reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Inka mozna zastąpic woda mineralną bo ja mam w przepisie wodę własnie:) ciasto bardzo dobre:)

w ciescie Zebra ma tez znaczenie kładzienie mas, tak jak bylo wyzej napisane kladzione jest po 2-3 lyzki jedna masa na druga ale zaczynajac od srodka tortownicy. Tzn najpierw 3 biale na srodek potem na tą masę w sam srodeczek 3 ciemne, masa sie bedzie fajnie rozlewac tworzac okregi a po przekrojeniu da wlasnie efekt zebry:).
 
objadek dla M w 10 minut aby nie marudził że jeść nie ma co????
-makaron
-sos knor karbonara
-śmietana ok 100ml
-woda ok 100 ml na oko
-3 ząbki czosnku
-cebulka 1 duża lub 2 małe
-szpinak nie wiem ile na oko ja kupuje frosty w serduszkacgh więc 4 szt( odmrażam )

I a wiec gotuje makaron

II na patelni zesmażam cebulkę pokroioną na drobno i wyciskam czosnek i dodaje pokroioną szynkę ( może być boczek to co mamy w lodówce)

III w kubku rozrabiam sos w proszu ze śmietaną wodą

wylewam na patelnię i wszystko do bulgotania 5 min na ogbniu

i gotowe można podawać to taka wzbogacona carbonara ale jest naprawdę smaczna i naprawdę w 10 min gotowe
 
Jeśli któraś z was miałaby ochotę na domowe pierniczki a nie prezentuje wybitnych zdolności kulinarnych, to polecam te trzy przepisy :-) Przepyszne i banalnie proste do zrobienia na święta :tak:

GWIAZDKI CYNAMONOWO MIODOWE
na 50 ciasteczek potrzebujemy:
400g mąki pszennej
150g masła
3 żółtka
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
cukier waniliowy

mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka, wlewamy miód cukier waniliowy i cynamon
ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
rozwałkowujemy i wykrawamy swoje ulubione wzory np. gwiazdeczki :happy:
pieczemy ok 15 min w piekarniku w temp. 180 stopni

***

IMBIROWE CHOINKI
na 40 ciasteczek
250g mąki
125g margaryny
100g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka imbiru w proszku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
starta skórka z połowy cytryny cukier waniliowy
mąkę i imbir przesiewamy, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz przyprawami
dodajemy margarynę i dokładnie wszystko siekamy , kiedy mamy już małe kawałeczki margaryny obsypane dokładnie mąką wbijamy jajko i ugniatamy ciasto
wkładamy je na 20 min. do lodówki
po wycięciu kształtów pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st

***

CZEKOLADOWE KOMETY
na 50 ciasteczek potrzebujemy:
250g mąki
200g masła
250g cukru pudru
4 żółtka
łyżka śmietany 18%
cukier waniliowy
3 łyżki kakao

mąkę mieszamy z pokrojonym, schłodzonym masłem, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę, zagniatamy i wsypujemy kakao
wkładamy do lodówki na ok 20. min.
pieczemy 20 min. w 180 st.

Ozdabiamy lukrem, cukiereczkami, kolorowymi posypkami... Według uznania ;-)
 
CZEKOLADOWE BROWNIES:)

120 g mąki
150 g masła
350 g cukru( ja daję tak około 200-250g i jak dla mnie tez za słodko, ale musicie przetestowac same)
1-1,5 szk. orzechow włoskich posiekanych mniej lub bardziej jak kto woli, ja daję z reguły tą większą ilość
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 gorzkie czekolady (min. 65% kakao)
4 jajka

wazne do tego ciasta nie trzeba miec miksera, ja sobie ułatwiam ale oryginalnie miesza się go ręcznie jakąś pałką drewnianą najlepiej, hm.. nie pamiętam dobrze ale jest nawet podana ilosc obrotów w misce;p

1.5 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, resztę posiekać na drobne kawałeczki i zostawić.
Masło rozpuścić, ostudzić.
Do ostudzonego masła dodajemy cukier i miksujemy, gdy już masa będzie ladną błyszcząca dodajemy jajka po kolei.
Następnie wlewamy roztopioną i przestudzoną czekoladę.Potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gdy wszystko ładnie sie połączy wsypujemy kawałki pozostałej czekolady i posiekane orzechy.

