reklama
a85
Fanka BB :)
Hej Dziewczyny!
Przepraszam, ze tak długo nie pisałam.
Obrazilam się na cały Swiat!
Byłam na tym badaniu prenatalnym. Moja ginekolog kieruje na nie wszystkie pacjentki.
W naszej Rodzinie nie ma obciążeń genetycznych.
Moje Dzieciątko ma 5 cm, dwie rączki,dwie nóżki,z serduszkiem wszystko dobrze,kość nodowa widoczna,natomiast nt ma w górnych granicach normy bardzo się martwie muszę zrobić resztę badań genetycznych...
Biedroneczka czym się różni badanie biochemiczne krwi od PAPPA?
Miałam zrobione już to badanie. Wyniki w środę za tydzień i wtedy zobaczymy czy będę musiała mieć robiona amniopunkcje. Kolejne pyt. do Biedroneczki: czym się różni biopsja kosmowki od amniopunkcji?
Pozatym niesamowite uczucie ) Moje Dzieciatko jak przyszlismy spalo ze zlaczonymi stopkami,musiałam się pokrecic,żeby się obudzilo i pózniej bardzo się wiercilo, gin powiedziała,ze nie chce z nami współpracować
Byłam na tym badaniu prenatalnym. Moja ginekolog kieruje na nie wszystkie pacjentki.
Moje Dzieciątko ma 5 cm, dwie rączki,dwie nóżki,z serduszkiem wszystko dobrze,kość nodowa widoczna,natomiast nt ma w górnych granicach normy bardzo się martwie muszę zrobić resztę badań genetycznych...
Miałam zrobione już to badanie. Wyniki w środę za tydzień i wtedy zobaczymy czy będę musiała mieć robiona amniopunkcje. Kolejne pyt. do Biedroneczki: czym się różni biopsja kosmowki od amniopunkcji?
Pozatym niesamowite uczucie ) Moje Dzieciatko jak przyszlismy spalo ze zlaczonymi stopkami,musiałam się pokrecic,żeby się obudzilo i pózniej bardzo się wiercilo, gin powiedziała,ze nie chce z nami współpracować
DZIĘKI DZIEWCZYNY ZA WSPARCIE NA WAS ZAWSZE MOŻNA LICZYĆ
L4 oczywiście wzięłam i leżę dzisiaj nogami do góry. Nie wiem jeszcze czy będę do końca na L4 bo mój gin powiedział,że to krwawienie mogło się zdarzyć dlatego ,że mam jeszcze nisko łożysko i musiałam może coś dźwignąć... Choć nie przypominam sobie.. Ale gdzieś za tydz,może 2 łożysko powinno być 'na swoim miejscu'. Szczerze mówiąc to chciałabym wrócić do pracy bo ja z tych co w domu nie usiedzą a pracę też mam obecnie lekką i niestresującą. No ale dobro dziecka najważniejsze więc jak trzeba będzie leżeć to nie ma wyjścia. Dobrze ,że jest internet
Gratuluję wszystkich udanych wizyt i czekam na wieści z dzisiejszych
L4 oczywiście wzięłam i leżę dzisiaj nogami do góry. Nie wiem jeszcze czy będę do końca na L4 bo mój gin powiedział,że to krwawienie mogło się zdarzyć dlatego ,że mam jeszcze nisko łożysko i musiałam może coś dźwignąć... Choć nie przypominam sobie.. Ale gdzieś za tydz,może 2 łożysko powinno być 'na swoim miejscu'. Szczerze mówiąc to chciałabym wrócić do pracy bo ja z tych co w domu nie usiedzą a pracę też mam obecnie lekką i niestresującą. No ale dobro dziecka najważniejsze więc jak trzeba będzie leżeć to nie ma wyjścia. Dobrze ,że jest internet
Gratuluję wszystkich udanych wizyt i czekam na wieści z dzisiejszych
a nasz szkrab byl tak ruchliwy, ze lekarz powiedzial " zeby wszystkie dzieci takie byly jak je podgladany " heheh
maggie to dobrze ze masz L4, trzymam kciuki zeby jutro juz bylo duuuzo lepiej
mal-gosia
