reklama
Paula21
Grudzień '07
Dzięki dziewczyny ;-)
Trzeba próbować nowości :-)
Sylwia a jak Twoja zebra?
Trzeba próbować nowości :-)
Sylwia a jak Twoja zebra?
sylwia.m
Szczęśliwa Mamusia:))
Paula no moja nie taka pikna jak Twoja ale też niczego sobie
Przepis naprawdę łatwy i chyba zawsze wyjdzie![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Weroniczka
Klub grudniówek'07
No to macie ten przepis. Tylko ja do ciasta dodaję jeszcze rózne rzeczy np. smażoną cebulę, sezam, czarnuszkę czy też tak jak dziś namoczone ziarna słonecznika i dyni)
CZESKI CHLEB NA ZAKWASIE
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.
Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.
CZESKI CHLEB NA ZAKWASIE
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.
Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
to tu jeszcze dam przepis
BIGOS wg Jutrzenki
Zeby bigos byl dobry i nie kwasny to oprocz kapusty kwaszonej daję tez biala. Tzn siekam ja, zagotowuje w oddzielnym garnku i ciutke gotuje i potem mieszam z kwaszona. Ja daje duzo dodatkow, grzyby, pieczarki, cebule, zeberka, kielbase, boczek i jakies miesko wolowe. Jesli bedziesz miala ochote skorzystac z mojego sposobu to ja to wszystko co dodaje to najpier kroje i podsmazam a dopiero wrzucam do kapusty. Zeberka po podsmazeniu wrzucam z koscia a potem jak sie pogotuje jeszcze w calosci to je wyciagam i dopiero kroje i oddzielam od kosci. A i grzyby wczesniej namaczam i obgotowuje. I jak gotuje to przez 2-4 dni codziennie po trochu. . Dosypuje jeszcze przyprawe do bigosu, wrzucam listek, ziele i pieprz. A i jak potem rozmrazam do zjedzenia to dodaje jeszcze koncentatu troszke.
oczywiscie proporcje wg uznania, u mnie zawsze jest duzo miesa i dodatkow ale jak kto lubi
A i ja na jakies ok 1,5 kg kapusty kwaszonej daje ok 0,5 bialej do tej ilosci ok 1kg zeberek, 2 takie dlugie cienkie kielbasy, ze 2 cebule, k 0,5 kg wolowego, kawalek boczku, ok 1/2 kg pieczarek, grzyby to zalezy ile mam.
To tak na oko pisze, bede gotowala na swieta to bede wiedziala ile czego kupilam i czy dobry wyszedl
Naprawde jest pyszny
BIGOS wg Jutrzenki
Zeby bigos byl dobry i nie kwasny to oprocz kapusty kwaszonej daję tez biala. Tzn siekam ja, zagotowuje w oddzielnym garnku i ciutke gotuje i potem mieszam z kwaszona. Ja daje duzo dodatkow, grzyby, pieczarki, cebule, zeberka, kielbase, boczek i jakies miesko wolowe. Jesli bedziesz miala ochote skorzystac z mojego sposobu to ja to wszystko co dodaje to najpier kroje i podsmazam a dopiero wrzucam do kapusty. Zeberka po podsmazeniu wrzucam z koscia a potem jak sie pogotuje jeszcze w calosci to je wyciagam i dopiero kroje i oddzielam od kosci. A i grzyby wczesniej namaczam i obgotowuje. I jak gotuje to przez 2-4 dni codziennie po trochu. . Dosypuje jeszcze przyprawe do bigosu, wrzucam listek, ziele i pieprz. A i jak potem rozmrazam do zjedzenia to dodaje jeszcze koncentatu troszke.
oczywiscie proporcje wg uznania, u mnie zawsze jest duzo miesa i dodatkow ale jak kto lubi
A i ja na jakies ok 1,5 kg kapusty kwaszonej daje ok 0,5 bialej do tej ilosci ok 1kg zeberek, 2 takie dlugie cienkie kielbasy, ze 2 cebule, k 0,5 kg wolowego, kawalek boczku, ok 1/2 kg pieczarek, grzyby to zalezy ile mam.
To tak na oko pisze, bede gotowala na swieta to bede wiedziala ile czego kupilam i czy dobry wyszedl
Naprawde jest pyszny
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
macie moze jakis sprawdzo przepis na surowke z kapusty. Lubie taka co sprzedaja w sklepach typu coleslaw, np taka jak maja w kfc. Ale nie umiem takiej zrobic
Mamy okres przedswiateczny, wiec jakby ktoras chciala, to podam Wam link na pyszne pierniczki, mieciutkie i puszyste, nie musza mieknac, wiec mozna je krotko przed swietami zrobic (wrecz zalecam), albo upiec i zakopac pod ziemie, zeby lasuchy nie wyjadly - u mnie R z Kaya duza czesc z tego co upieklam zjedli zaraz po upieczeniu, troche rozdalam rodzince - tez zniknely blyskawicznie, wiec chyba na swieta bede musiala jeszcze raz upiec). A ten link to chyba do tego samego bloga co Dotka podala ![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Pierniczki jak alpejskie ...
A tu moje pierniczki, ktore zachowalam na choinke:
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Pierniczki jak alpejskie ...
A tu moje pierniczki, ktore zachowalam na choinke:
Załączniki
stefanka
CENTRUM DOWODZENIA NICZYM
- Dołączył(a)
- 5 Lipiec 2007
- Postów
- 4 625
jutrzenka ja mam przepis na taka salatke ale reagge reagge styl i nie wiem czy sa u was te przyprawy ??
Jamaican Coleslaw
Ingredients
)
Jamaican Coleslaw
Ingredients
- 4 cups shredded cabbage
- 1/4 cup shredded carrot
- 1/2 cup chopped walnuts
- 1/2 cup mayonnaise
- 2 tablespoons sugar
- 1 tablespoon cider vinegar
- 1 tablespoon jamaican jerk spice
- Combine the cabbage, carrots, and nuts in a large bowl.
- Mix togerther the remaining ingredients and spoon over the cabbage mixture.
- Toss well.
- Cover and chill before serving.
Ostatnia edycja:
kal.aga
mama Łukasza i Krzysia
stefanka- fajny przepis, a najfajniejsze jest to że lekcje angielskiego jakie nam szef sponsoruje nie idą na marne - wszystko zrozumiałam. Hura:-)
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 21
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 45
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 343
- Wyświetleń
- 89 tys
Podziel się: