reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Mniam, zwłaszcza słodkości.
Zwracam tylko uwagę, ze o ile dobrze doczytałam, w cieście czekoladowym/ptasim mleczku, a konkretnie w tym musie na wierzch korzysta się z surowych jajek, czego teoretycznie powinno się w ciąży unikać:( ja wprawdzie nie trzymam się tak superściśle tych zaleceń jedzeniowych (przyznaję się do pożarcia sera koziego w 14 tygodniu), ale warto o tym wiedzieć, żeby świadomie podjąć decyzję:)
Mnie ogarnia ciążowe kulinarne lenistwo, ze słodkości produkuję jedynie ciasteczka z ciasta francuskiego z biedronki i owoców lub nutelli, zazdroszczę Wam zapału w kuchni!
 
Mniam, zwłaszcza słodkości.
Zwracam tylko uwagę, ze o ile dobrze doczytałam, w cieście czekoladowym/ptasim mleczku, a konkretnie w tym musie na wierzch korzysta się z surowych jajek, czego teoretycznie powinno się w ciąży unikać:( ja wprawdzie nie trzymam się tak superściśle tych zaleceń jedzeniowych (przyznaję się do pożarcia sera koziego w 14 tygodniu), ale warto o tym wiedzieć, żeby świadomie podjąć decyzję:)
Mnie ogarnia ciążowe kulinarne lenistwo, ze słodkości produkuję jedynie ciasteczka z ciasta francuskiego z biedronki i owoców lub nutelli, zazdroszczę Wam zapału w kuchni!

Tak, tak oczywiście jajka surowe są, ale nie pisałam tego tłustym drukiem bo myślę że każdy umie czytać ze zrozumieniem:),a poza tym zawsze mogą ciacho wcinać tylko goście, chociaz gwarantuję że cięzko byłoby się obejść, ja akurat robiłam je przed zajściem w ciążę, ale uważam że jest godne polecenia stąd wkleiłam tutaj:).
 
MAKARON Z SEREM I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI :
450gram szpinaku mrożonego (z masłem)
z 300 gram Makaronu (świderki) siostra daje na oko ciut mniej niż paczuszka
dwie kostki serka topionego (gołda )
dwie średnie cebule
szczypta wegetty ,szczypta czosnku granulowanego,pieprz


sposób przyrządzania

na rozgrzana patelnie wrzucamy cebule pokrojona w kosteczkę
smażymy na złoto ,do cebulki dodajemy szpinak
przykrywamy patelnie i czekamy aż szpinak będzie miał gładką masę(czyli aż się w całości nie rozmrozi na patelni )
dodajemy ,na sam koniec wrzucamy serki topione i rozpuszczamy wraz ze szpinakiem
dodajemy ugotowany makaron ,chwilkę podsmażamy i GOTOWE .


do tego polecam kabaczka pokrojonego w cienkie plastry przyprawionego"przyprawą do warzyw"
obtoczonego w jajku z przyprawami i bułce tartej (tak jak robimy kotlety schabowe )

szybki i smaczny obiadek polecam
i życzę wszystkim smacznego :-)
 
co to znaczy prosty ?
najprostszy torcik: w dobrej - sprawdzonej cukierni kupić gotowy biszkopt + np puszka brzoskwiń + 30% śmietana + żelatyna lub galaretka np. cytrynowa / brzoskwiniowa
Biszkopt przekroic na 3 części - nasączyć syropem z brzoskwiń wymieszanym np. z wermutem
śmietanę ubić - dodać żelatynę (ja robie niestety na oko) lub galaretkę rozpuszczoną w 1/2 wody

blat biszkoptu - plastry brzoskwiń - śmietana - biszkopt - brzoskwinie - śmietana - biszkopt - śmietana
posypać wiórkami czekolady gorzkiej lub owocami
Lekki, szybki i smaczny :-)
wszystkie inne przepisy które kojarzę i robiłam są zdecydowanie bardziej pracochłonne

możesz wydrążyć biszkopt - żeby powstała taka ramka - śmietanę ubić ale nie zbyt sztywno dodać okruchy - te co zostały po wydrążeniu + owoce sezonowe - truskawki, maliny, poziomki, jagody ...
zapełnić tą masą środek
odzielnie ubić nieco śmietany i wykończyć na zewnątrz torcik ... + owoce których użyłaś do środka :-)
 
reklama
co to znaczy prosty ?
najprostszy torcik: w dobrej - sprawdzonej cukierni kupić gotowy biszkopt + np puszka brzoskwiń + 30% śmietana + żelatyna lub galaretka np. cytrynowa / brzoskwiniowa
Biszkopt przekroic na 3 części - nasączyć syropem z brzoskwiń wymieszanym np. z wermutem
śmietanę ubić - dodać żelatynę (ja robie niestety na oko) lub galaretkę rozpuszczoną w 1/2 wody

blat biszkoptu - plastry brzoskwiń - śmietana - biszkopt - brzoskwinie - śmietana - biszkopt - śmietana
posypać wiórkami czekolady gorzkiej lub owocami
Lekki, szybki i smaczny :-)
wszystkie inne przepisy które kojarzę i robiłam są zdecydowanie bardziej pracochłonne

możesz wydrążyć biszkopt - żeby powstała taka ramka - śmietanę ubić ale nie zbyt sztywno dodać okruchy - te co zostały po wydrążeniu + owoce sezonowe - truskawki, maliny, poziomki, jagody ...
zapełnić tą masą środek
odzielnie ubić nieco śmietany i wykończyć na zewnątrz torcik ... + owoce których użyłaś do środka :-)

Polecam twój przepis bo sama czasem robię taki torcik :-) zamiast śmietany można użyć kremu z torebki ale uwaga bo to sama chemia:no:
 
Do góry