reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Ale skoro Twój szkrab dobrze przybiera na wadze ( w normie) to myslisz że to dobry pomysł tak go oszukiwać?? Przecież w mleku nie tylko chodzi o kalorie ale równiez o witaminy itd...?

ale moj maly jest nas piersi a butla tylko dokarmiam jak ma wielki apetyt nie wiecej niz 3 razy dziennie wiec co do witamin to ma je odemnie bo sie staram odrzywiac dosc dobrze... a co do mleka modyfikowanego to jak mu dawalam normalna dawke to plakal i wogole zginal sie wpol jak zjadal i wogole baczkow nie puszczal a jak mu zmniejszylam o jedna miareczke wszystko sie unormowalo i kupki robi ladne i codziennie nie tak jak wczesniej ze przez 3 dni nic nie bylo i musialam mu pomagac gliceryna. a maly na wadze przybiera az za duzooo ponad kilo na miesiac i peditra kazala mi go troszke odchudzic...

reklama
ale moj maly jest nas piersi a butla tylko dokarmiam jak ma wielki apetyt nie wiecej niz 3 razy dziennie wiec co do witamin to ma je odemnie bo sie staram odrzywiac dosc dobrze... a co do mleka modyfikowanego to jak mu dawalam normalna dawke to plakal i wogole zginal sie wpol jak zjadal i wogole baczkow nie puszczal a jak mu zmniejszylam o jedna miareczke wszystko sie unormowalo i kupki robi ladne i codziennie nie tak jak wczesniej ze przez 3 dni nic nie bylo i musialam mu pomagac gliceryna. a maly na wadze przybiera az za duzooo ponad kilo na miesiac i peditra kazala mi go troszke odchudzic...
No chyba,że tak....skoro skonsultowałaś to z pediatrą to chyba wie co mówi....;-)

My dzisiaj byłyśmy na szczepieniu, wkurzyłam sie bo straciłam tam ponad 2 godziny, ale Mała zaszczepiona. Od ostatniej wizyty, którą miała 6 lutego przybrała 900 g, zaczęło mi dzieciątko rosnać.

Edee, u mnie niesttey też tak było i ja sobie z tym nie poradziłam, czytałam różne rady, stosowałam sie ale nie pomogło, Mała całkowicie odrzuciła cyca, darła sie z głodu, ale cyca nie chciała wziąć do ust, za to na butlę sie rzucała. Ja sie poddałam bo chyba by sie zagłodziła, ściągam jej ile mi sie uda i chociaz to podaję a tak to juz butla, czasami w nocy troche possie ale tez nie zawsze.
Trzymam kciukasy, zeby u Was sie unormowało i zebys sie jeszcze cieszyła karmieniem piersią,

My dzisiaj byłyśmy na szczepieniu, wkurzyłam sie bo straciłam tam ponad 2 godziny, ale Mała zaszczepiona. Od ostatniej wizyty, którą miała 6 lutego przybrała 900 g, zaczęło mi dzieciątko rosnać.

Edee, u mnie niesttey też tak było i ja sobie z tym nie poradziłam, czytałam różne rady, stosowałam sie ale nie pomogło, Mała całkowicie odrzuciła cyca, darła sie z głodu, ale cyca nie chciała wziąć do ust, za to na butlę sie rzucała. Ja sie poddałam bo chyba by sie zagłodziła, ściągam jej ile mi sie uda i chociaz to podaję a tak to juz butla, czasami w nocy troche possie ale tez nie zawsze.
Trzymam kciukasy, zeby u Was sie unormowało i zebys sie jeszcze cieszyła karmieniem piersią,

Dziękuje :tak: i chyba troszkę pomogło już :tak::tak: od rana Alan wypił 2 herbatki i ze 3 razy pił z piersi, i nawet był w miarę spokojny przy niej :-), bączków też troszkę popuszczał :-D a teraz śpi już ok 1,5 godziny :szok::szok::szok: (w naszym łóżku ma się rozumieć):-D:-D, a jutro jeszcze popytam pediatre o co kaman:-D, ooo już słyszę orzeszka :-D:-D

A i chciałam dodać, że nie dostał dziś ani jednej butli z mlekiem :tak:, i postaram się teraz dawać tylko dwie (w miare naszych wspólnych możliwości) o 18 i 22 :tak:

Ach zapomniałabym.... Moja mała polubiła patrzeć w prawo i jak leży na plecach to prawie cały czas ma tak przechyloną główkę- w tamtym kierunku... Martwię się, bo po miesiącu kładziemy ją do łóżeczka w odwrotną stronę - czyli już ok. 2-3 tydzień - a ona nadal w tamtym kieruku lubi patrzeć.... Co tu robić???? Czy też tak miałyście??????????

