reklama
Paula21
Grudzień '07
Dzięki dziewczyny ;-)
Trzeba próbować nowości :-)
Sylwia a jak Twoja zebra?
Trzeba próbować nowości :-)
Sylwia a jak Twoja zebra?
sylwia.m
Szczęśliwa Mamusia:))
Paula no moja nie taka pikna jak Twoja ale też niczego sobie Przepis naprawdę łatwy i chyba zawsze wyjdzie
Weroniczka
Klub grudniówek'07
No to macie ten przepis. Tylko ja do ciasta dodaję jeszcze rózne rzeczy np. smażoną cebulę, sezam, czarnuszkę czy też tak jak dziś namoczone ziarna słonecznika i dyni)
CZESKI CHLEB NA ZAKWASIE
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.
Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.
CZESKI CHLEB NA ZAKWASIE
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.
Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
to tu jeszcze dam przepis
BIGOS wg Jutrzenki
Zeby bigos byl dobry i nie kwasny to oprocz kapusty kwaszonej daję tez biala. Tzn siekam ja, zagotowuje w oddzielnym garnku i ciutke gotuje i potem mieszam z kwaszona. Ja daje duzo dodatkow, grzyby, pieczarki, cebule, zeberka, kielbase, boczek i jakies miesko wolowe. Jesli bedziesz miala ochote skorzystac z mojego sposobu to ja to wszystko co dodaje to najpier kroje i podsmazam a dopiero wrzucam do kapusty. Zeberka po podsmazeniu wrzucam z koscia a potem jak sie pogotuje jeszcze w calosci to je wyciagam i dopiero kroje i oddzielam od kosci. A i grzyby wczesniej namaczam i obgotowuje. I jak gotuje to przez 2-4 dni codziennie po trochu. . Dosypuje jeszcze przyprawe do bigosu, wrzucam listek, ziele i pieprz. A i jak potem rozmrazam do zjedzenia to dodaje jeszcze koncentatu troszke.
oczywiscie proporcje wg uznania, u mnie zawsze jest duzo miesa i dodatkow ale jak kto lubi
A i ja na jakies ok 1,5 kg kapusty kwaszonej daje ok 0,5 bialej do tej ilosci ok 1kg zeberek, 2 takie dlugie cienkie kielbasy, ze 2 cebule, k 0,5 kg wolowego, kawalek boczku, ok 1/2 kg pieczarek, grzyby to zalezy ile mam.
To tak na oko pisze, bede gotowala na swieta to bede wiedziala ile czego kupilam i czy dobry wyszedl
Naprawde jest pyszny
BIGOS wg Jutrzenki
Zeby bigos byl dobry i nie kwasny to oprocz kapusty kwaszonej daję tez biala. Tzn siekam ja, zagotowuje w oddzielnym garnku i ciutke gotuje i potem mieszam z kwaszona. Ja daje duzo dodatkow, grzyby, pieczarki, cebule, zeberka, kielbase, boczek i jakies miesko wolowe. Jesli bedziesz miala ochote skorzystac z mojego sposobu to ja to wszystko co dodaje to najpier kroje i podsmazam a dopiero wrzucam do kapusty. Zeberka po podsmazeniu wrzucam z koscia a potem jak sie pogotuje jeszcze w calosci to je wyciagam i dopiero kroje i oddzielam od kosci. A i grzyby wczesniej namaczam i obgotowuje. I jak gotuje to przez 2-4 dni codziennie po trochu. . Dosypuje jeszcze przyprawe do bigosu, wrzucam listek, ziele i pieprz. A i jak potem rozmrazam do zjedzenia to dodaje jeszcze koncentatu troszke.
oczywiscie proporcje wg uznania, u mnie zawsze jest duzo miesa i dodatkow ale jak kto lubi
A i ja na jakies ok 1,5 kg kapusty kwaszonej daje ok 0,5 bialej do tej ilosci ok 1kg zeberek, 2 takie dlugie cienkie kielbasy, ze 2 cebule, k 0,5 kg wolowego, kawalek boczku, ok 1/2 kg pieczarek, grzyby to zalezy ile mam.
To tak na oko pisze, bede gotowala na swieta to bede wiedziala ile czego kupilam i czy dobry wyszedl
Naprawde jest pyszny
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
macie moze jakis sprawdzo przepis na surowke z kapusty. Lubie taka co sprzedaja w sklepach typu coleslaw, np taka jak maja w kfc. Ale nie umiem takiej zrobic
Mamy okres przedswiateczny, wiec jakby ktoras chciala, to podam Wam link na pyszne pierniczki, mieciutkie i puszyste, nie musza mieknac, wiec mozna je krotko przed swietami zrobic (wrecz zalecam), albo upiec i zakopac pod ziemie, zeby lasuchy nie wyjadly - u mnie R z Kaya duza czesc z tego co upieklam zjedli zaraz po upieczeniu, troche rozdalam rodzince - tez zniknely blyskawicznie, wiec chyba na swieta bede musiala jeszcze raz upiec). A ten link to chyba do tego samego bloga co Dotka podala
Pierniczki jak alpejskie ...
A tu moje pierniczki, ktore zachowalam na choinke:
Pierniczki jak alpejskie ...
A tu moje pierniczki, ktore zachowalam na choinke:
Załączniki
stefanka
CENTRUM DOWODZENIA NICZYM
- Dołączył(a)
- 5 Lipiec 2007
- Postów
- 4 625
jutrzenka ja mam przepis na taka salatke ale reagge reagge styl i nie wiem czy sa u was te przyprawy ??
Jamaican Coleslaw
Ingredients
Jamaican Coleslaw
Ingredients
- 4 cups shredded cabbage
- 1/4 cup shredded carrot
- 1/2 cup chopped walnuts
- 1/2 cup mayonnaise
- 2 tablespoons sugar
- 1 tablespoon cider vinegar
- 1 tablespoon jamaican jerk spice
- Combine the cabbage, carrots, and nuts in a large bowl.
- Mix togerther the remaining ingredients and spoon over the cabbage mixture.
- Toss well.
- Cover and chill before serving.
Ostatnia edycja:
kal.aga
mama Łukasza i Krzysia
stefanka- fajny przepis, a najfajniejsze jest to że lekcje angielskiego jakie nam szef sponsoruje nie idą na marne - wszystko zrozumiałam. Hura:-)
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 21
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 45
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 334
- Wyświetleń
- 85 tys
Podziel się: