reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Olsztyńskie mamy.

Dziewczyny mam pytanko, a czy któraś z was, która rodziła w szpitalu wojewódzkim płaciła dodatkowo położnej, ja mam jedną koleżankę ona płaciła i poleca, ale z tego co wiem to koszt takiej usługi jest teraz 650zł, to dość sporo, termin mam na koniec października i nie mogę się zdecydować... Lekarza mam z wojewódzkiego, więc łudzę się, że ze względu na to nie będę miała problemu z miejscem w szpitalu. I zastanawiam się jak to jest gdy zamówi się taka połozna , a potem zapadnie decyzja o cesarce, czy można zrezygnować? Też słyszałam, że tak czy tak to się płaci ... Napiszcie co wiecie na ten temat ...

To moje pierwsze dziecko, może niech doświadczone mamy napiszą hity i kity jeżeli chodzi o wyprawkę, pieluszki, kosmetyki, fajne sklepy w Olsztynie, gdzie warto robic zakupy, gdzie lepiej uważać :)

reklama
jeśli chodzi o wyprawkę warto zrobić ją za jednym zamachem w hurtowni, ja kupowałam w Maluszku nie było z niczym problemu a część rzeczy takich jak komoda, wózek i fotelik z adapterem były specjalnie dla nas zamawiane i dostaliśmy 5% rabatu... niby nie dużo ale jednak zawsze taniej. Pieluszki jednorazowe cóż, wszędzie mniej więcej ta sama cena... a tetrowe i z froty zamawiałam z allegro. Jeśli chodzi o ciuszki to koło ratusza otworzyli niedawno sklep, w tym budynku co kiedyś był świat bawełny schodzi się na dół po schodach i ceny mają przystępne. Możesz się tam zaopatrzyć również sama bo mają koszule do karmienia w cenie takiej jak na allegro i nie musisz płacić za przesyłkę :) Poza tym ciuszki nieraz można w super przecenach dostać w H&M, Reserved kids lub Smyku.

Pamiętaj nie daj obie w sklepach typu Maluszek czy Bobas wcisnąć niepotrzebnych rzeczy - ostatnio byłam świadkiem jak cieżarnej wciskali kilka butelek i masę identycznych akcesorii. Najlepiej popytać co inne mamy polecają.

My używamy kosmetyków Bubchena - POLECAM oraz HIPP
Ogólnie na allegro można wszystko taniej kupić np u jednego sprzedawcy koszt przesyłki to kwota średnio 13zł - my tak robiliśmy

Moje rady:
1. Jak najmniej kosmetyków, zdać się na naturę o ile dziecko na to pozwoli czyli nie będzie atopowcem.
2. Ubranka rozmiar 62
3. Nie szaleć na zakupach :) Sprzedawcy wciskają masę niepotrzebnych rzeczy od monitora oddechu począwszy /wiadomo, jak dziecko problemowe to i ów monitor jest potrzebny/
4. Ja wybrałam hurtownię "Maluszek", przystępne ceny i można samemu się rozejrzeć
5. Nie oszczędzać na foteliku samochodowym, lepiej gorszy wózek kupić
6. Jak urodzisz: wsłuchać się w dziecko, w siebie i nie daj sobie wmówić różnych bzdur, typu chude mleko
7. Depresja poporodowa dotyka 80 % matek, nie bój się otwarcie przyznać że sobie z czymś nie radzisz, czy masz zły dzień. Jak trzeba to krzyknij, płacz i tupnij nogą :)

To pisałam ja, wyznawczyni Attachment Parenting, matka śpiąca z dziećmi /już nie bo mi uciekają z łóżka/, karmiąca piersią 13 m-ce dziecko, chustująca , więc weźcie na mnie poprawkę ;)

hm... ja byłam w maluszku z gotową listą, co mi potrzeba i nikt mi nic nie wciskał, więc to może sposób żeby uniknąć niepotrzebnych zakupów. Dodam, że dzięki takiej liście i zdecydowaniu na konkretne rzeczy moje zakupy trwały bodajże 35 minut z zapakowaniem zakupów do samochodu :) Polecam też zapoznać się wcześniej z różnymi rodzajami wózków, łóżeczek, opiniami na internecie, wybrać kolor, cenami w naszych sklepach, bo może akurat gdzieś mają jakąś promocję i wyjdzie taniej itp. żeby później nie stać godzinami w sklepie i nie wybierać, zwłaszcza jak się jest już w zaawansowanej ciąży :)

co do gorszego wózka się nie zgodzę - ważne szczególnie jak ktoś nie mieszka na parterze i będzie musiał ten wózek taszczyć po schodach aby był LEKKI.

jeszcze jedna ważna rzecz - nie Bój i nie wstydź się prosić o pomoc - szczególnie w pierwszych tygodniach.
My z mężem bylismy sami, daliśmy radę ale było ciężko, teraz z perspektywy czasu byłoby miło aby np teściowa ugotowała nam obiad

Ja też zakupy głównie zrobiłam w maluszku, allegro i trochę poprzywoziłam z Anglii jak byliśmy u znajomych na wakacjach, zostały w sumie drobne rzeczy i gadżety :), zaczęłam przeglądać czasopismo m jak mama i ciągle trafiam na różne gadżety otulaczki, śpiworki, leżaczki do wanienek... itp tylko co się przydaje, a co nie :)

No i ponawiam pytanie o położne w szpitalu wojewódzkim, ktoś coś wie na ten temat ??

Witam
Jestem w 17 tygodniu ciazy bliżniaczej. Jeśli jest tu jakaś osoba w ciąźy bliźniaczej bądz mama bliźniaków, z miłą chęcią chciałabym dowiedzieć się kilku rzeczy. Pozdrawiam

reklama
Witam
Jestem w 17 tygodniu ciazy bliżniaczej. Jeśli jest tu jakaś osoba w ciąźy bliźniaczej bądz mama bliźniaków, z miłą chęcią chciałabym dowiedzieć się kilku rzeczy. Pozdrawiam
jest forum specjalnie dla mam oczekujacych blizniakow i wiecej wiec tam zapraszam :)
Forum: Mamusie bliźniat, trojaczków i...

a ja ciuszki kupilam tu na forum od dziewczyn , tanio :-)
reszte rzeczy bede miala z angli , od taty malenstwa , bo sam sie zobowiazal :-)

Ostatnia edycja:
Do góry