reklama
kasiamaj
mama 2007/2010
dziękować
AneczkaK
mama bambulinkow
- Dołączył(a)
- 4 Październik 2005
- Postów
- 5 069
Brokulowa to wlasciwie chyba surowka bo brokuly tylko zblanszowane a reszta surowa:-)
Skladniki:
Brokuly
pieczarki
rzodkiewki
koperek
jogurt balkanski
No i tylko brokuly zblanszowac ,a potem podzielic na rozyczki, dodac pokrojone pieczarki(surowe), pokrojone rzodkiewki i wszystko zalac jogurtem z koperkiem.Dosmaczyc jak sie lubi.
Skladniki:
Brokuly
pieczarki
rzodkiewki
koperek
jogurt balkanski
No i tylko brokuly zblanszowac ,a potem podzielic na rozyczki, dodac pokrojone pieczarki(surowe), pokrojone rzodkiewki i wszystko zalac jogurtem z koperkiem.Dosmaczyc jak sie lubi.
AneczkaK
mama bambulinkow
- Dołączył(a)
- 4 Październik 2005
- Postów
- 5 069
rolada z kurczaka
Skladniki:
Farsz:
Ser balkanski(nie wiem czy mozna go dostac gdzie indziej niz w lidlu)
2 lyzki kaszy manny
2 lyzki pogotowanego szpinaku(lub kilka posiekanych listkow swiezego)
2 lyzki orzechow wloskich lekko posiekanych(nie za drobno)
czosnek do smaku.
Skladniki farszu polaczyc ze soba(nie solic)
Rolada:
piersi z kurczaka 6 pojedynczych
boczek w plastrach
Na foli aluminiowej ukladasz plastry boczku jeden obok drugiego(tak zeby zrobic z nich taki duzy prostokat) na to ukladasz lekko rozbite piersi z kurczaka starajac sie zeby do siebie jak najbardziej przylegaly brzegami.Potem nakladasz farsz z sera balkanskiego(taki grubszy walek) i zawijasz to wszystko lapiac brzegi folii aluminiowej Powinien wyjsc taki walek z miesa owiniety plasterkami boczku .Potem wkladasz to do nagrzanego piekarnika na 45minut i gotowe.Mozna tez potem wyjac z folii i opiec troche ten boczek na koniec.Piersi z kurczaka nie trzeba przyprawiac bo ser i boczek sa slone.
Polecam bo jest naprawde pyycha
Skladniki:
Farsz:
Ser balkanski(nie wiem czy mozna go dostac gdzie indziej niz w lidlu)
2 lyzki kaszy manny
2 lyzki pogotowanego szpinaku(lub kilka posiekanych listkow swiezego)
2 lyzki orzechow wloskich lekko posiekanych(nie za drobno)
czosnek do smaku.
Skladniki farszu polaczyc ze soba(nie solic)
Rolada:
piersi z kurczaka 6 pojedynczych
boczek w plastrach
Na foli aluminiowej ukladasz plastry boczku jeden obok drugiego(tak zeby zrobic z nich taki duzy prostokat) na to ukladasz lekko rozbite piersi z kurczaka starajac sie zeby do siebie jak najbardziej przylegaly brzegami.Potem nakladasz farsz z sera balkanskiego(taki grubszy walek) i zawijasz to wszystko lapiac brzegi folii aluminiowej Powinien wyjsc taki walek z miesa owiniety plasterkami boczku .Potem wkladasz to do nagrzanego piekarnika na 45minut i gotowe.Mozna tez potem wyjac z folii i opiec troche ten boczek na koniec.Piersi z kurczaka nie trzeba przyprawiac bo ser i boczek sa slone.
Polecam bo jest naprawde pyycha
Magda_lenka
Mamusia Wiktorka
- Dołączył(a)
- 21 Październik 2007
- Postów
- 2 234
nic specjalnego, ale taka pycha:
Składniki:
Puszka ananasa,
Puszka kukurydzy,
3/4 szkl. obranych ze skórki orzechów włoskich,
Jabłko,
Majonez,
Sól,
Pieprz,
ok. 3/4 szkl. rodzynek ewentulanie pół na pół z żurawiną
Orzechy zalać wrzątkiem, dzięki czemu będzie można łatwiej obrać je ze skórki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby troszkę spęczniały. Ananasa odsączyć i pokroić w prostokąty albo w kostkę.
