sergeevna
Pysiołkowa Mama
Asko, jakie pyszności!!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Mniam, zwłaszcza słodkości.
Zwracam tylko uwagę, ze o ile dobrze doczytałam, w cieście czekoladowym/ptasim mleczku, a konkretnie w tym musie na wierzch korzysta się z surowych jajek, czego teoretycznie powinno się w ciąży unikać ja wprawdzie nie trzymam się tak superściśle tych zaleceń jedzeniowych (przyznaję się do pożarcia sera koziego w 14 tygodniu), ale warto o tym wiedzieć, żeby świadomie podjąć decyzję
Mnie ogarnia ciążowe kulinarne lenistwo, ze słodkości produkuję jedynie ciasteczka z ciasta francuskiego z biedronki i owoców lub nutelli, zazdroszczę Wam zapału w kuchni!
no w to akurat nie wątpię, że jest godne polecenia, sama chętnie spróbujęchociaz gwarantuję że cięzko byłoby się obejść, ja akurat robiłam je przed zajściem w ciążę, ale uważam że jest godne polecenia stąd wkleiłam tutaj.
co to znaczy prosty ?
najprostszy torcik: w dobrej - sprawdzonej cukierni kupić gotowy biszkopt + np puszka brzoskwiń + 30% śmietana + żelatyna lub galaretka np. cytrynowa / brzoskwiniowa
Biszkopt przekroic na 3 części - nasączyć syropem z brzoskwiń wymieszanym np. z wermutem
śmietanę ubić - dodać żelatynę (ja robie niestety na oko) lub galaretkę rozpuszczoną w 1/2 wody
blat biszkoptu - plastry brzoskwiń - śmietana - biszkopt - brzoskwinie - śmietana - biszkopt - śmietana
posypać wiórkami czekolady gorzkiej lub owocami
Lekki, szybki i smaczny :-)
wszystkie inne przepisy które kojarzę i robiłam są zdecydowanie bardziej pracochłonne
możesz wydrążyć biszkopt - żeby powstała taka ramka - śmietanę ubić ale nie zbyt sztywno dodać okruchy - te co zostały po wydrążeniu + owoce sezonowe - truskawki, maliny, poziomki, jagody ...
zapełnić tą masą środek
odzielnie ubić nieco śmietany i wykończyć na zewnątrz torcik ... + owoce których użyłaś do środka :-)