reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

niedoczynność tarczycy a ciąża

MYślę, że po prostu Werka liczy ciążę od owulacji i stąd niejasności.
Tygodnie ciąży liczymy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki (i wtedy dzień zaplodnienia to już 2/3 tydzień) :)
A skąd jesteś. Ja mam tez mam dr ginekolog-endokrynolog.
Tak, od owulacji.
Czas pokaze, nastepne badania :). Na pewno pecherzyk jest, mam dowod na usg od pani doktor :D. Z Bydgoszczy jestem

reklama
Czyli masz gdzies 5/ 6 tydzień.

NP: gdy jest 2 tygodnie po terminie miesiączki, to liczymy 2+4(srednia dlugosc cyklu od okresu do okresu). Wiem, na początku to dziwne, ze liczy się te dwa pierwszevtygodnie, kiedy jeszcze zaplodnienia nie bylo :)

DObrze, ze dostalas zwiekszoną dawkę. Na poczatku tsh bardzo skacze w gore, doslownie z dnia na dzien. A normy w ciazy są inne (0,02-2,3). I lepiej miec w dolnej granicy tsh niz mialoby poszybowac do ponad 2,5.
JA z Krakowa.

Czyli masz gdzies 5/ 6 tydzień.

NP: gdy jest 2 tygodnie po terminie miesiączki, to liczymy 2+4(srednia dlugosc cyklu od okresu do okresu). Wiem, na początku to dziwne, ze liczy się te dwa pierwszevtygodnie, kiedy jeszcze zaplodnienia nie bylo :)

DObrze, ze dostalas zwiekszoną dawkę. Na poczatku tsh bardzo skacze w gore, doslownie z dnia na dzien. A normy w ciazy są inne (0,02-2,3). I lepiej miec w dolnej granicy tsh niz mialoby poszybowac do ponad 2,5.
JA z Krakowa.
Dziękuję za odpowiedź :). Okres spoznia mi sie 8dni wiec wychodzi 5tydzien. Pani doktor troche mnie postraszyla, bo mowila ze "nieiwdomo jeszcze, moze sie nie zagniezdzic " itd

Mysl pozytywnie :)
Lekarz zdaje sobie sprawę, że na tym etapie to nic ci nie moze powiedziec, bo zarodka jeszcze nie widać i wszystko się dopiero tworzy. Dlatego tak ci powiedziała. Nie chciala cie straszyc, tylko byla obiektywna.

A z reguly na pierwsze usg kobiety chodzą pozniej

Mysl pozytywnie :)
Lekarz zdaje sobie sprawę, że na tym etapie to nic ci nie moze powiedziec, bo zarodka jeszcze nie widać i wszystko się dopiero tworzy. Dlatego tak ci powiedziała. Nie chciala cie straszyc, tylko byla obiektywna.

A z reguly na pierwsze usg kobiety chodzą pozniej
Taak, ja tez bym poszla pozniej gdyby nie niedoczynność tarczycy,ktora wolalam skonsultować :). Domyslam sie, lepiej pozytywnie potem sie zaskoczyć aniżeli sie rozczarowac po obietnicach, wiec dobrze :)

BArdzo dobrze ze poszlas :) tsh bardzo wazne, bo na samiutkim początku skacze. Potem spada i okolo 18tc znow skok. Dlatego w ciazy te dawki czesto się zmienia.
POwodzenia :)

reklama
Ja miałam osobno ginekologa i osobno endorynologa, u którego leczę się regularnie bo mam Hashimoto. Z gór napisał mi zalecenie jak mam zmienić dawkę jak zobaczę dwie kreski na teście. faktycznie lepiej mieć TSH w dolnej normie, choć samo TSH w ciąży jest niemiarodajne. Warto badać ft3 i ft4.

Do góry