reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Kurcze nie wiem co jest grane moje dziecko cały dzień śpi budzi się na jedzonko i znowu w kimono. Położyłam ją na brzuchu i dalej śpi. Nie wiem co jest grane zaczynam się martwić.:-( Co wy o tym myślicie, moze ma taki dzień?
Tez mi sie wydaje ze ma taki dzień, moja też kiedys prawie cały dzień przespała i już się obawiałąm czy chora czy co, a na drugi dzień wszsytko wróciło do normy i tak dała mi do wiwatu, że już nie było wątpliwosci ze zdrowa:-D

reklama
Byliśmy dzisiaj na kontroli bioderek, wszystko w porządku, ale lekarz i tak kazał nam przez miesiąc dawać dodatkową pieluchę:confused: Trochę tego nie rozumiem, bo skoro w porządku, to po co ta pielucha? A jak nas wypisywali z noworodków, to nas usg bioderek powiedzieli, że jeśli wszystko jest ok to teraz już się profilaktycznie nie daje dodatkowej pieluchy:sorry2: I bądź tu mądry. A jakie u was obyczaje w tej materii?
A, i mamy przyjść jeszcze raz po ukończeniu 3 miesiąca.

Qrcze - my też byliśmy na USG bioderek. Też powiedział, że wszystko ok, ale profilaktycznie żeby zakładać....:crazy: A ja wyczytałam w gazetkach (taki fajny artykuł był - jak dbać ko kręgosłup u noworodka), że już się nie stosuje pieluchy profilaktycznie, jeśli wszystko ok....I mąż zakładał kilka dni i czasem zakłada na noc, a ja nie zakładam i tak odchodzimy po mału od tego....
Dodatkowo kazał przyjść za miesiąc:confused::confused::confused: A wizyta kosztuje 100zł. To jak wszystko ok, to po co za miesiąc znów przyjść???????????
A Wy też macie zalecenia, żeby jeszcze raz iść do ortopedy (na USG bioderek)????????

ja bylam pierwszy raz jakos jak maly miel okolo 3 tyg i pani powiedziala ze bioderka na 6 i ze nawet bez kontroli ale zeby zakladac 2 pieluche :-D Ja zakladam jak mi sie przypomni i jest gdzies w poblizu :tak:

Qrcze - my też byliśmy na USG bioderek. Też powiedział, że wszystko ok, ale profilaktycznie żeby zakładać....:crazy: A ja wyczytałam w gazetkach (taki fajny artykuł był - jak dbać ko kręgosłup u noworodka), że już się nie stosuje pieluchy profilaktycznie, jeśli wszystko ok....I mąż zakładał kilka dni i czasem zakłada na noc, a ja nie zakładam i tak odchodzimy po mału od tego....
Dodatkowo kazał przyjść za miesiąc:confused::confused::confused: A wizyta kosztuje 100zł. To jak wszystko ok, to po co za miesiąc znów przyjść???????????
A Wy też macie zalecenia, żeby jeszcze raz iść do ortopedy (na USG bioderek)????????

My bylismy w poradni ortopedycznej przy szpitalu, więc nic nie płaciliśmy. byliśmy jak Mała miała miesiąc, lekarz zrobił usg i powiedział że wszystko ok, więc nie trzeba pieluchować, teraz mamy sie zgłosić jak mała będzie miała pół roku, a potem jeszxcze jak zacznie chodzić, takie zalecenia są u nas standardowo, chyba że jest coś nie tak, to wtedy inaczej.

ja tez byłam z malutka jak miała 3 tyg na usg bioderek no i odrazu z jej zlamanym obojczykiem jezeli chodzi o biderka to powiedzial ze niby wszystko ok tylko ze do jej wieku ma jakies cechy niedojrzale ale jest niby ok kazal przyjsc na kontrole za 4 misiace a kazal ulkadac ją na brzuszku w pozycji zabki, jak ją mam nosic to z nózkami rozszezonymi, ale neurolog nie kazal mi jej klasc na brzuszku i w pionie tez jej nie mogę nosic wiec zalecenia od ortopedy musialam odpuscic i teraz tylko nosze ją w pozycji łódeczki czy jak to tam sie nazywa:blink::blink::blink:

witajcie
Dziewczyny powiedzcie mi czy wasze dzieciaczki spia w dzien?

Bo mój Mati w ogole :zawstydzona/y:. A własciwie to spi ale tylko na rekach , czyli wyglada to tak: mam go na rekach spi, kłade do łózczka 2-5 min i juz nie spi, i tak w kółko :no:.
Czasami jak spi zbudzi sie z płaczem, tak jakby się czegos przestraszył :-(.
oj skąd ja to znam ;-) Lenka tez śpi tylko na raczkach, mała terrorystka:tak: jak tylko ja odkładam to się budzi i w płacz

A poza tym dziewczyny Juleczka śpi już 7 godzin w nocy od 24 do 7 rano potem karmienie i śpi do 10-11 a potem jeszcze tak do 13, a potem już nie śpi. Koło 17 zaczyna się marudzenie w sensie tylko na rączki inaczej płacz i cycuś co 5 min do godziny 24. Czy wasze dzieci tez tak mają ?bo jak się zbliża wieczór to zaczynam się bać tym bardziej że mój mąż pracuje do 24 i jak przychodzi to ona już słodko śpi, a ja jestem dętka.
fasolkamaria - to i tak śpi ci dużo :-D U nas jest mniej więcej tak: zasypia koło 22.30-23.00, przesypia do ok. 5.00-6.00, potem karmienie i drzemka tak do 7.00-7.30, a potem to już tylko takie drzemki krótkie sobie funduje w ciągu dnia i sporadycznie się zdarzy, że przyśnie na jakąś godzinkę. A od kąpieli wieczornej, czyli ok. 19.00 tak jak u was - wyłącznie cycuś. Potrafi dwie godziny przy cycusiu leżeć i sobie muldać:-D Ja już się przywyczaiłam i w tym czasie oglądam sobie zawsze jakiś film ;-)
czy karmicie tylko piersią??????? bo ja karmie tylko piersią i moja mała nie przesypia tylu godzin, niestety:-( budzi się do karmienia co dwie trzy godziny a czasami to nawet co godzinę zależy od dnia

ja byłam na usg jak Lenka miała 3 tygodnie i wszystko było ok i lekarz nie kazał pieluszkować, ale kazał przyjśc na wizytę jak małą skończy trzy miesiące :tak:

sawka ja tez sie zastanawiam jak dziewczyn maluszki mogą przespac tyle godzin bo moja ma 2 miesiace i czasmi pije 160ml czsami 120ml ale nigy nie potrafi przespac ponad 5 godz i budzi sie tez co 3 lub 4 godz:sorry2::sorry2::sorry2:

My byliśmy 3 tygodnie temu u ortopedy, i w ramach wizyty zrobił usg:tak: wszystko ok pokazał nam jak nosić mała i koniecznie klasc na brzuszek
Niestety nasze dziecko nienawidzi leżeć na brzuszku:no:
Następna wizyta za 3-4 miesiące

A jak trzeba nosić??

A my dzisiaj byliśmy na kontroli bioderek i wszystko ok dopiero po 4 miesiącu znowu na kontrolę.

Ale mamy inny problem bo Młoda ma zapchany nosek i przez to się krztuśi i denerwuje. Charczy jej w gardle..
No i bylismy teraz u lekarza ten zbadał powiedział , że dzięki Bogu nie słychać nic w płuckach tylko w gardle i mamy jej dawać Navisin krople 3 x dziennie.

A jakby coś sie rozwinęło złego to do szpitala bo roporządzenie ministra mówi ,że dzieciom do 3 miesiąca życia antybiotyk można tylko podacć szpitalnie, dożylnie...:crazy::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::-(no k.......a kiedys tak nie było ....

Teraz sie denerwuje bo Młodej zostało jeszcze 3 tyg do skończenia 3 miesiąca .

Czy wy tez macie takie odczucie ze pieluszki pampers 2 trzeba czesciej zmieniac od jedynek ?Mi sie wydaje ze one szybciej sa mokre.

reklama
Do góry