reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

U nas też są krostki na buziaczku:-:)-( ale mam podobna teorie jak Agatkas ze to od ulewania gdyż żadna skaza to być nie może ponieważ jesteśmy na Nutramigenie a uczulenie też nie gdyz one są ttylko w rejonie usteczek,. Przemywam buzie po każdym jedzonku i dupa są nadal:crazy:

reklama
Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki tez często zaciskają piąstki??:baffled: Obserwuje moją córcię od kilku dni i widzę,ze jak sie denerwuje to często je zaciska i tak zasypia czasami:-( przeczytałam o wzmożonym napięciu mięśniowym

( Chore niemowlę - arykuł)

i zaczynam się martwic:zawstydzona/y::zawstydzona/y: po niedzieli idziemy na szczepienie więc zapytam lekarki ona sama mówiła mi żeby zwracac uwagę jak dziecko trzyma kciuk przy zaciskaniu czy jest na zewnątrz czy zaciska też kciuk,ale nie pamietam o co chodziło,bo Bianka się rozpłakała na wizycie:-(

Co powinno Cię zaniepokoić?
Dzieci ze wzmożonym napięciem mięśniowym są niespokojne, mało śpią, dużo płaczą, prężą się, prostują nóżki, trudno im się uspokoić nawet przy piersi. Obniżone napięcie objawia się natomiast nieco inaczej: maluszek jest zazwyczaj zbyt spokojny – prawie nie płacze, nie unosi nóżek, nie cieszy się na Twój widok, a położony na brzuszku nawet nie próbuje unieść główki. Gdy zmieniasz jego pozycję, np. podczas przewijania, denerwuje się i krzyczy, bo trudno mu wtedy kontrolować swoje ciało.
Jeśli któryś z opisanych poniżej objawów wystąpi u Twojego dziecka, najpierw wybierz się z maluchem do waszego pediatry:
Koniec pierwszego miesiąca:
- odgina do tyłu główkę i tułów;
- leżąc na pleckach, jest zgięty w jedną stronę (jak rogalik);
- jest nadmiernie senny lub bardzo mało ruchliwy;
- często podczas jedzenia pręży się, denerwuje, wygina;
- trudno go ubrać, bo ma zbyt napięte rączki lub nóżki.

Moja hania tak wyginała sie w rogalik ciągle sie chciała patrec na deche od łozeczka z tyłu ale cierpliwie przekrącałam jej główke i juz tego nie robi a zacisniete piąstki to chyba są normalne choc Hania juz ma czesciej otwarte dłonie niz po narodzinach:tak:

"Dzieci ze wzmożonym napięciem mięśniowym są niespokojne, mało śpią, dużo płaczą, prężą się, prostują nóżki, trudno im się uspokoić nawet przy piersi." niom moja tak ma chyba:-:)baffled:

"Dzieci ze wzmożonym napięciem mięśniowym są niespokojne, mało śpią, dużo płaczą, prężą się, prostują nóżki, trudno im się uspokoić nawet przy piersi." niom moja tak ma chyba:-:)baffled:

Kankiya mysle ze to nie tak prosto zdiagnozowac i dopuki lekarz sie nie wypowie nie martw się na zapas:tak:

Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki tez często zaciskają piąstki??:baffled: Obserwuje moją córcię od kilku dni i widzę,ze jak sie denerwuje to często je zaciska i tak zasypia czasami:-( przeczytałam o wzmożonym napięciu mięśniowym

( Chore niemowlę - arykuł)

i zaczynam się martwic:zawstydzona/y::zawstydzona/y: po niedzieli idziemy na szczepienie więc zapytam lekarki ona sama mówiła mi żeby zwracac uwagę jak dziecko trzyma kciuk przy zaciskaniu czy jest na zewnątrz czy zaciska też kciuk,ale nie pamietam o co chodziło,bo Bianka się rozpłakała na wizycie:-(

Kankiya - ja byłam z Hanią pierwszy raz w Poradnii Wczesnej Interwencji ja miała 10 tygodni i przez większość czasu tez miała zaciśnięte piąstki. Rehabilitantka powiedziala, że powinna już je prostować i oprócz ćwiczeń na podnoszenie główki, dała nam także ćwiczenia na piąstki. I już jest lepiej trochę. Poproś pediatrę o skierowanie do Poradni Wczesnej Interwencji, zawsze warto sprawdzić u fachowca, tym bardziej, że takie ćwiczenia nigdy nie zaszkodzą, a pomagają w harmonijnym rozwoju ruchowym.

Mój mały ma najczesciej zacisniete piastki bardzo mocno jak jest kąpany albo w nocy jak pije. Nie spi :-( w dzien, i jak lezy na pleckach i podnosi nózki do góry to przechyla się na bok :-(. I się zdenerwowałam ....

Ja laktatorem w ogole nie mogę odciągnąc mleka, albo go juz nie mam albo jeste gapa. Mały niby pije, ale po pewnym czasie się denerwuje, dostaje raz dziennie butelkę.

Mateuszek pije bebiko 1, smoczkiem 1 i wypija butekę 90 ml w 3min. :tak: Chyba sie boi zeby mu mleczko nie uciekło, ale z piersi tez tak szybko pije , odpoczywa tylko jak juz nie moze wiecej upic :zawstydzona/y:.

reklama
paola27- Mój synek też ma krostki na buźce. Pediatra mówił że nie ma się czym martwić:tak:

Co do krostek - to moja też tak ma. Ja myślę że to od tego jak jej się z buzi mleczko wylewa, albo ulewa przez sen i potem ma to na policzku. Ale może jakaś inna mama się wypowie bo też jestem ciekawa

U nas też są krostki na buziaczku:-:)-( ale mam podobna teorie jak Agatkas ze to od ulewania gdyż żadna skaza to być nie może ponieważ jesteśmy na Nutramigenie a uczulenie też nie gdyz one są ttylko w rejonie usteczek,. Przemywam buzie po każdym jedzonku i dupa są nadal:crazy:

no tak-tylko u mojej Małej krosti są na policzkach i czółku też-choć najbardziej wzdłuż skroni i nie wiem co to:baffled:A jak wyglądają potówki?

Do góry