kota-behemota
Q & H team
ostatnio u nas co weekend na stole :-)
szybka sałatka z makaronu pieprzowego:
1 opakowanie makaronu pieprzowego
2-3 zielone ogórki
kilka ząbków czosnku
1 pęczek koperku
sól
kilka łyżkiek majonezu
makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie (na opakowaniu jest napisane, żeby gotować 5 min, ja zawsze próbuję i wg mnie idealny jest po ok 8 minutach gotowania), przelać zimną wodą i odsączyć. Przesypać do miski i dac mu ostygnąć.
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na największych okach. Posolić trochę i poczekać, aż puszczą sok, trochę soku odlać (tak ok 1/3 z tego co się wydzieli) i ogórki wrzucić do ostudzonego makaronu, posiekać drobno 1 pęczek koperku i dodać do makaronu i ogósków, wcisnąć czosnek (ja wrzucam zwykle 3-4 ząbki, zależy, czy jest polski, czy chiński, wiec to wg upodobań), wymieszać i dodać odrobinę majonezu. Najlepiej po 1 łyżce, wymieszać i zobaczyć, czy wszystko się w miarę trzyma kupy, ja zwykle daję 4-5 łyżek, ogólnie zasada jest taka, że majonez ma być niewidoczny i raczej niewyczuwalny, ale ma połączyć wszystkie składniki.
do grillowanych mięs jest idealna.
smacznego :-)
szybka sałatka z makaronu pieprzowego:
1 opakowanie makaronu pieprzowego
2-3 zielone ogórki
kilka ząbków czosnku
1 pęczek koperku
sól
kilka łyżkiek majonezu
makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie (na opakowaniu jest napisane, żeby gotować 5 min, ja zawsze próbuję i wg mnie idealny jest po ok 8 minutach gotowania), przelać zimną wodą i odsączyć. Przesypać do miski i dac mu ostygnąć.
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na największych okach. Posolić trochę i poczekać, aż puszczą sok, trochę soku odlać (tak ok 1/3 z tego co się wydzieli) i ogórki wrzucić do ostudzonego makaronu, posiekać drobno 1 pęczek koperku i dodać do makaronu i ogósków, wcisnąć czosnek (ja wrzucam zwykle 3-4 ząbki, zależy, czy jest polski, czy chiński, wiec to wg upodobań), wymieszać i dodać odrobinę majonezu. Najlepiej po 1 łyżce, wymieszać i zobaczyć, czy wszystko się w miarę trzyma kupy, ja zwykle daję 4-5 łyżek, ogólnie zasada jest taka, że majonez ma być niewidoczny i raczej niewyczuwalny, ale ma połączyć wszystkie składniki.
do grillowanych mięs jest idealna.
smacznego :-)