reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zmartwienia

Dziewczyny, bo wy tak dobrze jestescie w tym temacie zorientowane- z tego co tu przeczytalam wynika ze jesli ma sie normalnie umowe o prace podpisana (np. na czas nieokreslony), to wychowawczy jest platny? Dotychczas mi sie wydawalo, ze wychowawczy jest nieplatny.

Ja mam troche skomplikowana sytuacje- teoretycznie umowe mialam na okreslony, skonczyla sie ona ostatniego dnia sierpnia- teraz dyrektorka przedluzyla tylko do dnia porodu.
Ale ja znalazlam taki przepies, ze nauczyciel kontraktowy ma dostac prace na czas nieokreslony (a ja w tamtym roku mialam stopien kontraktowego), wiec teraz pisze pozew do sadu pracy o zmiane tamtej umowy (bo dyrektorka polubownie sprawy zalatwic nie chciala).

reklama
Aniu, bo generalnie urlop wychowawczy jest bezpłatny. Można ubiegać się o zasiłek, ale tylko przy niskich dochodach na członka rodziny. Nie ma to nic wspólnego z rodzajem podpisanej umowy.
Rzeczywiście jako nauczyciel kontraktowy (też nim jestem) powinnaś mieć umowę na czas nieokreślony (ja taką dostałam jak tylko skończyłam pierwszy, roczny staż). Ale wiem, że teraz dyrektorzy podpisują umowy czasowe, choć jest to bezprawne.

AniaM, wydaje mi się, że wychowawczy jest niepłatny (chyba że jakieś tam małe świadczenia, ale na pewno nie normalna kasa , tak jak przy macierzyńskim- przecież wtedy wszystkie kobiety siedziałyby ze swoimi maleństwami). To chyba tylko chodzi o to, że w tym czasie masz płacone składki no i teoretycznie po urlopie powinnaś wrócić na to samo stanowisko..ale z pewnością znajdzie się tu ktoś bardziej doświadczony . pozdrawiam

a ja miałam iść na staż do apteki zrobiłam 1 rok stażu a na 2 miałam przejść do 2 apteki i mi powiedzidlei że jak jestem w ciązy to ADIOS dziękują ale nie chcą kłopotu więc teraz zajmę się firmą i studiami :)
trudno niech się pałują pójdę gdzieś za rok

wychowawczy jest bezpłatny, chyba że nalezy Ci się zasiłek rodziny (tzn na osobe w domku netto 504) to wtedy jest około 400 zł. i tylko przez dwa lata, to samo na bezrobociu - jest dodatek wychowawczy przy tych samych warunkach finansowych rodziny.

a u moich koleżanek-kontraktowych tez podpisuja umowy na czas określony, np na 5 lat - ja to jeszcze stazysta (wieczny już) więc mam co roku przedłużaną.

z netu, z karty mauczyciela:
"7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony."

umowa w 1 aptece skończyła się 1 wrz a w drugiej miała być od 1 paźdz ale nie będzie
trudno zajmę się studiami i firmą jak dojdzie bobo to mi wystarczy zajęć 8)

reklama
jezeli skończyła ci się 1 września to powinna być przedłuzona do dnia porodu, tak mówi prawo, wiesz tu juz o kasę która Ci się nalezy.

Do góry