reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

niedoczynność tarczycy a ciąża.

Bierz. W ciąży TSH rośnie. Ja mam TSH 3,6. Może to i jest wynik w normie, ale nie dla kobiety starającej się o dziecko bądź będącej w ciąży. Ja od momentu pozytywnego testu biorę Eutyrox 25 - ze względu na poprzednie poronienia.
Bierz koniecznie.

reklama
Usg tarczycy może wyjść prawidłowe a tarczyca jest chora...taki jej urok. Bierz tabletki i umów sie na wizytę u endo. Będziesz teraz zapewne chodzić co miesiąc do ginekologa i endokrynologa

Witam serdecznie:-)
Kochane niestety niedawno mialam lyzeczkowanie.... Po tym nieprzyjemnym zdarzeniu zaczalam wszystko analizowac.
Zaciekawil i jednoczesnie zaniepokoil problem z tarczyca...
I tu moje pytanie do Was
Przed ciaza moje wyniki wygladaly nastepujaco:
Tsh 2,29 (0.27-4.2)
Ft4 1.27 (1.0-1.6)
Atpo 12.87 (0.0-34.0)

W trakcie ciazy(kiedy juz prawdopodobnie dzieviatko nie zylo)wyniki byly na poziomie:
Tsh 2.285 (.350-4.940)
Ft4 1.10 (.7-1.48)

Przed kolejna ciaza chce zrobic wszelkie niezbedne badania. A jak widze, z tarczyca w ciazy jak i przed zajsciem nie ma zartow.
Bede wdzieczna za podpowiedz co do wynikow.

moje problemy z tarczycą rozpoczęły się w momencie starania się o dziecko, po dwóch latach nieudanych prób okazało się, że tsh jest zbyt wysokie, trafiłam do endokrynologa, uregulowałam tsh Letroxem i udało się zajść w ciążę. W pierwszych tygodniach kiedy dowiedziałam się o ciąży konieczne było pilne skontaktowanie się z lekarzem w celu zwiększenia dawki leków, zapisał również jod. Obecnie jestem w 24 tygodniu, kontroluje co jakiś czas tsh, ft3 i ft4 oraz wapń całkowity oraz jestem w kontakcie z endokrynologiem. Również w przypadku wzrostu wagi konieczne jest zwiększenie dawki leku. Pozdrawiam. To tyle z moich doświadczeń, a co będzie po porodzie z tarczycą to się okaże...

Mam niedoczynność tarczycy (nie Hashimoto), zdiagnozowaną jakiś rok przed zajściem w ciążę. Gdy zaciążyłam co miesiąc badałam hormony tarczycy i co 2 miałam wizyty u endokrynologa, przez całą ciążę zwiększał on dawki leku, zaczęłam od 75, skończyłam na 125, po urodzeniu syna okazało się, że mogę zmniejszyć dawkę w stosunku do tej sprzed ciąży i brałam 50, znowu zaszłam w ciążę i było jak w pierwszej ciąży, a jakiś czas po porodzie dawka leku, którą brałam i biore do dziś ustaliła się na poziomie zaledwie 25, tak więc ciąże podziałały pozytywnie na funkcjonowanie mojej tarczycy ;-). Do tego brałam jodit. Obaj synowie zdrowi.
Pierwszą ciążę straciłam bardzo wcześnie najprawdopodobniej właśnie z powodu chorej tarczycy.

Cześć Dziewczyny!

Przypadkiem w czasie badań w ciąży wyszło mi, że mam niedoczynność tarczycy, tsh 4,57, od 8 tygodnia ciąży biorę letrox, powiedzcie mi czy mam się martwić o dziecko? czy mogło wyniknąć jakieś zagrożenie dla płodu? Bardzo się boję, że coś będzie nie tak. Na USG z NT ide dopiero w połowie września, ale cały czas się będę martwiła...

Witajcie dziewczyny.

Ja na tarczycę leczę się od 2008 roku. Mam niedoczynność tarczycy.

Jestem w 9 tygodniu ciąży. Endokrynolog zwiększyła mi dawkę Euthyroxu i mam się do niej zgłaszać co 4 tygodnie żeby ustalać dawkę na bieżąco. Mam nadzieję,że z dziudziusiem będzie wszystko w porządku.

Dziewczyny, ja mam niedoczynność tarczycy którą leczę od lat. Bardzo ważne jest aby unormować wyniki przed zajsciem w ciążę i póxniej co 3-4 tygodnie kontrolować je w ciąży zwiększając dawkę, bo dziecko w waszym łonie korzysta z waszego hormonu tarczowego. Całą ciażę byłam na euthyroxie i odpowiednio zwiększanych dawkach. Donosiłam, urodziłam. Istnieje oczywiście możliwość, że dziecko odziedziczy niedoczynność tarczycy, po to tuż po porodzie w szpitalu wykonują badanie tsh i ft4, między 7-10 dniem życia ponowne badanie, kolejne za 6 tygodni. Dopiero ta seria powtórzonych badań pozwala zdiagnozować dziecko. My jesteśmy po drugim kłuciu w 9 dniu, narazie wyniki w normie. Zobaczymy co przyniesie przyszłość.

reklama
Hej dziewczyny; )
Właśnie odebrałam wyniki. Mam niedoczynność tarczycy. Staramy się o dziecko. Powiedzcie ile czasu wam zajęło zajście w ciążę? Jak długo czekałyście?

Do góry