reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

mamcia moja szwagierka robi ten deser,ale ma inną "brzydszą"nazwę-BUDA PSA.Pamiętam jeszcze ten smak...bardzo fajny lekki i taki rześki;-)
 
reklama
Ciasto ze śliwkami:

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
owoce: śliwki – około pół kilo
kruszonka: 50 g masła lub margaryny i na oko: mąka, cukier: dodawałam po trochę w równych porcjach tyle każdego składnika, żeby powstały okruchy nie klejące się do rąk.

Przepis:
Wrzucić do miski wszystkie składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, maślankę, olej, jajka. Wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 175[SUP]o[/SUP]C. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, posypać mąką i wylać na nią ciasto. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Zrobić kruszonkę: włożyć do miski masło i dodawać tyle mąki, cukru i wiórków kokosowych, żeby powstały okruchy. Posypać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut.
 
Pyszczek, a ja właśnie dzisiaj postanowiłam upiec jakieś inne niż zwykle ciasto ze śliwkami. Szkoda że wcześniej nie popatrzyłam na forum, bo już zrobiłam zakupy pod trochę inny przepis... :)
 
Wrzucam moj wczorajszy serniczek:-)wszyscy sie zajadali wiec smakowal:-Dtak jak mowie prosty przepis i sernik jest bardzo lekki cukry mialam bardzo niskie:tak:
sernik na zimno.jpg
Pierwsza czynnosc to kladziemy biszkopty na spód tortownicy lub blachy.Rozpuścić 1 galaretkę np zieloną w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem homogenizowanym np Danio (waniliowe) dosc mocno mieszac zeby sie nie zwazylo najlepiej w jakims w wiekszym nacznku np blederem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki ( wlewajac mase na biszkopty bierzemy duza łyżke i wlewamy przez nia zeby na sie nie porobily dziury w biszkoptach)Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki.Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem.Na trzeciej warstwie układamy owoce i zalewamy pozostałą czerwoną juz bez serka:-)akurat nie mialam truskawek z nimi jest napewno smaczniejsze:-)( jesli mamy jakies mrożone owoce to kladziemy je na sam wierzch i zalewamy galaretka.I do lodówki.Serniczek zrobiony i po 2 godz mozna sie zajadac:-D

Składniki

4 galaretki (różne smaki ) według upodoban.
3 serki waniliowe np Danio
Biszkopty (paczka) mozna zrobic na przemian wpierw biszkopty na sam spód 2 galaretki i znów biszkopty i zalac galaretka (mozna pokombinowac):tak:

owoce mrożone (np truskawki)

Smacznego:-)
 
reklama
Do góry