reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Moja ma taką chudą szyjkę, ze nie ma tam fałdek:-( i niestety co bym jej nie ubrała to ma wydekoldowne i dziwnie to wygląda.
Nie wiem czy nie przejdziemy na modyfikowane, bo juz nie wyrabiam z tym moim dzieckiem, od wczoraj ciagle cos jej nie pasuje i ciagle wrzeszczy, cycka nie chce, na butelke sie wczoraj rzuciała wypiła 50 ml i potem wszystko zwymiotowała i potem dopiero chciała cyca. Dzisiaj znów od rana cyrk, cycek nie pasuje:wściekła/y:

reklama
Hello dziouszki:)

Mam pytanko:) Robiłyście może któraś dzieciaczkom badania krwi i moczu? Jak się pobiera mocz u dziecka? Czy badania krwi normalnie w laboratorium się robi czy u pediatry ??

Dziewczyny możecie mi powiedzieć czy przy każdym przebieraniu Maluszka smarujecie pupcie jakimś kremem???I czy używacie chusteczek nawilżonych czy wody samej:baffled:Bo mojej Małej takie maluśkie krosteczki na pupci się zrobiły-prawie niewidoczne-ale się je wyczuwa dłonią-a smaruje za każdym razem Balneum i nie wiem może to przez ten krem:zawstydzona/y:A jak u Was?

Dziewczyny możecie mi powiedzieć czy przy każdym przebieraniu Maluszka smarujecie pupcie jakimś kremem???I czy używacie chusteczek nawilżonych czy wody samej:baffled:Bo mojej Małej takie maluśkie krosteczki na pupci się zrobiły-prawie niewidoczne-ale się je wyczuwa dłonią-a smaruje za każdym razem Balneum i nie wiem może to przez ten krem:zawstydzona/y:A jak u Was?

Moja też miała takie krosteczki i potem się to zaczerwieniło. Zmieniłam pieluszki na huggisy i smaruję pupę sudocremem i minęło.

u nas takie maleńkie krosteczki były efektyem uczulenia na chusteczki nivea
ja smaruję za każdym razem ale kremem zrobionym w aptece - a czasem samruje Linomagiem

My smarujemy sudocremem.
Blizniaki u nas też różnie ze ssaniem cycka, ale zauważyłam, że kupki po moim mleczku lepsze i dzidziuś bardziej żywy. Może zjadłaś coś co nie pasuje malutkiej...

Hello dziouszki:)

Mam pytanko:) Robiłyście może któraś dzieciaczkom badania krwi i moczu? Jak się pobiera mocz u dziecka? Czy badania krwi normalnie w laboratorium się robi czy u pediatry ??
Ja niestety miałam tą "przyjemność" z 6 przez silną żółtaczkę bo podejrzewali że to przez infekcję dróg moczowych pobierali jej jeszcze w szpitalu i nawet położne nie dawały rady bo za każdym razem wychodziła im bakteria dopiero jak pobrały bezpośrednio do kubeczka to wynik wyszedł ok z dziewczynką są problemy bo musi być idealnie czysta pupa ale ogólnie to się kupuje takie specjalne woreczki na mocz samoprzylepne w aptece i czeka aż nasiusia , ponoć szybciej zrobi siku jak puścisz wodę z kranu i będzie słyszeć szum u nas pomogło:-)
a potem grubo nasmaruj skórkę bphantenem (u nas jest niezawodny na wszystko) albo jakimś innym który Wam pomaga bo ten klej niestety podrażnia :-(
a co do krwi to jak dostaniesz skierowanie od pediatry to na pewno Ci powie gdzie pobierają :tak:

edee24 z tego co mi mówil lekarz to jescze za wcześnie jest na takie podosczenie z plecków za rączki, tylko oni w ten sposób patrzą czy z mięsniami wszystko ok, bo jak się samemu robi to można niechcąco zrobić krzywdę jak jest za malutkie;-);-);-)

Też tak myślę, że lepiej samemu na razie się za to nie brać. Może po ukończeniu 3 miesięcy.

A u nas problemem jest odparzająca się szyjka (tyle ma fałdek na niej) :-( Jejku, czego ja już nie próbowałam i kończą mi się pomysły. Chyba najlepiej pomaga krem zbliżony do Sudocremu, bo dostałam z Niemiec właśnie na bazie cynku i rumianku... Ale mam trochę obawy, bo to jednak delikatna skórka :-(

Mi też Hania raz się na szyjce odparzyła, bo też taka zafałdkowana, że ciężko ją umyć wszędzie dokładnie. Smarowałam sudokremem i zeszło.

Zaraz muszę postudiować ten poradnik o noszeniu i pielęgnacji maluszka i się trochę w tej materii podszkolić. U nas minimalny postęp z podnoszeniem główki - czasem łaskawie kilkanaście sekund potrzyma ją w górze w leżeniu na brzuszku. Ale to ciągle jeszcze mało.

cze dziewczyny ja już sama nie wiem czy ja jestem czepliwa czy co ale ktoras z was wyslala fajną stronkę o pielegnacji i mi tez tak malutką kazała pielegnować i dała do tego jescze terapeutka 2 ćwiczenia ale neurolog wczesniej mowila ze pielegnacja juz nie wystarcza, a problem w tym że wydaje mi sie ze moja to za bardzo trzyma główke w gorze wspomne przy tym ze ma tedencje do optistocunus i dużą hipotonie osiowa w trakcie , i postanowilam ze nie bede czekac do nastepnej wizyty tylko umowilam sie do nastepnej terapeutki na 18 ona powiedziala mi że to jest duzy problem, i tez mi sie wydawalao ze za malo cwiczen dala tamta poprzednia. Zobaczymy jak to dzis bedzie wygladac :szok::szok::szok:

reklama

hmmmm My przy kazdej zmianie pieluszki kremujemy pupę kremem Nivea przeciw odparzeniom lub Nivea kremem pielęgnacyjnym na zmianę, wycieram też zamiennie chusteczkami Nivea Soft&Care lub Pampers baby fresh i nigdy nie mialam ani czerwonej pupki ani żadnych krosteczek.Ale to wszystko zależy od skóry dzidziusia.

Do góry