można jeszcze mówic że jakieś dziecko jest grube czy nawet zagrube- nasze szkraby się przecież nie ruszają. Jak zaczną raczkowac i potem chodzic to wszystko zrzucą. Moja Martyna była grubiutka ale jak stała się mobilna to momentalnie jej spadło i nieraz potem słyszałam opinie że zagłodziłam dziecko. Teraz ma ponad trzy lata i waży 16kg i jest w samym środku siatki centylowej.

polska stara szkola pachac w dzieciaka az mu bedzie uszami wychodzilo

marzycielko z tego co widze to twoj maluszek jest dosc pulchniutki na twarzyczce jak paczuszek

Kokusia pewnie,że jak tylko dzieci zaczną chodzić to raz,dwa im wszystko zleci.Poza tym później nie będą już tak szybko przybierać jak teraz.Chodziło mi tylko o to,że nie ma się co martwić jak dziecko waży akurat.Bo niektórzy lekarze też czasem przesadzają.

Landryneczko to stara dobra szkoła szczególnie jeśli chodzi o babcie:-D

polska stara szkola pachac w dzieciaka az mu bedzie uszami wychodzilo

marzycielko z tego co widze to twoj maluszek jest dosc pulchniutki na twarzyczce jak paczuszek

Moja córa ma grube kości i dlatego taka ciężka jest a na twarzy ma pucki po mnie:-D:-D

Kokusia pewnie,że jak tylko dzieci zaczną chodzić to raz,dwa im wszystko zleci.Poza tym później nie będą już tak szybko przybierać jak teraz.Chodziło mi tylko o to,że nie ma się co martwić jak dziecko wazy akurat.Bo niektórzy lekarze też czasem przesadzają.

No jasne tylko dobrze kokusia mówi teraz nie można mówić o grubości nienormalności takich dzieci.;-)

Misiówka troszkę się krzywił,ale otwierał diobka po więcej:tak: i nic nie wypluł:tak:

Edee nie martw się.Mało przybrał,ale przecież ogólnie dobrze waży.Fabian 6 tygodni temu ważył 5300.Nam jedna lekarka na pierwszej wizycie też powiedziała,że mógłby przybrać więcej,ale żadna inna tego nie potwierdziła.dziecko nie jest chude,a ja wolę żeby wyglądało normalnie niż od dziecka było grube.Mamy kilku znajomych,których dzieciaki są tak grube...Dla mnie to jest katastrofa.

Marzycielko trudno powiedzieć od jakiej wago,bo przecież to zależy też od tego jakie dziecko jest długie.Poza tym są dzieciaczki,które mają ubite ciałka albo grubsze kości i nie są grubiutkie,a są takie co ważą mniej,ale wyglądają na grubsze.Ja nie mówię o dzieciach okrągłych czy pulchnych,ale naprawdę grubiutkich.
Aniu troszke nie spodobala mi sie Twoja wypowiedz na temat dzieci grubych czy chudych. Niektore mamy moglyby poczuc sie urazone.Moj Cyprianek byl malym grubasem i pamietam kiedys na bb wielka klotnie z jedna mama co wlasnie pisala ze dzieci grube sa bleeee.(Misiowka pewnie pamięta slonia w skladzie porcelany;-)) To naprawde nie jest wina rpodziców, przeciez nie daja 4 miesieczniakom do jedzenia czekolady czy tlustych kurczakow.Moj Cypi jadl jak inne niemowlaczki w jego wieku a wazył 7600majac 3 miesiace, majac pol roku juz 10 kilo!! a jdnak juz na roczku byl slodkim chudzielcem a wcale go nie glodzilam poprostu dzieci tak maja.
Sama zobacz:
2 pierwsze zdjecia okolo 4 miesiaca.
ostatnie to niespelna roczny Cypisek

Załączniki

• Obraz 354.jpg
    Obraz 354.jpg
    22,2 KB · Wyświetleń: 34
  • Obraz 714.jpg
    Obraz 714.jpg
    29,1 KB · Wyświetleń: 36
  • obraz 3853.jpg
    obraz 3853.jpg
    17,4 KB · Wyświetleń: 36
Cyprysiowa ale ja nie powiedziałam,ze grube dzieci są bleee.Nawet te naprawdę grube wcale nie są bleee.I wcale nikomu bym tak nie powiedziała.Przyznałam Kokusi,że jak tylko dzieci zaczną się ruszać to to zrzucą.A głównie chodziło mi o to żeby Edee się nie przejmowała,bo to nic złego kiedy dziecko jest szczupłe.Jest dużo dzieciaczków,które jako niemowlaki są okrągłe,a później chudziutkie.Ale jest sporo takich,u których później łatwo o otyłość.To,że dziecko grubiutkie wygląda w taki sposób to nie jest żaden problem,bo nie chodzi tu o wygląd,ale o zdrowie.Przepraszam jeśli ktoś źle odebrał moją wypowiedź,bo nie miałam zamiaru nikogo urazić.

jasne ale ja nie wiem co dla Ciebie znaczy grube :confused::-)tzn. od jakiej wagi??