Pieczemy w średniej blaszcze, keksówkach lub niedużej tortownicy( na dużą blachę trzeba zwiększyc porcję)

25-35 min. w temp. 180 st. ale trzeba sprawdzac, zalezy kto jaki ma piekarnik ciasto powinno byc lekko klejące wilgotne w środku natomiast przy brzegach blaszki z reguły sie dość wysusza. Ale jest przepyszne:) zdjęcia.. poki co brak pozniej moze uda mi sie tel. zrobic.

mozna posypac cukrem pudrem, jesc ciepłe z lodami itp itd do wyboru do koloru:)
smacznego
 
Ciastka drożdżowe z marmoladą

Zobacz załącznik 411299

cukier kryształ - 15 dag

mąka pszenna - 3,5 szklanki
margaryna - 1 kostka (250g)
jajko - 1 szt
żółtko - 1 szt
drożdże - 1/3 małej kostki
cukier - 1 łyżka
śmietana słodka - 1 szklanka
marmolada lub powidła - 40 dag

Mąkę posiekać z margaryną, jajkiem i żółtkiem. Drożdże rozpuścić z łyżką cukru i dodać śmietanę, wymieszać. Śmietanę z drożdżami dodać do ciasta i wyrobić (wszystko to robię w dużej metalowej misce – i siekanie takim siekaczem o wielu ostrzach, podobnym do tych do ziół i wyrabianie; wg mnie jest łatwiej niż nożem na stolnicy). Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą "kulę" ciasta owinąć w folię i chłodzić w lodówce (ciasto ma nie rosnąć przed wstawieniem do piekarnika).
Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, radełkiem wycinać kwadraty o boku ok. 6 cm. Na środek każdego kwadratu położyć płaską łyżeczkę marmolady.
Białko, które zostało z drugiego jajka lekko rozbić w miseczce. Smarować nim dwa przeciwległe rogi kwadratu, które następnie ze sobą skleić tak, aby wyszedł trójkąt. Białkiem smarujemy również wierzch każdego ciastka. Do osobnej miseczki wsypać cukier kryształ i lekko maczać w nim ciastka od strony posmarowanej białkiem.
Ciastka ułożyć na posmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawić między ciastkami odstępy by mogły wyrosnąć podczas pieczenia.

Piec w temperaturze 180-200 stopni
Czas pieczenia 20-30 minut (mają być wyrośnięte i złote :))

Z podanego przepisu wychodzi ok. 50 szt. całkiem sporych ciastek.


Edit: 28.11.2011

Dzisiaj robiłam ciastka w wersji brzoskwiniowej :)

c1.jpg

c2.jpg

c3.jpg

:)
 
Ostatnia edycja:
KEKS ORZECHOWY

Ciasto:
- 20 dag mąki
- 25 dag orzechów laskowych
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- malutka szczypta soli
(w opcji wypasionej dodatkowo - 5 łyżek rumu ;))

Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka wody

Orzechy drobno posiekać (polecam włożenie do woreczka i zmasakrowanie tłuczkiem do mięsa - super się sprawdza i express! ;))
Czekoladę posiekać nożem (nie próbowałam masakry tłuczkiem, bo tutaj wolę większe kawałki).

Ustawić mikser na najwyższe obroty i rozetrzeć margarynę na puszystą masę. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól, a potem kolejno jajka (każde jajko ucierać ok. pół minuty).
Dodawać po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia (mikser na średnich obrotach).
Na koniec dodać orzechy i czekoladę, wymieszać.

Podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i piec ok. 60 min.

W wersji wypasionej gorące ciasto po wyciągnięciu z piekarnika ponakłuwać patyczkiem i nasączyć rumem (równie dobrze można dodać ze 3 krople aromatu rumowego do surowego ciasta - nie widzę wielkiej różnicy).

Przygotowanie polewy: Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka ze stopioną margaryną, dolać łyżkę wody i podgrzać na małym ogniu. Gładką masą polać wystudzone ciasto.


Polecam ten keks! Nigdy mnie nie zawiódł, zawsze się udaje i jest pyszny :)
Przepis pochodzi z książeczki dołączonej kiedyś do margaryny Kasia, ale jest sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Dla zachęty wklejam zdjęcie zdjęcia z książeczki, choć jak to w keksie - liczy się głównie smak i konsystencja :)

Keks.jpg
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PLACEK Z PTASIM MLECZKIEMZobacz załącznik 415264

Składniki:

* ciasto orzechowe
- ¾ szk. Cukru
- 1 szk. Posiekanych orzechów (daję więcej)
- 75 g rodzynków (ja nie daję)
- 5 jajek
- 4 pokruszone biszkopty (ja nie daję)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*masa kawowa
- ¾ szk. mleka
- ½ szk. Cukru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ponadto:
- 2 opakowania czerwonej galaretki
- 800 g waniliowego ptasiego mleczka ( ja daję połowę)
- tłuszcz do blaszki

Ciasto orzechowe:
Ubić pianę z białek. Dodawać cukier, żółtka i resztę składników, ubijając. Dno blaszki wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremki. Piec ok. 30 min. w temp 180 st.
W oryginalnym przepisie jest jeden placek orzechowy drugi kakaowy ale on wychodzi strasznie twardy itp. Itd. Dlatego ja piekę 2 placki orzechowe.
Masa Kawowa:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i kawę. Mleko zagotować, dodać roztrzepaną masę, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.
Ciasto z ptasim mleczkiem:
Galaretki rozpuścić w 2 szk. Wody. Ciasto orzechowe wysmarować połową masy, ułożyć ptasie mleczko. Zalać tężejącą galaretką, przykryć druga częścią masy i ciastem kakaowym. Udekorować według uznania.



ulubione ciasto mojej rodzinki, jest rewelacyjne
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry