reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

A i mialam zapytać - czy możecie polecić jakieś dobre zabezpieczenia do szafek? Albo macie jakieś własne patenty?:cool2:

Bo Jasiek nauczył się otwierać szafki w kuchni. Zniosę jeszcze jak wyciąga garnki ale dziś zaczął grzebać w śmieciach :sorry2:
Zabezpieczenia szuflad są do d... bo Jasiek mocniej pociągnie i już otwarte. Więc powiązałam szuflady jedną tasiemką i jak ciągnie jedną to wszystkie sie owierają i wtedy ma dostęp do najwyższej a tam póki co nie sięga :dry:
Ale na szafki nie mam pomysłu. Tzn. miałam do dziś - zaklejałam szafkę taśmą taką grubą malarską - ale dziś moje dziecię nauczyło się ją zrywać. :no:

Ja mam takie: Wielofunkcyjna przyssawka zabezpieczająca 3 szt.

reklama
A i mialam zapytać - czy możecie polecić jakieś dobre zabezpieczenia do szafek? Albo macie jakieś własne patenty?:cool2:

Bo Jasiek nauczył się otwierać szafki w kuchni. Zniosę jeszcze jak wyciąga garnki ale dziś zaczął grzebać w śmieciach :sorry2:
Zabezpieczenia szuflad są do d... bo Jasiek mocniej pociągnie i już otwarte. Więc powiązałam szuflady jedną tasiemką i jak ciągnie jedną to wszystkie sie owierają i wtedy ma dostęp do najwyższej a tam póki co nie sięga :dry:
Ale na szafki nie mam pomysłu. Tzn. miałam do dziś - zaklejałam szafkę taśmą taką grubą malarską - ale dziś moje dziecię nauczyło się ją zrywać. :no:

Bartek opanował już wszystkie zabezpieczenia :baffled:

Ja mam zabezpieczenia z Ikea i są ok. młody nie jest w stanie ich obejsć. Na razie:-D

Widzisz, a mi właśnie dzisiaj ortopeda powiedział, żeby nosić buty po domu. Widać każdy lekarz ma inne zdanie i skąd wiadomo co robić. Majka i tak sama przynosi buty, żeby jej zakładać, więc zakładam.

ja zakładam buciki w domu, bo wydaje mi się że w skarpetkach po panelach byłoby za chłodno. A Bartek nie protestuje.

Czy Wasze dzieci odbywają stałe drzemki czy śpią jak popadnie?bo Alex spi jak u mu sie podoba....raz a nie raz w ogóle:zawstydzona/y::-(

Bartek jakiś czas temu zamienił dwie drzemki na jedną. Tak więc teraz śpi raz, przeważnie ok 13, od 1-2godzin.

A o jakich porach i co dajecie dzieciom do jedzenia?
Może ja jej za dużo dawałam??? To znaczy mama dawała - a teraz ja na zwolnieniu jeszcze jestem to ja wszystko daję. :tak:

Bartek je teraz tak:
ok 5-6 - 210ml mleka bebiko 3R
ok 9 - mleczna kaszka manna 200 ml
ok 12 - jogurcik i/lub kanapka
ok 15 - obiad ( ilość różnie, czasami parę łyżeczek, czasami duża miseczka )
po obiedzie deser - jakiś owoc lub owoce z twarożkiem
ok 17 - parówki z chlebkiem lub jajko lub kanapka
ok 19:30 - mleczna kaszka manna 200-250ml

poza tym w ciągu dnia jakieś przekąski typu chrupki, pałeczki ptysiowe lub biszkopciki.

Nurofen, smecte, i lacido baby nic innego :no: i dieta bezmleczna, ale i tak nie ma apetytu :-( już 4 dzień :-(

biedaczysko :-(

dziewczyny a te kanapki co dajecie maluszka to takie normalne jak dla dorosłego??? czy moze kroicie chleb w kostkę???

Bartek je normalne kanapki, sam gryzie.

A jedną zjada? Czy więcej? Z chlebka? Czy z bułki? Ze skórką czy bez?:) Z czym?:) Jesli z wędliną to jaką? :-DHerbatke rozumiem taka dla dzieci?:):-D:-D:-D:-D:-D:-D
Co to mleczna kanapeczka??????:-D:-D:-D:-D:-D

U nas podobnie jak u Tygrysków ;-) jedna lub dwie kanapeczki z chlebka, bez skórki, z masełkiem i szyneczką bez konserwantów ( proszę o taką w sprawdzonym sklepie ).

reklama
dziewczyny co gotujecie i co wcinaja Wasze dziecia....mam na mysli dania obiadowe:-)bo z Alex+obiad-horror:szok:

U mnie ostatnio tez tak jest:( Ale ja jej głównie gęste zupki gotuję. Najbardziej lubi pomidorową z lanymi kluseczkami i kalafiorową z kurczaczkiem i z ziemniakami...
Chciałabym nauczyć się robić spaghetti...tzn sos do spaghetti który ona mogła by jeść bo ze słoiczka bardzo lubi:)

Do góry