reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

TSH niedoczynność tarczycy ciąża

Na pierwszej wizycie w 6 tygodniu dostalam skierowanie na badania thc, od 7 tygodnia brałam leki Euthyrox 25,od tamtego momentu biorę je caly czas i teraz ponownie mam sprawdzic thc zeby zdecydować czy zwiększamy dawke. Niestety nie pamiętam mojego wyniku. To co Ci polecam to nie porównywać,bo tylko się stresujesz. Idz do lekarza w poniedziałek,na pewno Ci coś przepisze. Ważne zebys udała się do dobrego lekarza jak najszybciej.
Najszybciej w poniedziałek no szybciej nie da rady nawet , ale dzięki za słowa otuchy 👍 aha i oczywiście życzę Ci szczęśliwej ciąży żeby wszystko było dobrze z dzidzusuem 🤰

reklama
Mam 24 lata i dopiero kiedy zrobiłam badania zlecone przez ginekologa w 6 tygodniu ciąży się dowiedziałam o swojej niedoczynności. Od razu zaczęłam przyjmować lek Tirosint,aktualnie rozpoczynam 15 tydzień ciąży,prenatalne wyszły bardzo dobrze także jestem dobrej myśli,biorę leki regularnie,badam poziom tsh i staram się nie myśleć o tej niedoczynnosci :)
Mam w domu detektor tętna i sprawdzam sobie co u mojego maluszka słychać co jakis czas - serduszko bije jak dzwon także powinnaś być dobrej myśli 😊

Mam 24 lata i dopiero kiedy zrobiłam badania zlecone przez ginekologa w 6 tygodniu ciąży się dowiedziałam o swojej niedoczynności. Od razu zaczęłam przyjmować lek Tirosint,aktualnie rozpoczynam 15 tydzień ciąży,prenatalne wyszły bardzo dobrze także jestem dobrej myśli,biorę leki regularnie,badam poziom tsh i staram się nie myśleć o tej niedoczynnosci :)
Mam w domu detektor tętna i sprawdzam sobie co u mojego maluszka słychać co jakis czas - serduszko bije jak dzwon także powinnaś być dobrej myśli 😊
Ojej 🥰 przede wszystkim gratuluję! 🤰 I naprawdę dziękuję za te wiadomość ☺️ a pamiętasz może jaki miałaś wynik?

A jak ciąża się rozwija/ lub rozwijała? Bo nie wiem czy już było rozwiązanie [emoji1768] o spokój nie łatwo ale stres nie pomoże to napewno w poniedziałek przed ginekologiem zrobię jeszcze raz badanie TSH dodatkowo ft3 , ft4 , tych badań nie miałam robionych. No na ten moment nic więcej nie wymyśle. Chyba że macie dziewczyny jakieś pomysły jakie badania mogę wykonać z krwi jeszcze przed wizytą u ginekologa to dajcie znać. W sprawie tarczycy badania bo wszystkie badania inne mam już zrobione.

Na początek te badania wystarcza, ja z tego co pamiętam na zlecenie endo robiłam jeszcze anty tpo i anty tg no i oczywiście usg tarczycy [emoji846]
Ciąża praktycznie bezproblemową, dzidzia zdrowa-dziś to rozrabiajaca prawie 2,5latka [emoji6]

Odebrałam dziś wyniki , które postanowiłam wykonać przed poniedziałkową wizytą ( pierwszą wizytą) u ginekologa ,jako że jestem aktualnie w 6 tygodniu ciąży. Jestem w szoku wynik TSH 5,16 nie leczyłam się nigdy na niedoczynność tarczycy,nie miałam pojęcia że w ogóle coś takiego mam. Nie ukrywam jestem trochę załamana bo zdaje sobie sprawę z konsekwencji. Czy któraś z Was kobietki była bądź jest w takiej sytuacji?
Nigdy nie mialam problemow z tarczycą. Jednak w 1 ciąży na poczatku tsh 4.1 od razu wlaczony letrox 25 do konca ciąży - 2.5 latek na pokładzie 😊. Po ciąży tsh w normie. Teraz 2 ciąża 31tyd. tsh 3.5 włączony od poczatku euthyrox 25, ciąża rozwija sie prawidłowo.
Na spokojnie poczekaj do wizyty, na pewno dostaniesz leki.

Mi w pierwszej ciąży też wzrosło tsh, zbagatelizowane przez lekarza, a ciąża stracona ;/ mimo tego nie mam problemów z tarczycą, nigdy nie brałam leków, a w kolejnej ciąży tsh wynosiło ok. 1.5, więc samo mi spadło. Podobno nie zawsze skakajace tsh w ciąży oznacza, że ma się niedoczynność.

W pierwszej ciąży też nie wiedziałam o chorobie. W 8 tyg ciąży miałam badanie TSH. Wyszło aż 10. Po dwóch dniach wizyta i wdrożone leczenie. Dopiero w 3 trymestrze udało mi się wyregulować wyniki. Okazało się też że mam Hashimoto. Z dzieckiem wszystko ok, teraz mam zwariowaną 3 latkę. Teraz jestem w drugiej ciąży i od początku pilnuję, comiesięczne wizyty u endo i wszystko jest ok 🙂

reklama
Do góry