Otyłość to nadmierne gromadzenie się w organizmie tkanki tłuszczowej. O otyłości mówimy, kiedy masa ciała dziecka przekracza 20% prawidłowej masy ciała.
Jak sprawdzić czy nasz maluszek ma prawidłową masę ciała?

Służą do tego siatki centylowe. Są to wykresy pokazujące zależność pomiędzy masą ciała dziecka, a wiekiem oraz pomiędzy wzrostem, a wiekiem. Pediatra na każdej wizycie ocenia rozwój dziecka i patrzy w siatki centylowe. Niemowlęta są pod stałą kontrolą lekarską, więc na comiesięcznej wizycie u pediatry dokonywana jest ta ocena. Nie należy, więc się niepokoić. Jeśli nasze dziecko będzie miało nadwagę wówczas lekarz powinien nas o tym poinformować. Dzieci starsze (powyżej roku) są poddawane rutynowym badaniom u pediatry, który też ocenia ich masę ciała. Jeśli sami jako rodzice mamy wątpliwość, wydaje nam się, że nasze dziecko jest pulchne, ma problemy z chodzeniem (ze względu na dużą ilość tkanki tłuszczowej na udach pleckach, brzuszku), mówi się, że „dobrze wygląda", warto wybrać się do lekarza i sprawdzić czy dziecko nie przybiera na wadze zbyt szybko.
Błędy żywieniowe

Jakie są najczęstsze błędy w żywieniu dzieci, które predysponują do nadwagi/otyłości?

Zbyt częste karmienie oraz zbyt duże porcje.

Pamiętajmy o tym, że dziecko ma żołądek wielkości pięści, więc ilość spożywanego pokarmu jest dużo mniejsza niż u dorosłego. Dla niemowlaków jest ściśle określony schemat żywienia i tego powinniśmy się trzymać. Dzieci karmione piersią zaleca się karmić na żądanie i tu słuchamy potrzeb dziecka. Mieszanki mleko zastępcze oraz stałe posiłki podajemy ściśle według schematu. Dopuszczalne jest podanie dziecku mniejszych ilości mieszanek mlekozastępczych wówczas, gdy dziecko daje wyraźny sygnał, że się najadło. Dziecku powyżej roku należy podawać częstsze, a mniejsze porcje (5 posiłków) oraz unikać tzw. podjadań w między czasie.

Za dużo soków i słodkich napojów

Kolejny częsty błąd to podawanie dzieciom zbyt dużej ilości soków, napojów. Norma dla dziecka w wieku 1-6 lat to 120 - 180 ml soków na dzień. Pamiętajmy o tym, że pragnienie dziecka gasimy wodą, a nie sokami.

To jak tak z innej beczki żeby zsiąśc z Ani.
zaczynałam się martwic bo wasze dzieciaczki już ślicznie dzwigają główki jak leżą na brzuszkach a mój leniuszek nie chce. Zawsze jak ją kładłam na brzuch to przekręcała głowę na bok a nie chciała jej podnosic. Jak ja noszę w pionie to ładnie trzyma sztywno głowę i to już od dawna. Podciągana za rączki pięknie siada i nawet ostatnio zaczęła się rozglądac w tej pozycji. Tylko ten nieszczęsny brzuszek. I wyczytałam w jakiejs gazecie że dobrze jest podkładac dziecku zrolowany kocyk pod ramionka i powiem wam że to działa. Dzisiaj leżała juz długo i nawet się rozglądała.

reklama
kokusia nikt na Anię nie wsiada ale stwierdzenie , że dzicko grubiutkie jest nienormalne jest nie miłe i tyle i jak widać nie tylko mi takie stwierdzneie przeszkadza .

ja czytałam również , że można dziecko na kolanach układać na brzuszku aby ramiona były wyżej i będszie dobrze nie martw się:-)

Do góry