Jabłko obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, trochę posolić, popieprzyć tyle, żeby Wam smakowało (lepiej sypcie ten pieprz na raty, bo sałatka jest dobra pikantna, ale jak przesadzicie to nie wiem co wtedy) i wymieszać z łychą majonezu. Sałatka ma wyjątkowy smak, warto się pomęczyć i obrać orzechy, nie będzie miała goryczki, a pikanterii doda jej zmielony czarny pieprz.
Puszka ananasa,
Puszka kukurydzy,
3/4 szkl. obranych ze skórki orzechów włoskich,
Jabłko,
Majonez,
Sól,
Pieprz,
ok. 3/4 szkl. rodzynek ewentulanie pół na pół z żurawiną
Orzechy zalać wrzątkiem, dzięki czemu będzie można łatwiej obrać je ze skórki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby troszkę spęczniały. Ananasa odsączyć i pokroić w prostokąty albo w kostkę.
Jabłko obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, trochę posolić, popieprzyć tyle, żeby Wam smakowało (lepiej sypcie ten pieprz na raty, bo sałatka jest dobra pikantna, ale jak przesadzicie to nie wiem co wtedy) i wymieszać z łychą majonezu. Sałatka ma wyjątkowy smak, warto się pomęczyć i obrać orzechy, nie będzie miała goryczki, a pikanterii doda jej zmielony czarny pieprz.
Zrazy dla Jutrzenki
Napiszę ci nieprzepisowo tylko tak, jak ja robię.
Kupuję ok. 1kg mięsa wołowego (najlepszy udziec wołowy).
Kroimy na dość cienkie plastry (jak schabowe), rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy (ja wmasowuję vegete, ale bez przesady) i odstawiam do lodówki na ok. godz.
Można sobie w tym czasie przygotować farsz, np. pieczarki z cebulką, albo co sama chcesz (ostatnio wkładałam ogórka kiszonego i paprykę.
Wyciągamy z lodówki kotlety, nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Można przewiązać nitką albo spiąć wykałaczką, żeby się nie rozlazły. Obtaczamy dobrze mąką i smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do gara (dość sporego) i zalewamy bulionem ( tylko nie na kostce z kury a wołowym ;-)) i dusimy. Ja dodaję jeszcze ziarna pieprzy, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Dusimy ok. 2godz. Powinien się zrobić taki gęsty sos od mąki, a jak jest za rzadki, to doprawiamy przypaloną lekko mąką.
Sacznego!!!
Mięsko powinno być soczyste i kruchutkie. Jest pyyyyyyyyyyycha!
Napiszę ci nieprzepisowo tylko tak, jak ja robię.
Kupuję ok. 1kg mięsa wołowego (najlepszy udziec wołowy).
Kroimy na dość cienkie plastry (jak schabowe), rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy (ja wmasowuję vegete, ale bez przesady) i odstawiam do lodówki na ok. godz.
Można sobie w tym czasie przygotować farsz, np. pieczarki z cebulką, albo co sama chcesz (ostatnio wkładałam ogórka kiszonego i paprykę.
Wyciągamy z lodówki kotlety, nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Można przewiązać nitką albo spiąć wykałaczką, żeby się nie rozlazły. Obtaczamy dobrze mąką i smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do gara (dość sporego) i zalewamy bulionem ( tylko nie na kostce z kury a wołowym ;-)) i dusimy. Ja dodaję jeszcze ziarna pieprzy, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Dusimy ok. 2godz. Powinien się zrobić taki gęsty sos od mąki, a jak jest za rzadki, to doprawiamy przypaloną lekko mąką.
Sacznego!!!
Mięsko powinno być soczyste i kruchutkie. Jest pyyyyyyyyyyycha!
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
Asia dzieki
a te pieczrki i cebulke to surowe czy przesmazasz???. A papryka to pewnie surowa
a te pieczrki i cebulke to surowe czy przesmazasz???. A papryka to pewnie surowa
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 21
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 45
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 334
- Wyświetleń
- 85 tys
Podziel się: