reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

Kaśka-dla Ciebie (i innych chętnych) gołąbki....(w/g przepisu mojej teściowej)

ja robię tak....(u nas gołąbki podaję same bez ziemniaków tylko z sosem)dlatego robię większe i wrzucam więcej ryżu do środka.
podgotowuję kapustę w całości (wycinam tylko głąba):tak::-D
na pół kg.mięsa mielonego gotuję 3 woreczki ryżu-wszystko mieszam ze sobą dodaję vegetę
kiedy kapusta ostygnie ścinam te zgrubienia z liści (na płasko)
zawijam mięsko odkładam wszystkie zawinięte końcówką liścia do dołu
rozgrzewam tłuszcz na patelni i układam gołąbki...żeby się podsmażyły z obydwu stron.
w tym czasie w brytfance układam na dno liście kapusty -tak żeby tylko dno przykryć.wkładam podpieczone gołąbki na ścisk bokiem do siebie.przykrywam liśćmi. w pół litrze wody rozrabiam 2 kostki rosołowe i zalewam tym całość przykrywam pokrywka-wstawiam do piekarnika piekę do czasu aż kapusta zmięknie.
(te gołąbki najlepiej zrobić dzień przed wtedy ten wywar z kostek całkowicie się wchłonie w mięsko i kapustkę)-ale jeśli nie ma czasu to można zrobić tego samego dnia kiedy mają zostać podane

do gołąbków robię jeszcze sos pomidorowy-gotuję w garnku wodę wrzucam kostki rosołowe jedną drobiową jedną wołową...dodaję koncentrat i dużo śmietany żeby sos był kremowo pomidorowy.wszystko razem gotuję zaciągając maką.

wyłożone na talerz gołąbki polać sosikiem....

SMACZNEGO!!!!
 
reklama
RAFAELLO NA SŁONYCH KRAKERSACH

mam chwilkę to wklejam ;-)

Składniki
3 duże paczki słonych krakersów (kupuję dwie bo mi zawsze zostawały ;-) ale zależy od wielkości blaszki)
4 paczki wiórek kokosowych ( 100 g jedna)
1 kostka margaryny (lub masło roślinne)
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1,5 szklanki cukru
12 łyżek mąki pszennej
1 litr mleka
olejek migdałowy
płatki migdałowe (niekoniecznie ;-))

Z litra mleka odlać trochę, nie więcej jak jedną szklankę
i rozrobić w niej mąkę.
Żółtka z resztą mleka, cukrem waniliowym i cukrem zagotować, do tego wlać mleko z rozrobioną mąką i gotować, cały czas mieszając, aż się zrobi budyń.
Do gorącego budyniu dodać margarynę (fajnie się roztopi) i olejek migdałowy - zmiksować na gładką masę a na końcu wsypać 3 paczki wiórek kokosowych i wymieszać.
Na blasze rozłożyć jedną warstwę krakersów, na nie część masy, znów warstwę krakersów, potem znowu masę, którą należy posypać resztą wiórek i płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawić na ok. 3 godz. do lodówki (a najlepsze na drugi dzień)
REWELACJA! :-p

rafaelo1.jpg


rafaello1.jpg




 
Ostatnia edycja:
polecę wam jeszcze jeden - śledziowy
kumpela kiedyś zrobiła do pracy i od tamtej pory ubóstwiam go! :-p

ŚLEDŹ W PIERZYNCE

Składniki
3 płaty śledziowe
sok z 1/2 cytryny
2 cebule
pieprz
łyżka oliwy
majonez
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
3 jaja ugotowane na twardo
natka pietruszki lub koper

1. płaty śledziowe pokroić na paski, na to wycisnąć sok z 1/2 cytryny
2. cebule pokroić w kostkę, posypać pieprzem i dolać łyżkę oliwy, na to warstwa majonezu
3. ugotowane warzywa
zetrzeć na jarzeniówce o grubych oczkach, na to warstwa majonezu
4. jaja zetrzeć na tarce j.w., posypać natką pietruszki lub koprem

zdjęcia moje bo mam konto na wielkim żarciu ;-)
zdjecie.php

zdjecie.php
 
o Kata..śledzie do ciasta....:-D:-D:-D-co za połączenie???:-D:-D:-D-ale fajnie że zapodałaś właśnie miałam Was pytać o przepis na śledzia-bo ugadałam się z teściową że śledzie zrobię ja.....
 
co do śledzi to najsmaczniejsze sa śledzie wiejskie w lidlu hehehe mniam mniam

a ja robie prosta sałatke śledziową

potrzebne płaty śledziowe solone ok 1/2 kg ( wypłukac odsolić je w mleku lub w wodzie)
ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 średnich (ale potem obrane heheh)
jakja na twardo 4
ogórki konserwowe (nie obrane ze skórki)
\majonez niedużo 2-3 łyżki tylko aby sie związało
pieprz
wstawić do lodówki podawać schłodzoną
z ilością to ciężko powiedzieć wszystko zależy ile chcecie zrobic sałatki

a naprawde jest pyszna i prosta do zrobienia
 
reklama
Do góry