reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zmartwienia

wtedy macierzyński nalezy ci się tak jak w czasie umowy o pracę czyli w wyskości sredniej twoich półrocznych dochodów.

reklama
Azik,czyli masz do konca przyszlego roku,a moja sie konczy w grudniu tego roku.Nadole wkleilam to co dzis przeczytalam.:

Natomiast jeżeli jesteś związana umową o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na czas próbny przekraczający miesiąc, która rozwiązałaby się po upływie trzeciego miesiąca ciąży - taka umowa ulega z mocy prawa przedłużeniu do dnia narodzin bajbusa. W dniu porodu każda z tych umów wygasa, a Ty nie możesz korzystać z urlopu macierzyńskiego oraz wychowawczego. Przysługuje Tobie jedynie prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia

benita zaklad pracy ma obowiazek przedluzenia ci umowy co najmniej do dnia porodu,jezeli do tylko to z dniem porodu
umowa wygasa i zaklad pracy wszystkie twoje dokumenty wysyla do zus-u,on wyplaci ci zasilek porodowy oraz zobowiazany
jest do wyplaty zasilku macierzynskiego,niestety nie w przypadku umowy na czas okreslony nie masz prawa do platnego
urlopu wychowawczego. po porodzie radze ci zglosic sie do zus-u tam poinformuja cie co dalej i jakie dokumenty zaniesc.
do zasilku macierzyn. biora srednia dochodu z ostatniego pol roku.
pozdr
j.

ja juz mam umowę do sierpnia 2006 roku, ale bałam sie że nie bede miała, a walczyłam z  Zusem już w poprzedniej ciązy, dlatego warto wysłać zapytanie do Zusu przed rozwiązaniem i w ciągu 30 dni będzie się miało potwierdzenie wszystkiego na piśmie... to uspokaja i wiele wyjasnia.

Benitanie nalezy Ci się urtlop bo nie pracujesz (więc nie moższ brać urlopu) ale macierzyński płacić ci muszą...(wysokości średniej półrocznych twoich dochodów)

zasiłek porodowy wypłaca teraz urząd miejski (500zł) ale tylko wtedy gdy nalezy ci się rodzinny(43zł) (warunek - 504 zł netto / na osobę), tak samo bedzie ci się nalezał zasiłek wychowawczy dla osób bezrobotnych (około 300zł), pod waruniekm ze będzie nalezał ci sie rodzinny i bedziesz zarejestrowana w urzedzie pracy...

NAPISZ DO ZUSU, NIE MUSISZ TAM JECHAĆ ,WYŚLIJ POLECONYM, ZA MIESIĄC BEDZIESZ JUŻ SPOKOJNA.

reklama
cytat z netu:
Zasiłek macierzyński
Prawo do zasiłku

Zgodnie z ustawą z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1999 r. nr 60, poz. 636) zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego:

-urodziła dziecko,
-przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie i wystąpiła do sądu opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia,
-przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie w ramach rodziny zastępczej.

Zasiłek macierzyński przysługuje również w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z naruszeniem przepisów prawa, jeżeli zostało to stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu.

Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu.

nie martw się, ja tez się tym zamartwiałam bo mi położna powiedziała że nie płacą - ale sie naszukałam i napytałam by się uspokoić...
szkoda że wtedy nie wpadłam na forum ;)

Do góry