reklama
Czesc dziewczyny, ja juz po kolejnej wizycie, dzieki za trzymanie kciukow.
A wiec mala faktycznie jest mniejsza niz powinna byc na tym etapie ciazy ale pani doktor od razu powiedziala ze to nie powod do zmartwien, bo na tym etapie ciazy dzidzia rozwija sie juz indywidualnie i moze byc troche wolniej rosnac i po prostu moze byc drobniejszym dzieckiem, w koncu ani ja ani moj T nie jestesmy postawnymi ludzmi. Powiedziala mi ze na tym etapie absolutnie nie nalezy sie martwic ale zalecila kolejna wizyty za 2 tyg zeby sprawdzic ze wszystko ok. Troche mnie uspokoila ale mimo wszystko nadal bede sie nad tym zastanawiac, bo w ciagu 4 tyg urosla tylko o tydzien wg wszystkich pomiarow. Ale ja czuje ja codziennie, serducho bije jak dzwon wiec staram sie myslec pozytywnie i nie zamartwiac bo wtedy mala tez to odczuwa. Cos czuje ze najblizsze dwa tygodnie beda dla mnie najdluzsze w tej ciazy.
A wiec mala faktycznie jest mniejsza niz powinna byc na tym etapie ciazy ale pani doktor od razu powiedziala ze to nie powod do zmartwien, bo na tym etapie ciazy dzidzia rozwija sie juz indywidualnie i moze byc troche wolniej rosnac i po prostu moze byc drobniejszym dzieckiem, w koncu ani ja ani moj T nie jestesmy postawnymi ludzmi. Powiedziala mi ze na tym etapie absolutnie nie nalezy sie martwic ale zalecila kolejna wizyty za 2 tyg zeby sprawdzic ze wszystko ok. Troche mnie uspokoila ale mimo wszystko nadal bede sie nad tym zastanawiac, bo w ciagu 4 tyg urosla tylko o tydzien wg wszystkich pomiarow. Ale ja czuje ja codziennie, serducho bije jak dzwon wiec staram sie myslec pozytywnie i nie zamartwiac bo wtedy mala tez to odczuwa. Cos czuje ze najblizsze dwa tygodnie beda dla mnie najdluzsze w tej ciazy.
Anek82
Fanka BB :)
angie80 - skoro lekarka mówi, żeby się nie martwić teraz to głowa do góry. Nawet jeśli dzidzia jest mniejsza, to może oznaczać, że urodzisz zdrową ale filigranową dziewczynkę.
angie80 a mój zkolei rozwija sie o 2 tyg za szybko i wg wagi i wg rozmiarów, a ani ja ani mój TŻ nie byliśmy potężnymi noworodkami. Gin nawet przez chwile rozmyślał, czy nie jest źle obliczona data porodu i zapłodnienia, ale nie ma bata, po prostu młody przypakował. I powiem Ci, że chyba się nawet domyślam, od czego to. Witaminy Centrum Materna. Łykam od miesiąca. Ponoć po nim się dzieci rodzą spore. Ja miałam 3150g i 55cm, mój 3300g i 57cm. A dzidzia już ma 31cm i ponad kilo.
Julianna wlasnie myslalam o Tobie dzis po wizycie u lekarza i mowilam mezowi ze jedne z nas martwia sie ze dzidzia za szybko rosnie a inne ze za wolno. Oczekujemy ze wszystko bedzie ksiazkowo a jak nie jest to wpadamy w panike, trzeba wyluzowac i pozwolic maluszkom rosnac w swoim tempie. Ja tez jem witaminy ale wlasnie przez ostatni miesiac troche sobie odpuscilam i chyba zaczne sie znow pilnowac.
No dokładnie, maluszek tak a nie inaczej postanowił się rozwijać, więc nam pozostaje tylko to zaakceptować I w najgorszym razie pogrozić palcem w strone rosnącego berbecia Ale musimy wrzucić " na luz" i dać im to, czego potrzebują najbardziej- spokój i szczęście Najlepsze bodźce do zdrowego rozwoju
B
Bryszka
Gość
angie dopuki wszystkie parametry poza wzrostem są w normie to myślę że nie masz się czego obawiać... wzrost to naprawdę indywidualna sprawa... być może twa dzidzia jest po prostu drobnym bobaskiem.... dla odmiany : u mojej teściowej w pracy niedawno dziewczyna urodziła wiecie ile to dziecko ważyło??? prawie 5 kilo!!!!Zaraz po urodzeniu wyglądało jak 2 miesięczny bobas i ciąża w terminie i wszystko ok ot po prostu duże dziecko
Ssabrinaa
Podwójna Mama ☺️
angie nie zamartwiaj sie bo na pewno z Twoja malutka jest wszystko w porzadku i tak jak lekarka powiedziala teraz dzieciaczki rosna indywidualnie i wy tez jacys ogromni nie jestescie wiec dzieciatko ma prawo byc mniejsze,zobaczysz na nastepnej wizycie bedzie wszystko ok :-)
AniaSm
Fanka BB :)
angie spokojnie , nie dobieraj sobie do głowy bo czasem takie urządzenia nie pokazują prawdziwej wagi i wielkości maluszka , już kiedyś pisałam że mojej koleżance ciągle lekarz mówił że małe dziecko ma i ona się martwiła a urodziła w terminie dziewczynkę o wadze 3800g więc wcale nie takie małe
to są tylko maszyny , mi lekarka ostatnio na 4d powiedziała że niunia starsza o jakiś tydzień i 4 dni ale nie myślę o tym bo wszystko się okaże dopiero po porodzie ,najważniejsze że jest zdrowa i wykluczono choroby genetyczne itp -więcej mi do szczęścia nie potrzeba )
to są tylko maszyny , mi lekarka ostatnio na 4d powiedziała że niunia starsza o jakiś tydzień i 4 dni ale nie myślę o tym bo wszystko się okaże dopiero po porodzie ,najważniejsze że jest zdrowa i wykluczono choroby genetyczne itp -więcej mi do szczęścia nie potrzeba )
reklama
angie nie zamartwiaj sie na zapas, dziewczyny mają rację każdy rozwija się indywidualnie.mojej bratowej przy pierwszej ciąży też powiedzieli że będzie miała duże dzieciątko a urodziło się 2500, okazało się że wód miała bardzooo dużo.
ja u siebie na usg 3D też się dopatrzyłam że dzieciątko wg pomiarów jest 5 dni młodsze, a ja jestem nawet przekonana że jest i nawet młodsze, bo oni liczą wg ostatniej miesiączki.a ja w czasie okresu nie współżyłam a i jeszcze przez kolejne dni po niej też nie bo akurat wybierałam leki i o pieszczotach też nie było mowy.i z mojej wiedzy wynika że Zosia powinna się urodzić na samą końcówkę listopada, ale to już ona zadecyduje kiedy będzie chciała wyjść na świat
ja u siebie na usg 3D też się dopatrzyłam że dzieciątko wg pomiarów jest 5 dni młodsze, a ja jestem nawet przekonana że jest i nawet młodsze, bo oni liczą wg ostatniej miesiączki.a ja w czasie okresu nie współżyłam a i jeszcze przez kolejne dni po niej też nie bo akurat wybierałam leki i o pieszczotach też nie było mowy.i z mojej wiedzy wynika że Zosia powinna się urodzić na samą końcówkę listopada, ale to już ona zadecyduje kiedy będzie chciała wyjść na świat