reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

reklama
No to macie ten przepis. Tylko ja do ciasta dodaję jeszcze rózne rzeczy np. smażoną cebulę, sezam, czarnuszkę czy też tak jak dziś namoczone ziarna słonecznika i dyni)

CZESKI CHLEB NA ZAKWASIE

Składniki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.

Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.
 
to tu jeszcze dam przepis

BIGOS wg Jutrzenki

Zeby bigos byl dobry i nie kwasny to oprocz kapusty kwaszonej daję tez biala. Tzn siekam ja, zagotowuje w oddzielnym garnku i ciutke gotuje i potem mieszam z kwaszona. Ja daje duzo dodatkow, grzyby, pieczarki, cebule, zeberka, kielbase, boczek i jakies miesko wolowe. Jesli bedziesz miala ochote skorzystac z mojego sposobu to ja to wszystko co dodaje to najpier kroje i podsmazam a dopiero wrzucam do kapusty. Zeberka po podsmazeniu wrzucam z koscia a potem jak sie pogotuje jeszcze w calosci to je wyciagam i dopiero kroje i oddzielam od kosci. A i grzyby wczesniej namaczam i obgotowuje. I jak gotuje to przez 2-4 dni codziennie po trochu. . Dosypuje jeszcze przyprawe do bigosu, wrzucam listek, ziele i pieprz. A i jak potem rozmrazam do zjedzenia to dodaje jeszcze koncentatu troszke.

oczywiscie proporcje wg uznania, u mnie zawsze jest duzo miesa i dodatkow ale jak kto lubi
A i ja na jakies ok 1,5 kg kapusty kwaszonej daje ok 0,5 bialej do tej ilosci ok 1kg zeberek, 2 takie dlugie cienkie kielbasy, ze 2 cebule, k 0,5 kg wolowego, kawalek boczku, ok 1/2 kg pieczarek, grzyby to zalezy ile mam.
To tak na oko pisze, bede gotowala na swieta to bede wiedziala ile czego kupilam i czy dobry wyszedl

Naprawde jest pyszny
 
macie moze jakis sprawdzo przepis na surowke z kapusty. Lubie taka co sprzedaja w sklepach typu coleslaw, np taka jak maja w kfc. Ale nie umiem takiej zrobic
 
Mamy okres przedswiateczny, wiec jakby ktoras chciala, to podam Wam link na pyszne pierniczki, mieciutkie i puszyste, nie musza mieknac, wiec mozna je krotko przed swietami zrobic (wrecz zalecam), albo upiec i zakopac pod ziemie, zeby lasuchy nie wyjadly - u mnie R z Kaya duza czesc z tego co upieklam zjedli zaraz po upieczeniu, troche rozdalam rodzince - tez zniknely blyskawicznie, wiec chyba na swieta bede musiala jeszcze raz upiec). A ten link to chyba do tego samego bloga co Dotka podala :tak:
Pierniczki jak alpejskie ...

A tu moje pierniczki, ktore zachowalam na choinke:
 

Załączniki

  • 2dec2009 003.jpg
    2dec2009 003.jpg
    30 KB · Wyświetleń: 23
jutrzenka ja mam przepis na taka salatke ale reagge reagge styl i nie wiem czy sa u was te przyprawy ??

Jamaican Coleslaw
Ingredients

  • 4 cups shredded cabbage
  • 1/4 cup shredded carrot
  • 1/2 cup chopped walnuts
  • 1/2 cup mayonnaise
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 tablespoon cider vinegar
  • 1 tablespoon jamaican jerk spice
Directions

  1. Combine the cabbage, carrots, and nuts in a large bowl.
  2. Mix togerther the remaining ingredients and spoon over the cabbage mixture.
  3. Toss well.
  4. Cover and chill before serving.
jak cos nie wiesz to przetlumacze :))
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry