inka85
Mamusia Aleksego
racuszki z jabłkami właśnie się smażą wg przepisu Wielkie Żarcie - Przepis - Racuchy z jabłkami łatwe i szybkie
Składniki:
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i szczyptą soli. Mleko, żółtka, mąkę, sodę, cynamon zmiksować na gładką dość gęstą masę. Dodać jabłko pokrojone na drobne kawałki (ilość według indywidualnych upodobań smakowych).
(ja jabłka potarłam na tarce na grubych oczkach)
Na końcu delikatnie wymieszać łyżką z ubitymi białkami. Smażyć na oleju (ja używam wyłącznie oliwy) , posypać cukrem pudrem!
wychodzą naprawdę dobre i takie puszyste! a jednak dużo szybciej niż standardowe z drożdżami
POLECAM!! palce lizać :-)
Składniki:
- 0,5 l mleka;
- 2 jaja;
- ok. 2,5 szkl. mąki;
- 1-2 łyżki cukru;
- szczypta soli;
- 0,5 łyżeczki sody;
- 1-2 jabłka (banany)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i szczyptą soli. Mleko, żółtka, mąkę, sodę, cynamon zmiksować na gładką dość gęstą masę. Dodać jabłko pokrojone na drobne kawałki (ilość według indywidualnych upodobań smakowych).
(ja jabłka potarłam na tarce na grubych oczkach)
Na końcu delikatnie wymieszać łyżką z ubitymi białkami. Smażyć na oleju (ja używam wyłącznie oliwy) , posypać cukrem pudrem!
wychodzą naprawdę dobre i takie puszyste! a jednak dużo szybciej niż standardowe z drożdżami
POLECAM!! palce lizać :-)