reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

no to gotujemy ;)

Kaśka-dla Ciebie (i innych chętnych) gołąbki....(w/g przepisu mojej teściowej)

ja robię tak....(u nas gołąbki podaję same bez ziemniaków tylko z sosem)dlatego robię większe i wrzucam więcej ryżu do środka.
podgotowuję kapustę w całości (wycinam tylko głąba):tak::-D
na pół kg.mięsa mielonego gotuję 3 woreczki ryżu-wszystko mieszam ze sobą dodaję vegetę
kiedy kapusta ostygnie ścinam te zgrubienia z liści (na płasko)
zawijam mięsko odkładam wszystkie zawinięte końcówką liścia do dołu
rozgrzewam tłuszcz na patelni i układam gołąbki...żeby się podsmażyły z obydwu stron.
w tym czasie w brytfance układam na dno liście kapusty -tak żeby tylko dno przykryć.wkładam podpieczone gołąbki na ścisk bokiem do siebie.przykrywam liśćmi. w pół litrze wody rozrabiam 2 kostki rosołowe i zalewam tym całość przykrywam pokrywka-wstawiam do piekarnika piekę do czasu aż kapusta zmięknie.
(te gołąbki najlepiej zrobić dzień przed wtedy ten wywar z kostek całkowicie się wchłonie w mięsko i kapustkę)-ale jeśli nie ma czasu to można zrobić tego samego dnia kiedy mają zostać podane

do gołąbków robię jeszcze sos pomidorowy-gotuję w garnku wodę wrzucam kostki rosołowe jedną drobiową jedną wołową...dodaję koncentrat i dużo śmietany żeby sos był kremowo pomidorowy.wszystko razem gotuję zaciągając maką.

wyłożone na talerz gołąbki polać sosikiem....

SMACZNEGO!!!!
 
reklama
RAFAELLO NA SŁONYCH KRAKERSACH

mam chwilkę to wklejam ;-)

Składniki
3 duże paczki słonych krakersów (kupuję dwie bo mi zawsze zostawały ;-) ale zależy od wielkości blaszki)
4 paczki wiórek kokosowych ( 100 g jedna)
1 kostka margaryny (lub masło roślinne)
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1,5 szklanki cukru
12 łyżek mąki pszennej
1 litr mleka
olejek migdałowy
płatki migdałowe (niekoniecznie ;-))

Z litra mleka odlać trochę, nie więcej jak jedną szklankę
i rozrobić w niej mąkę.
Żółtka z resztą mleka, cukrem waniliowym i cukrem zagotować, do tego wlać mleko z rozrobioną mąką i gotować, cały czas mieszając, aż się zrobi budyń.
Do gorącego budyniu dodać margarynę (fajnie się roztopi) i olejek migdałowy - zmiksować na gładką masę a na końcu wsypać 3 paczki wiórek kokosowych i wymieszać.
Na blasze rozłożyć jedną warstwę krakersów, na nie część masy, znów warstwę krakersów, potem znowu masę, którą należy posypać resztą wiórek i płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawić na ok. 3 godz. do lodówki (a najlepsze na drugi dzień)
REWELACJA! :-p

rafaelo1.jpg


rafaello1.jpg




 
Ostatnia edycja:
polecę wam jeszcze jeden - śledziowy
kumpela kiedyś zrobiła do pracy i od tamtej pory ubóstwiam go! :-p

ŚLEDŹ W PIERZYNCE

Składniki
3 płaty śledziowe
sok z 1/2 cytryny
2 cebule
pieprz
łyżka oliwy
majonez
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
3 jaja ugotowane na twardo
natka pietruszki lub koper

1. płaty śledziowe pokroić na paski, na to wycisnąć sok z 1/2 cytryny
2. cebule pokroić w kostkę, posypać pieprzem i dolać łyżkę oliwy, na to warstwa majonezu
3. ugotowane warzywa
zetrzeć na jarzeniówce o grubych oczkach, na to warstwa majonezu
4. jaja zetrzeć na tarce j.w., posypać natką pietruszki lub koprem

zdjęcia moje bo mam konto na wielkim żarciu ;-)
zdjecie.php

zdjecie.php
 
o Kata..śledzie do ciasta....:-D:-D:-D-co za połączenie???:-D:-D:-D-ale fajnie że zapodałaś właśnie miałam Was pytać o przepis na śledzia-bo ugadałam się z teściową że śledzie zrobię ja.....
 
co do śledzi to najsmaczniejsze sa śledzie wiejskie w lidlu hehehe mniam mniam

a ja robie prosta sałatke śledziową

potrzebne płaty śledziowe solone ok 1/2 kg ( wypłukac odsolić je w mleku lub w wodzie)
ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 średnich (ale potem obrane heheh)
jakja na twardo 4
ogórki konserwowe (nie obrane ze skórki)
\majonez niedużo 2-3 łyżki tylko aby sie związało
pieprz
wstawić do lodówki podawać schłodzoną
z ilością to ciężko powiedzieć wszystko zależy ile chcecie zrobic sałatki

a naprawde jest pyszna i prosta do zrobienia
 
reklama
Do góry