reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

agulalula gratulcje z udanej wizyty:-), a co do dużej stopki w moim przypadku się sprawdziło przy Wiki lekarz mi mówił że będzie miała dużą stopę i tak było i jest, nóżka szybko jej rosła a teraz jak ma 6 lat to już nr 33 niektóre 34 (teraz stópka trochę zwolniła). Udanego wyjazdu

reklama
Agulaula kawał kobietki z Agatki, gratuluję:-)
Wszystkim dzisiejszym "wizytantkom" powodzonka, kciuki z młodym zaciskamy od rana (buszuje dzisiaj jak nakręcony z adhd).

Pojechałam dzisiaj do szpitala bo mój gin miał dyżur i kazał się stawić (po telefonie odnośnie mojego swędzenia). I tak może zacznę od dobrych wieści:
rygor horyzontalny (wstawanie tylko do toalety i nawet jedzenie na leżąco) okazał się skuteczny - w badaniu fizykalnym wszystko ok z szyjką, mała już tak na nią nie napiera więc jest naprawdę dobrze i nie ma już ryzyka przedwczesnego porodu (a przynajmniej znacznie zmniejszone i z tego powodu). Pozwolił odstawić fenoterol i isoptin więc może te trzęsiawki mi się skończą.
Cały czas mi się obniża magnez i potas mimo, że zażywam suplementy więc kazał zwiększyć dawkę z 4 do 6 na dobę.
Pobrali mi krew (widocznie chciał powtórzyć próby wątrobowe, które w zeszły pon wyszły dobre tak jak i mocz z tego tyg) i powiedział żebym jechała do domu bo pełną wizytę mamy w poniedziałek (a w szpitalu był niezły zajob), a wapno mogę brać nawet kilka razy dziennie na to swędzenie.
Wracamy sobie szczęśliwi z mężulkiem do domku (mieszkamy jakieś 25 km od szpitala więc z godzinkę nam to trwało jak nic), że nie musiałam zostać a tu telefon od gina:
Jednak wyniki wykazały nieprawidłowości i przekroczenia od norm wskazujące na cholestazę, kazał przyjechać z powrotem po receptę jakąś i w pon zjawić się na wizytę ze spakowaną w razie czego torbą do szpitala. I całkiem możliwe że już do rozwiązania (jeszcze 6 tygodni) o ile nie będzie konieczności wcześniejszego zakończenia ciąży co jest bardzo częste przy cholestazie ze wzgledu na ryzyko dla dziecka

Cholestaza ciążowa dotyczy 4% ciąż i musiało trafić właśnie na mnie???!!! Ja zawsze mam jakieś cudaczne choroby zamiast kurna zwykłego pzreziębienia to mononukleozę (nie wiadomo czy zapalenie watroby ktore mialam przy niej nie wplynelo na osłabienie tego narzadu i dzisiejsza cholestaze), zamiast zwyklej skoliozy to rozszczepienie kregoslupa i tak można by wymieniac dalej.

Nie rozumiem czemu wszystkie wcześniejsze wyniki były dobre przecież ja się już 2 tyg z tym swędzeniem męczę! Piep...ć swędzenie chociaż wykańcza nerwowo ale to jest strasznie niebezpieczne dla dzidzi - może mieć wady nerek, serca, kończyn, może mieć hipotrofię (co jest chyba najmniej straszne), jest ryzyko niedotlenienie a nawet obumarcia wewnątrzmacicznego :((
Aż mi się płakać chce a jeszcze z tymi wodami płodowymi mam problem i to też Karolci zagraża.

Zalecany jest odpoczynek fizyczny (bo wątroba nie lubi chodzenia) i psychiczny! (ciekawe jak mam być spokojna przy czymś takim???!!) plus dieta wątrobowa czyli zero surowych warzyw, owocow, slodyczy, generalnie tylko gotowane lub duszone.
Pozostaje mi tylko mieć nadzieję że to jakaś łagodniejsza odmiana (może dlatego wyniki były początkowo dobre)....

Jedyny pozytyw to że Karolcia dalej bardzo ruchliwa cały czas a pzry obydwu tych dziadostwach zmniejsza sie aktywnosc dziecka (co jest rownoznacze z pogorszeniem jego stanu).

flower-dobrze ze wyszlo tym razem przy wyniku, bo jakby znów okazal sie dobry mimo istniejącej cholestazy i nawet nie mialabys szansy leczyć i być pod okiem lekarzy, trzymaj sie kochana bedzie dobrze, zycze wytrwałości i szcześliwego rozwiązania

flower trzymam za WAs kciuki zeby bylo jak najlepiej. A pytanie dlaczego ja itp nie ma sensu sama sobie ja nie dawno zadawałam, nic to pozytywnego nie dało a wręcz przeciwnie.

reklama
flower popieram cokies- dobrze, że wyniki wykazały to dziadostwo i będziesz pod dobrą opieką, a tam Ci z pewnością nie dają zrobić krzywdy. Trzymaj się dla swojego malucha! Dużo sił;-)

Do góry