maggie odpoczywaj ja dzisiaj też zrywam sie z pracy
a85 no już sie wszystkie tu zamartwiałyśmy. Weszła w internet i poczytałąm trochę o górnej granicy nt i są różne podady czy opinie. Niektóre dziwczyny pisały że też tak miały i poszły do innego lekarza i na innym sprzęcie był już inny wynik. Były też informacje o amniopunkcji. Pewnie biedroneczka wyjaśni ci lepiej co zrobić. Jednak moim zdaniem jeśli nie przekroczyło górnej granicy i jest zalążek kości nosowej to powinno być ok
a85 no już sie wszystkie tu zamartwiałyśmy. Weszła w internet i poczytałąm trochę o górnej granicy nt i są różne podady czy opinie. Niektóre dziwczyny pisały że też tak miały i poszły do innego lekarza i na innym sprzęcie był już inny wynik. Były też informacje o amniopunkcji. Pewnie biedroneczka wyjaśni ci lepiej co zrobić. Jednak moim zdaniem jeśli nie przekroczyło górnej granicy i jest zalążek kości nosowej to powinno być ok
reklama
biedroneczka1980
Hej Dziewczyny!
Postaram sie jakos wyjasnic biochemia krwi to nie zawsze badanie PAPPA, zalezy co masz na mysli mowiąc o biochemi. W sklad testu PAPA wchodza pomiary wykonane podczas USG (przezierność karkowa, pomiary kosci nosowej) i dwa parametry z krwi: poziom PAPP-A (czyli ciążowego białka osoczowe A) i wolnej beta hCG (wolnej podjednostki beta gonadotropiny kosmówkowej)- jesli mialaś wykonane te parametry z krwi to lekarz dolączy do nich tylko pomiary z USG, na podstawie tych wszystkich rzeczy wlączajac wiek pacjentki oblicza sie prawdopodobieństwo wystapienia okreslonej wady genetycznej. Podkreslam to tylko prawdopodobieństwo, dlatego przy wynikach dodatnich czy watpliwych posyla sie pacjentke na kolejne badania prenatalne
Kolejna kwestia: biopsja kosmowki to pobranie wycinka próbki kosmkow kosmowki (zewnetrznej blony plodowej) pod kontrola USG, wykonywana jest miedzy 10-13 tyg ciazy. Kosmowka ma identyczny genotyp jak plod dlatego mozna zbadac ja pod kontem wad genetycznych
Amniopunkcja to pobranie plynu owodniowego, wykonywane rowniez pod kontrola usg, lekarz wykonuje nakłucie jak najdalej od płodu i pobiera ok 15 ml płynu do strzykawki, wykonywana jest miedzy 13-15 tyg ciazy. w pobranej probce plynu znajduja sie komorki ze zluszczonego naskorka płodu, ktore poddaje sie badaniom genetycznym.
Dodam ze badań prenatalnych nie trzeba sie bac, są bezpieczne a ryzyko jakich kolwiek powiklań znikome.
Wady genetyczne czasami powstaja zupelnie nieoczekiwanie nawet jak w rodzinie nie ma takich przypadków, ciezko doradzac czy robić badania dalsze czy nie. Czasami leppiej je wykonac by przekonac sie że dzieciaczek jest zdrowy niz cala ciaze chodzić w stresie jak to bedzie. Poza tym oczywiście tego tu nie zycze w przypadku jakiejś wady pozwala przygotowac odpowiednio zespoł lekarzy do przyjecia na swiat dzieciaczka i ewentualnie do wykonania potem natychmiast jakis niezbednych zabiegow czy operacji. Oczywiście tobie kochana życze zdrowego dzidziusia
nie wiem czy cos wyjasnilam, ale jak co pytaj to postaram sie jeszcze odpowiedziec. Narazie znikam, bo jade na pobranie krwi i przy okazji może na zakupy, bede popoludniu lub wieczorkiem
Ostatnia edycja: