kasiamaj
mama 2007/2010
Kaśka-dla Ciebie (i innych chętnych) gołąbki....(w/g przepisu mojej teściowej)
ja robię tak....(u nas gołąbki podaję same bez ziemniaków tylko z sosem)dlatego robię większe i wrzucam więcej ryżu do środka.
podgotowuję kapustę w całości (wycinam tylko głąba)
na pół kg.mięsa mielonego gotuję 3 woreczki ryżu-wszystko mieszam ze sobą dodaję vegetę
kiedy kapusta ostygnie ścinam te zgrubienia z liści (na płasko)
zawijam mięsko odkładam wszystkie zawinięte końcówką liścia do dołu
rozgrzewam tłuszcz na patelni i układam gołąbki...żeby się podsmażyły z obydwu stron.
w tym czasie w brytfance układam na dno liście kapusty -tak żeby tylko dno przykryć.wkładam podpieczone gołąbki na ścisk bokiem do siebie.przykrywam liśćmi. w pół litrze wody rozrabiam 2 kostki rosołowe i zalewam tym całość przykrywam pokrywka-wstawiam do piekarnika piekę do czasu aż kapusta zmięknie.
(te gołąbki najlepiej zrobić dzień przed wtedy ten wywar z kostek całkowicie się wchłonie w mięsko i kapustkę)-ale jeśli nie ma czasu to można zrobić tego samego dnia kiedy mają zostać podane
do gołąbków robię jeszcze sos pomidorowy-gotuję w garnku wodę wrzucam kostki rosołowe jedną drobiową jedną wołową...dodaję koncentrat i dużo śmietany żeby sos był kremowo pomidorowy.wszystko razem gotuję zaciągając maką.
wyłożone na talerz gołąbki polać sosikiem....
SMACZNEGO!!!!
ja robię tak....(u nas gołąbki podaję same bez ziemniaków tylko z sosem)dlatego robię większe i wrzucam więcej ryżu do środka.
podgotowuję kapustę w całości (wycinam tylko głąba)
na pół kg.mięsa mielonego gotuję 3 woreczki ryżu-wszystko mieszam ze sobą dodaję vegetę
kiedy kapusta ostygnie ścinam te zgrubienia z liści (na płasko)
zawijam mięsko odkładam wszystkie zawinięte końcówką liścia do dołu
rozgrzewam tłuszcz na patelni i układam gołąbki...żeby się podsmażyły z obydwu stron.
w tym czasie w brytfance układam na dno liście kapusty -tak żeby tylko dno przykryć.wkładam podpieczone gołąbki na ścisk bokiem do siebie.przykrywam liśćmi. w pół litrze wody rozrabiam 2 kostki rosołowe i zalewam tym całość przykrywam pokrywka-wstawiam do piekarnika piekę do czasu aż kapusta zmięknie.
(te gołąbki najlepiej zrobić dzień przed wtedy ten wywar z kostek całkowicie się wchłonie w mięsko i kapustkę)-ale jeśli nie ma czasu to można zrobić tego samego dnia kiedy mają zostać podane
do gołąbków robię jeszcze sos pomidorowy-gotuję w garnku wodę wrzucam kostki rosołowe jedną drobiową jedną wołową...dodaję koncentrat i dużo śmietany żeby sos był kremowo pomidorowy.wszystko razem gotuję zaciągając maką.
wyłożone na talerz gołąbki polać sosikiem....
SMACZNEGO!!!!