reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Ja też używam Nivea baby przeciw odparzeniom i jestem mega zadowolona:tak::-)

Tygrysku trzymam kciuki co by się mleczko przyjęło:-)

A tak wogóle to dopiero dziś zauważyłam ze nasze dzieciaczki z tego samego dnia są:-) Buziolki dla rówieśnika Filipka od Lili;-)

A faktycznie!!!!:-):-) Super Filipek tez pozdrawia malutka Lili:-D:-D:-D

reklama
Hej kobitki:-)
Ja też byłam dziś na usg bioderek bałam się ale wszystko ok ale mi ulżyło
Uffffff;-)
Usg robił bardzo fajny młody lekarz powiedział że pieluchowanie to przeżytek i niewiele daje najwyżej odparzoną pupę kazał mi nawet pokazać jak położna kazała pieluchę zakładać i pokazał że nie ma różnicy w ułożeniu nóżek z pieluchą i bez a najlepszy sposób na stawy to noszenie w pionie tak żeby dzidzia była przytulona do piersi a nóżki szeroko do brzucha mamy ja tak Patkę właśnie nosiłam bo wtedy nie jest aż tak ciężko i chyba pomogło :-):-)

Witaski :-)
My właśnie wróciliśmy z maluszkiem z badania bioderek (nie usg-pomyłka;-):-D:-D), no i ... :-( Alan słabo rozkłada nóżki :-:)-:)-(, muszę go pieluchować ciągle przez miesiąc, nosić z nóżkami na moich biodrach, i ćwiczyć mu nóżki, a za miesiąc na USG (tym razem) do kontroli, ale się zmartwiłam :-(, maluszek płakał jak mu ta lekarka kolanka bardziej na boki rozłożyła, chyba go to bolało biedaczka :-( ehhh...
Edee ja na Twoim miejscu zrobiłabym USG, wtedy będziesz dokładnie wiedziała czy oba bioderka i czy duża jest ta dysplazja. Mój Marcin miał mocno prawe bioderko a lewe mniej, ale takie USG najlepiej robic jak najwczesniej, bo im wczesniej sie wykryje tym szybciej leczy. W TVN pediatrra mówił że jak sie wykryje w pierwszym miesiącu to się leczy miesiąc jak w drugim to 2 mies itd. Mój Marcin miał USG 29 lipca i do 25 wrzesnia nosił szelki, a swoją drogą to nie maja Wasi ortopedzy takich specjalnych szelek jak ja dostałam? Tym bardziej jak pieluchowanie nie przynosi efektów jak pisze Mopek. Te szelki trzymałay Marcin owi nóżki cały czas pod tym samym kontem i z tym samym rozwarcie, które trzeba było zwiekszyć jak dziecko rosło. A co do czasu leczenia to mojej kuzynce ( teraz 30 letniej dziewczynie) wykryli dysplazje w 6 mies i do roczku była szeroko pieluchowana, ( nawet nosiła taka gipsową szynę), gdzie inne roczne dzieci już chodziły...biedna była...

Chciałam jeszcze zapytać o sprawę pupy. Co stosujecie? Ja używałam do tej pory maść bepanthen, ale dziś zauważyłam czerwone ślady przy odbycie małego :baffled:, więc chyba przerzucę się na sudocrem. No chyba że polecacie coś innego?
Ja stosowałam puder alantan i sudokrem, ale połozna powiedziała że dzieciom powinno sie natłuszczac skóre pupy a nie wysuszac i poleciała alantan maść ( w zasadzie krem) i teraz smaruje tym i tak jak mazrycielka uważam że jest super.

Dziewczyny a skoro jeśli dziecko za wczesnie podnosi głowe to źle, to co bedzie jak za wczesnmie zaczną chodzić? Bo moi chłpopcy zaczeli robnic pierwsze kroczki od 8 miesąca) co prawda potem mielismy troche krzywe nogi no ale co zrobic? Przywiązac i nie pozwalac chodzic? Ci lekarze chyba przesadzają.....

witajcie kochane..my wczoraj byliśmy na szczepieniu babcia maksiowi zafundowała tą za 180..mały nie płakał raz nie można było nawet przkryc bo się budził i krzyczał..a dzis juz lepiej ale mały sie rozbrykal..od 8 nie spał...wo gule go uspic jest ostatnio ciężko grzechotki rączki suszarka,normalnie cuda nie widy ;-) wymagania rosna hiihi no i przez to mniej czasu a więcej do nadrabiania :baffled:

ollcia ja używam kremu Nivea i powiem Ci że jest świetny..jak maly odpażył sobie pupcie to juz po jednym smarowaniu zeszło...a odpażenie nie było wcale takie małe :baffled:

Arlets ja też myślę,że lekarze to jednak trochę przesadzają...Nie którzy w jedną stronę,nie którzy w drugą...Będziemy na szczepieniu to zapytam o to podnoszenie główki,ale myślę,że tak naprawdę to nie ma się czym martwić.A jeśli chodzi o noszenie i tulenie dziecka to ja czytałam,że dziecko powinno tego mieć tyle ile potrzebuj,bo wtedy wyrasta na pewnego siebie człowieka,takie dzieci są inteligentne i dobrze radzą sobie w życiu.I ja w to wierzę.

