reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Moja Julka zrobiła dzisiaj kupkę zieloną wodnistą i z zapachem takiej kwaśności. Narazie ją obserwuje jak zrobi taką jeszcze jedną to lecę do lekarza.

A poza tym dziewczyny Juleczka śpi już 7 godzin w nocy od 24 do 7 rano potem karmienie i śpi do 10-11 a potem jeszcze tak do 13, a potem już nie śpi. Koło 17 zaczyna się marudzenie w sensie tylko na rączki inaczej płacz i cycuś co 5 min do godziny 24. Czy wasze dzieci tez tak mają ?bo jak się zbliża wieczór to zaczynam się bać tym bardziej że mój mąż pracuje do 24 i jak przychodzi to ona już słodko śpi, a ja jestem dętka.

reklama
fasolkamaria - to i tak śpi ci dużo :-D U nas jest mniej więcej tak: zasypia koło 22.30-23.00, przesypia do ok. 5.00-6.00, potem karmienie i drzemka tak do 7.00-7.30, a potem to już tylko takie drzemki krótkie sobie funduje w ciągu dnia i sporadycznie się zdarzy, że przyśnie na jakąś godzinkę. A od kąpieli wieczornej, czyli ok. 19.00 tak jak u was - wyłącznie cycuś. Potrafi dwie godziny przy cycusiu leżeć i sobie muldać:-D Ja już się przywyczaiłam i w tym czasie oglądam sobie zawsze jakiś film ;-)

My też zaraz na kontrolę bioderek lecimy i zobaczymy czy wszystko ok .
A moja Młoda potrafi spać 2-3 h i butla oraz marudzenie a czasami spi 4-5 h i butla . Róznie to bywa. Np. teraz od 6 marudziła nie wiem czemu i sporadzycznie dałam jej czopka. Ostatnio 2 dni temu miała czopka.
Teraz jej się przysypia w foteliku jak ją bujam.

Dziewczyny powiedzcie mi czy wasze dzieciaczki spia w dzien?

Bo mój Mati w ogole :zawstydzona/y:. A własciwie to spi ale tylko na rekach , czyli wyglada to tak: mam go na rekach spi, kłade do łózczka 2-5 min i juz nie spi, i tak w kółko :no:.
Czasami jak spi zbudzi sie z płaczem, tak jakby się czegos przestraszył :-(.
U nas to samo, śpi jedynie na spacerze, w aucie, no i ostatnio udało mi sie ją oszukać, po spacerze położyłam ją w pokoju, gdzie długo było otwarte okno i nie rozbierałam z kombinezonu i spała, bo myślała ze to jeszcze spacer.
Tyle że potem w nocy szajbowała, bo w dzień miała za duzo snu

Agacia to chyba norma u naszych dzieciaczków. Ja kupuję chustę, bo próby odłożenia malucha do łóżeczka kończą się płaczem. Najwidoczniej najlepiej naszym dzieciaczkom z nami:-D

Ja od jakiegoś tygodnia mam super nocki :tak:, ostatnią butle daję małemu o 22, zasypia ok. 22.30 i tak śpi do 7 rano :-), ja się śmieje zawsze, że wstaje razem z moim G. do pracy, żeby pożegnać tatę, bo o 7 daję mu znowu butlę, potem zasypia i tak śpi do ok. 10.30-11.00:tak:, no a pózniej to już jest sajgon :zawstydzona/y:cyc, i rączki na zmiane i tak do 18 :baffled:

Dla mających problemy z kupkami:)

Kupka niemowlaka
Zaraz po urodzeniu maleństwo wydala smółkę (jest gęsta i ciemnozielona). Po trzech, czterech dniach pojawia się prawdziwa kupka.

1. Ile razy dziennie? Niemowlę na piersi zwykle robi kupkę kilkakrotnie w ciągu dnia. Niektórym zdarza się i 10 w ciągu doby – nie trzeba się tym niepokoić, o ile maluch dobrze przybiera na wadze. Są również dzieci, które robią kupkę raz na kilka dni. To też normalne. Malec karmiony sztucznie powinien brudzić od jednej do czterech pieluch dziennie.

2. Jaki kolor?
Kupka maleństwa karmionego naturalnie ma kolor złocisty, jasnożółty lub musztardowy, jest luźna. Z czasem staje się papkowata lub półpłynna z grudkami. Jeśli maluch pije mleko i z piersi, i z butelki, robi kupkę bladożółtą. A kiedy jest karmione tylko sztucznie, ma barwę od jasnożółtej po jasnobrązową i jest bardziej zwarta. Niektóre rodzaje mieszanek zawierają prebiotyki. Dzięki nim kupka bywa zbliżona do robionych przez dzieci karmione piersią.

3. Jaki zapach?
Niemowlęca kupka ma naturalnie dosyć wyraźny, kwaśny zapach. To dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które, rozkładając cukry, wytwarzają kwas mlekowy. Ma to działanie ochronne.

4. Co może niepokoić?
Dziwne zabarwienie i luźna konsystencja. Jeśli karmisz piersią, nie martw się, że malec cały czas robi luźną, wodnistą kupkę. Pokarm naturalny ma właściwości lekko przeczyszczające. Kupka bywa niekiedy zielonkawa, bo jej powierzchnia utlenia się. Czasem jest zielona, gdy podajesz preparaty lub mieszankę z żelazem.

Boze juz myslałam ze tylko ja tak mam :baffled:, od dwóch dni nawet nie mogę z nim usiąść tylko musze chodzic. A jak usiąsć to oczwiscie odpowiednio lulac, bo jak lulam nie tak jak on chce to krzyk :dry:

Cytat:
Napisał eager
Dziewczyny, na ciemieniuszkę doskonałym sposobem jest, podgrzać ją delikatnie tak, żeby była ciepła ale nie parzyła...następnie deikatnie wetrzeć ja w skóre dziecka a potem wyczesywac szczoteczką do włosów. To sposób mojej mamy ale działa 100 na 100 ;-)
U nas (odpukać) kolki sie skończyły Toska śpi wieczorekm jak zabita :biggrin2:mam nadzieję, ze juz wyrosła :biggrin2:

podgrzać ciemieniuszkę??:szok::-D

:-D:-D:-D:-D
to taki skrót myślowy:sorry2:
o oliwkę oczywiście mi chodziło :-)

reklama
Jescze co do kupek to Cyprian do czasu az nie zaczal jesc zupek, jabuszek itd. mial zawsze zielona kupe!! na poczatku sie niepokoilismy ale lekarka powiedziala ze wszytko ok, poprostu kupa sie utlenia szybko dlatego ma kolor zielony.

Do góry