reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

no to gotujemy ;)

reklama
No to macie ten przepis. Tylko ja do ciasta dodaję jeszcze rózne rzeczy np. smażoną cebulę, sezam, czarnuszkę czy też tak jak dziś namoczone ziarna słonecznika i dyni)

CZESKI CHLEB NA ZAKWASIE

Składniki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.

Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.
 
to tu jeszcze dam przepis

BIGOS wg Jutrzenki

Zeby bigos byl dobry i nie kwasny to oprocz kapusty kwaszonej daję tez biala. Tzn siekam ja, zagotowuje w oddzielnym garnku i ciutke gotuje i potem mieszam z kwaszona. Ja daje duzo dodatkow, grzyby, pieczarki, cebule, zeberka, kielbase, boczek i jakies miesko wolowe. Jesli bedziesz miala ochote skorzystac z mojego sposobu to ja to wszystko co dodaje to najpier kroje i podsmazam a dopiero wrzucam do kapusty. Zeberka po podsmazeniu wrzucam z koscia a potem jak sie pogotuje jeszcze w calosci to je wyciagam i dopiero kroje i oddzielam od kosci. A i grzyby wczesniej namaczam i obgotowuje. I jak gotuje to przez 2-4 dni codziennie po trochu. . Dosypuje jeszcze przyprawe do bigosu, wrzucam listek, ziele i pieprz. A i jak potem rozmrazam do zjedzenia to dodaje jeszcze koncentatu troszke.

oczywiscie proporcje wg uznania, u mnie zawsze jest duzo miesa i dodatkow ale jak kto lubi
A i ja na jakies ok 1,5 kg kapusty kwaszonej daje ok 0,5 bialej do tej ilosci ok 1kg zeberek, 2 takie dlugie cienkie kielbasy, ze 2 cebule, k 0,5 kg wolowego, kawalek boczku, ok 1/2 kg pieczarek, grzyby to zalezy ile mam.
To tak na oko pisze, bede gotowala na swieta to bede wiedziala ile czego kupilam i czy dobry wyszedl

Naprawde jest pyszny
 
macie moze jakis sprawdzo przepis na surowke z kapusty. Lubie taka co sprzedaja w sklepach typu coleslaw, np taka jak maja w kfc. Ale nie umiem takiej zrobic
 
Mamy okres przedswiateczny, wiec jakby ktoras chciala, to podam Wam link na pyszne pierniczki, mieciutkie i puszyste, nie musza mieknac, wiec mozna je krotko przed swietami zrobic (wrecz zalecam), albo upiec i zakopac pod ziemie, zeby lasuchy nie wyjadly - u mnie R z Kaya duza czesc z tego co upieklam zjedli zaraz po upieczeniu, troche rozdalam rodzince - tez zniknely blyskawicznie, wiec chyba na swieta bede musiala jeszcze raz upiec). A ten link to chyba do tego samego bloga co Dotka podala :tak:
Pierniczki jak alpejskie ...

A tu moje pierniczki, ktore zachowalam na choinke:
 

Załączniki

  • 2dec2009 003.jpg
    2dec2009 003.jpg
    30 KB · Wyświetleń: 25
jutrzenka ja mam przepis na taka salatke ale reagge reagge styl i nie wiem czy sa u was te przyprawy ??

Jamaican Coleslaw
Ingredients

  • 4 cups shredded cabbage
  • 1/4 cup shredded carrot
  • 1/2 cup chopped walnuts
  • 1/2 cup mayonnaise
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 tablespoon cider vinegar
  • 1 tablespoon jamaican jerk spice
Directions

  1. Combine the cabbage, carrots, and nuts in a large bowl.
  2. Mix togerther the remaining ingredients and spoon over the cabbage mixture.
  3. Toss well.
  4. Cover and chill before serving.
jak cos nie wiesz to przetlumacze :))
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry