reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Olsztyńskie mamy.

Hej.
Nabuu masz 25C i przykrywasz mlodego kolderka <szok> nic dziwnego ze zgrzamy.przy takiej temp.to max body krotki rekaw lub ew dlugi i przykryc cieniutkim kocykiem lub pieluszka flanelowa.Jak jest za goraco to dziecko wtedy sie czesciej budzi.temp w nocy dla dziecka to max 20 C a jak sie nie da obizyc trzeba zminimalizowac ubranie.mozna na nozki ewentualne zalozyc pajacyk to bez kocyka wtedy.

reklama
ha ha do do mnie nie do Nabuu :p , spróbuję przykryć tylko pieluszką flanelową, tylko, że młody się wtedy rozkopuje i lęży wogle nie przykryty, a zostawiamy na noc okno, więc już kurde nie wiem sama :)

:-D no i dostało mi się, hehe

Ale muszę i tak napisać, że do tej pory byłam u rodziców, którzy mieszkają w domu jednorodzinnym i tam w nocy (zresztą w dzień również) panowała zupełnie inna temperatura, było dużo, dużo chłodniej.
Wczoraj wieczorem wróciliśmy do naszego mieszkania w bloku i noc była męczarnią, było okropnie duszno. Młody w samym pajacu kręcił się na wszystkie strony. Dzisiaj śpi w pajacyku z gołymi i rękami i nogami. Przykryłam go kocykiem ale i tak się rozkopał...

Ja wyjęłam kołderkę i przykrywam tylko poszewką, ale i tak mi się budzi regularnie :D jak w zegarku.

Jak myślicie do jakiego wieku najlepiej jest karmić piersią, ja tak mam zamiar do około roku, ale nie wiem czy mi się uda, bo będę musiała wrócić do pracy. A mój mały nie chce jeść mleka z butli nawet mojego. Kaszkę wciągnie całą butlę bez problemu, a mleko nie, Poratujcie coś dziewczyny jakieś rady ??

WHO zaleca do 6 miesiąca wyłącznie piersią, potem stałe pokarmy i karmienie do roku. Generalnie do kiedy, to zależy od matki i dziecka. Moja ma 20 m-cy a nadal ssie, dla mnie stało się to bardzo uciążliwe gdyż rozumna prawie dwulatka potrafi w miejscu publicznym podciągać bluzkę i domagać się głośno piersi. Jest to niezmiernie krępujące szczególnie że matki długo karmiące są narażone na kpiny i mało śmieszne docinki :( Młoda idzie do żłobka od września i przez wakacje mam zamiar ją odstawić. Jak nie pójdzie po dobroci, to chyba wyjadę na weekend i zostawię córę z M. Ogólnie im dłużej dziecko ssie, tym trudniej odstawić.
Melakarmelata, może spróbuj podać mleko w bidonie, niekapku czy kubku ze słomką ? Może masz zły smoczek do butelki ? Dla mleka są chyba inne.

Mój Milosz nic nie dostawał i nie dostaje z butelki. Kaszę zjada z łyżeczki od samego początku a wodę od razu uczyłam go pić z kubeczka i coraz lepiej Mu to wychodzi, pije jak dorosły i nawet próbuje sam trzymać kubeczek i widzę, że to dla Niego frajda bo jak widzi kubek to jest wielka radocha i uśmiech na dziobie :) Niekapek to tylko na spacery. To też taki nasz "zatykacz" - jak się nudzi Młodemu w wózku i zaczyna marudzić to daję Mu niekapka do pogryzienia :)

Melakarmelata, a może spróbuj Małemu podawać napoje właśnie z kubka. Jeżeli to polubi to może i mleczko tak wypije :)

z kubka niekapka pije jak mu się bardzo chce pić najczęściej w samochodzie, a tak to się bawi, gryzie, ciućka cały się pooblewa, ale wypije prawie nic, musi mu się bardzo chcieć pić ...

Kaszkę do tej pory podawałam łyżeczką, ale ostatnio moja mama podała mu w butli i wtrąbił całą... Kupiłam nową butlę z innym smoczkiem i trochę się pooblewał, a troszkę wypił ( mleko ), ale więcej wylał na siebie z niekapkami jest tak samo... mam 3 różne

Jakie mleko sztuczne polecacie ? Ja miałam Nan i próbkę Nan2 pro, słyszałam coś o mlekach smakowych, ale niewiele właściwie tylko, ze są.

Dziewczyny walka zaczyna się ostra, chciałabym utrzymać karmienie, ale na bank wskakuję na głęboką wodę praca po ok 10h dziennie , a do tego co 1,5m 2dniowe wyjazdy ( szkolenia) więc coś z tym mlekiem trzeba wykombinować. Deserki, zupki, kaszki, banana, jogurciki je super ... problem z piciem teraz uzupełniam płyny piersią, ale kurde jak skończy się pierś w dzień to się boję, że za mało wody będzie dostawał...

Melakarmelata, spokojnie, Młody nauczy się pić z czegoś innego niż pierś. Daj mu trochę czasu i już teraz powoli wprowadzaj zmiany. Ściągaj pokarm na początku bo będą Cię piersi bolały, potem laktacja się unormuje. Z reguły wygląda to tak, iż rano przed pracą dajesz pierś, potem dopiero po pracy, ewentualnie w nocy. W taki sposób można kp do dwóch lat.
Co do mleka modyfikowanego, nie podawaj smakowego, jest sztucznie słodzone, po co dodatkowe ilości cukru. Takie jest moje zdanie.
Kto zajmie się małym ?

reklama
Maga nie musisz, ja miałam cukrzycę i też o to pytałam i nie było takiej konieczności, ale z wyboru rodziłam w wojewódzkim :)

Dziś zaczęłam wprowadzać zmiany dałam pierś o 9.00 a później o 10.30 deserek ze słoiczka, o 12.30 wypił butlę mleka ( wow miałam próbkę bebiko i przypasowało z nowej butli ) i poszliśmy na spacerek, o 15.30 zupka plus pół żółteczka, zaraz dam kaszkę no i zobaczymy mam tydzień na jako takie przystosowanie młodego :), no i mam nadzieję, że jakoś to będzie. Prawa pierś już jak balon no i właśnie nie wiem czy ściągać czy się przemęczyć. Ile czasu potrzeba na uregulowanie ? ?

A do małego mam nianię, mama mojej znajomej więc liczę, że będzie oki :D

Do góry