Ollcia my od początku przykrywamy Fabianka kołderką albo kocykiem.A on zarzuca sobie kocyk na głowę i tak mu sie najlepiej śpi;-) Jak damy kocyk nisko żeby się nie nakrywał to kładzie sobie na buzię miśka:-p Tak mu dobrze i już;-) Ale robi to tak,że ma czym oddychać:tak: A jeśli chodzi o smarowanie pupci to my pierwsze kilka dni smarowaliśmy penatenem.Ale tylko te kilka dni i przestaliśmy,bo mały tak naprawdę nigdy nie miał nawet zaczerwienionej pupki.Także jak go smarujemy całego po kąpaniu to i pupcię razem tym samym:tak:

cześć dziewczyny długo się nie odzywałam bo nasze styczniówki już się porozdwajały ale mam do was pytanie:

ślad po szczepionce przeciw ospie zaczeło ropieć, po kąpieli skóra w tym miejscu pękła i wypłyneła ropnista wydizelina, przemyłam to spirytusem ale wczoraj sytuacja się powtórzyła :szok::szok::szok: trochę sie martwię, czy któraś z was też miąła taką sytuację?

Anik, nam w szpitalu powiedziano, że to ma prawo ropieć i żeby w żadnym wypadku niczego z tym nie robić.

My od początku Zosię przykrywamy kołderką.

Nasz pediatra potwierdził, że witamineę K podawać do ukończenia 3. miesiąca. Ponieważ po odstawieniu nabiału wysypka jest nadal tak więc najprawdopodobniej to jednak nie skaza białkowa no i mamy eksperymentować :-( czyli teraz odstawiam cytrusy... No i zobaczymy...

Jejku, wczoraj Zosia zasnęła nam już o 20. a dziś do 23.20 co chwilkę się budziła do cycka :-( Na szczęście teraz śpi i mam nadzieję, że pośpi trochę :-)

Edee ja na Twoim miejscu zrobiłabym USG, wtedy będziesz dokładnie wiedziała czy oba bioderka i czy duża jest ta dysplazja. Mój Marcin miał mocno prawe bioderko a lewe mniej, ale takie USG najlepiej robic jak najwczesniej, bo im wczesniej sie wykryje tym szybciej leczy. W TVN pediatrra mówił że jak sie wykryje w pierwszym miesiącu to się leczy miesiąc jak w drugim to 2 mies itd. Mój Marcin miał USG 29 lipca i do 25 wrzesnia nosił szelki, a swoją drogą to nie maja Wasi ortopedzy takich specjalnych szelek jak ja dostałam? Tym bardziej jak pieluchowanie nie przynosi efektów jak pisze Mopek. Te szelki trzymałay Marcin owi nóżki cały czas pod tym samym kontem i z tym samym rozwarcie, które trzeba było zwiekszyć jak dziecko rosło. A co do czasu leczenia to mojej kuzynce ( teraz 30 letniej dziewczynie) wykryli dysplazje w 6 mies i do roczku była szeroko pieluchowana, ( nawet nosiła taka gipsową szynę), gdzie inne roczne dzieci już chodziły...biedna była.....

A mogę się sama w takie szelki zaopatrzyć :confused::confused:, bo mi nic lekarze nie mówili, że coś takiego istnieje:no::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:, i co z tym pielu... mam tego nie robić, czy jak:confused::confused:, bo teraz mój krasnal leży z dwoma tetrami między nogami (i pampersem!!) jak żaba rozklekotany :-:)crazy:

reklama
A mogę się sama w takie szelki zaopatrzyć :confused::confused:, bo mi nic lekarze nie mówili, że coś takiego istnieje:no::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:, i co z tym pielu... mam tego nie robić, czy jak:confused::confused:, bo teraz mój krasnal leży z dwoma tetrami między nogami (i pampersem!!) jak żaba rozklekotany :-:)crazy:

biedny Alanek:-:)-( ubuziakuj go ode mnie i od Filipka :tak::tak:

Do góry