U nas z kolei lewa strona uprzywilejowana i rehabilitantka definitywnie wypowiedziała temu wojnę. Kazała nam wziąć kg soli, obłożyć opakowanie pieluszką tetrową i podkładać tak, żeby nie mogła obrócić w łóżeczku główki na drugą stroną. I pomaga, już jest lepiej, choć jeszcze nie idealnie.

A i chciałam dodać, że nie dostał dziś ani jednej butli z mlekiem :tak:, i postaram się teraz dawać tylko dwie (w miare naszych wspólnych możliwości) o 18 i 22 :tak:

Super! A z tym jedzonkiem, widzisz, jak bączki popuszczał to moze brzuszek mu dokuczał i dlatego nie chciał pić.

A o to co znalazłam w necie na temat karmienia :)

Jak szybko i skutecznie stracić pokarm i uniemożliwić sobie wykarmienie dziecka

1. Mieć przekonanie, że noworodek je, co 3 godziny przez 20 -30 min, potem ładnie mu się odbija i spokojnie śpi do następnego karmienia. W międzyczasie robi, co najwyżej, śliczną, dużą, kupkę koloru i konsystencji jajecznicy.
  2. Każdy płacz dziecka interpretować jako objaw głodu.
  3. Karmić tylko jedną piersią na jedno karmienie i wydłużać przerwy między karmieniami by w piersiach nazbierało się więcej mleka.
  4. W nocy karmić siedząc w fotelu. W żadnym razie na leżąco.
  5. Ważyć dziecko przed i po karmieniu, żeby sprawdzić ile zjadło i przejmować się, że tak mało.
  6. Odciągać pokarm by sprawdzić ile jest go w piersiach i czy da się taką ilością w ogóle kogoś wykarmić.
  7. Wnioskować o ilości pokarmu na podstawie wielkości lub miękkości piersi.
  8. Dawać dziecku do ssania smoczek gryzaczek-uspakajacz.
  9. Porównywać swoje dziecko z innymi.
  10. Nie przykładać wagi do własnej wygody przy karmieniu. Niech bolą plecy, krocze czy brodawki - byle dziecko ssało.
  11. Pić jak najwięcej płynów, aż uszami będzie wypływać.
  12. Jeść tylko gotowanego indyka z ryżem i marchewką by dziecko nie miało alergii i kolki tak, by osiągnąć stan całkowitego wygłodzenia.
  13. Być idealną matką i gospodynią, a w czasie, gdy dziecko śpi prasować kaftaniki po obu stronach lub ogarniać trochę mieszkanie (żadnych drzemek!).
  14. Przyjmować jak najwięcej gości, którzy będą chwalić piękne dziecko i pyszne ciasto oraz dawać dobre rady.
  15. Wieczorem dawać dziecku mieszankę butelką żeby dobrze spało.
  16. Słuchać pilnie opowieści o zbyt tłustym, chudym, spalonym lub w inny sposób szkodliwym dla dziecka mleku produkowanym przez własne piersi.
  17. Oddać sprawy w ręce babci, która doskonale wie, co jest najlepsze dla naszego dziecka.
  18. Nie szukać rzetelnych informacji i pomocy fachowców, jeśli są wątpliwości lub problemy z karmieniem piersią.

Uwaga ważna wiadomość – cel można osiągnąć nie spełniając wcale wszystkich powyższych wymagań, wystarczy kilka. Efekt murowany!
Zapewniam.

reklama
Fasolkomario to jest świetne:-D:-D:-DPrzepraszam, że się wcięłam, ale jestem listopadówką, która urodziła w grudniu, więc Was czasami podczytuję:zawstydzona/y::-)

Do góry