reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Butelkowe mamuśki ile mleczka na raz dajecie dzieciaczkom....tzn. robicie zawsze więcej czy dorabiacie???
Ja dzisiaj pierwszy raz nad ranem dalam malej 150ml i wypila wszystko ale to bylo po 7 godzinnym snie:szok: w ciagu dnia daje jej 120ml...i nie wiem czy robic 150ml i ile zje czy na razie dawać jej 120ml:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

ja zawsze dorabiam jak chce wiecej:tak:

reklama
Byłyśmy dzisiaj u lekarza no i się okazało że nie potrzebnie panikowałam bo mała wcale nie miała podwyższonej temperatury, ja po prostu nie wiedziałam że trzeba -4 kreski od temperatury która się pojawi na termometrze:zawstydzona/y:. Dzięki dziewczyny tego też nie wiedziałam że maluszki zawsze mają troszkę wyższą temperaturę, fajnie że tu jesteście i zawsze pomożecie.
A więc się okazało że z małą wszystko ok, tylko przy ważeniu lekarka stwierdziła że mam małą odchudzać bo ona 10.2 ważyła 4640 a dzisiaj 5270 no i że to co przytyła to już za cały miesiąc wystarczy ale żeby było śmieszniej poprzednim razem mówiła że mała za mało przybiera i mam ja w nocy wybudzać na karmienie a dzisiaj że mam jej ograniczyć no i z 150ml zmniejszyła nam na 120 ml. Mała mega wkurzona cały dzień marudzi bo nie dojedzona jest a ile mogę ją oszukiwać wodą, herbatką i smokiem :angry:.
Przez to nie chciała mi cały dzień spać dopiero teraz zasnęła a nie spała już od 8 rano.No i kazała prowadzić zeszycik karmieniowo-kupkowo-ulewanoiowy i w piątek do kontroli.

Tygrysku jeśli dobrze pamiętam to ty pisałaś że prowadzisz taki zeszycik czy masz jakiś schemat na niego i czy jakieś szczegóły zapisujesz typu:kolor kupki, konsystencja?

tak dobrze pamietasz:zawstydzona/y::zawstydzona/y: zapisuje co maly je ile i o ktorej godzinie i kiedy kupka jest i jaka ta kupka tzn jej wyglad:zawstydzona/y::zawstydzona/y: lekarka kazala mi tak robic jak przechodzilam na mleczko dla alergikow zeby zobaczyc czy kupki sie poprawiaja i jak czesto sa a wiadomo umysl czlowieka szwankuje , skleroza juz sie wdala to powiedziala zeby sobie pisac w notesie:-D tak sie nauczylam to robic ze teraz juz nawet jak kupki sa ok to dalej sobie notuje:-D

Chyba wysiądę dziś psychicznie:-:)-:)-:)-(, mój mały od wczoraj (dziś też) wogóle nie chce pić z piersi :-:)-(, pociągnie góra 10 razy i puszcza i w płacz :-:)-(, czemu tak robi ?? nic nie jadłam, żeby mu zaszkodziło, a dopajać też się nie daje zbytnio :-(, a jeśli on się odwodni ??, ale waga mu stanie?? mam pokarm ..., normalnie mi się chce ryczeć :-:)-(

kurcze moze jemu cos przeszkadza:confused::confused: a tak to nic jemu nie dolega?? zadnych innych niepokojacych objawow nie ma????

tak dobrze pamietasz:zawstydzona/y::zawstydzona/y: zapisuje co maly je ile i o ktorej godzinie i kiedy kupka jest i jaka ta kupka tzn jej wyglad:zawstydzona/y::zawstydzona/y: lekarka kazala mi tak robic jak przechodzilam na mleczko dla alergikow zeby zobaczyc czy kupki sie poprawiaja i jak czesto sa a wiadomo umysl czlowieka szwankuje , skleroza juz sie wdala to powiedziala zeby sobie pisac w notesie:-D tak sie nauczylam to robic ze teraz juz nawet jak kupki sa ok to dalej sobie notuje:-D

Ja też tak robię:-D:-D:-D

Justyna tygrysek na szczescie byly tylko dwie kupki wczoraj i koniec a dzis jeszcze czekamy na kupke, dziekuje Wam:-)

Oczywiscie tajak wy zapisuje jedzonko i kupki odkąd hania zaczela mniej jesc:tak:

Dziewczyny czy wy wiecie ja wygladaja plesniawki? Hania obudzila sie dzis i na dolnej wardze ma trzy białe kropki i na jezyku jedą? sprawdzalam to ja chyba nie boli, je tez bez płaczu normalnie:tak:

Butelkowe mamuśki ile mleczka na raz dajecie dzieciaczkom....tzn. robicie zawsze więcej czy dorabiacie???
Ja dzisiaj pierwszy raz nad ranem dalam malej 150ml i wypila wszystko ale to bylo po 7 godzinnym snie:szok: w ciagu dnia daje jej 120ml...i nie wiem czy robic 150ml i ile zje czy na razie dawać jej 120ml:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

ja robie 120 i troche zostaje, a po nocy zawsze zjada wiecej:tak: Ale jesli ty dajesz 120 i malutka sie najada i wytrzymuje 3godziny to mysle ze nie ma potrzeby zwiekszania dawki:tak:

moj sa dni ze chce wiecej pic a dni gdzie 120 mu wystarczy ale ja go trzoszke oszukuje daje wiecej wody ale o jedna miarke mleka w proszku bo te mleczka sa strasznie kaloryczne a ja nie chce miec dziecka tlustego jak widze inne dzieci to jak male prosiaczki a czytalam ze jak dziecko w dziecinstwie jest grubiutkie to pozniej juz mu trudno zrzucic wage i zawsze bedzie mialo tendencje do tycia...

dzis malemu nie pozwole spac w dzien to moze przespie choc jedna noc...

moj sa dni ze chce wiecej pic a dni gdzie 120 mu wystarczy ale ja go trzoszke oszukuje daje wiecej wody ale o jedna miarke mleka w proszku bo te mleczka sa strasznie kaloryczne a ja nie chce miec dziecka tlustego jak widze inne dzieci to jak male prosiaczki a czytalam ze jak dziecko w dziecinstwie jest grubiutkie to pozniej juz mu trudno zrzucic wage i zawsze bedzie mialo tendencje do tycia...

dzis malemu nie pozwole spac w dzien to moze przespie choc jedna noc...

Ale skoro Twój szkrab dobrze przybiera na wadze ( w normie) to myslisz że to dobry pomysł tak go oszukiwać?? Przecież w mleku nie tylko chodzi o kalorie ale równiez o witaminy itd...?

reklama
ja robie 120 i troche zostaje, a po nocy zawsze zjada wiecej:tak: Ale jesli ty dajesz 120 i malutka sie najada i wytrzymuje 3godziny to mysle ze nie ma potrzeby zwiekszania dawki:tak:

Też tak mysle ale dzisiaj w nocy zjadła 150ml i jeszcze 20-30ml herbatki rumiankowej:szok::szok::szok::szok:

Chyba w nocy zwiększe jej ilość mleczka.....

Do góry