reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
My robimy z bułkami normalnymi (takie jak na śniadanko jakisś Mał przywozi;p) lub z makaronem..
Wole z makaronem się nie robi ciapa:)
 
Jeśli wybieracie się do kogoś na wigilię i nie wiecie "co wziąć", proponuję kulebiak! Łatwy, tradycyjny i pyszny!
Zdjęcie fatalne, bo zrobiłam foto książce, żeby było jakieś wyobrażenie ;)

Kulebiak z kapustą i grzybami


DSC00856.jpg

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 0,5 kg kiszonej kapusty
* 2 liście laurowe
* 2 goździki
* 4 ziarenka pieprzu
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* skórka otarta z cytryny
* garść suszonych grzybów
* 2 cebule
* 2 jaja ugotowane na twardo
* 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
* sól, pieprz, mielony jałowiec, jajko

Umyte grzyby zalać 2 szklankami przegotowanej gorącej wody i gotować ok. 40 min. Wywaru nie wylewać. Grzyby wyciągnąć i pokroić w słupki.
Wypłukaną i pokrojoną kapustę zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 30 min. na niezbyt silnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając.
Ugotowaną kapustę zestawić z ognia, wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodać grzyby z cebulą i przyprawy. . Odparować, a potem przestudzić i dodać posiekane orzechy i pokrojone drobno jajka.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć farsz i mocno zlepić brzegi. Posmarować jajkiem wierzch. Jeśli zostaną okrawki ciasta wykorzystać je do dekoracji. Zrobić niewielkie otworki, żeby wilgoć farszu mogła odparować podczas pieczenia.
Ułożyć w szerokiej formie keksowej (albo zwykłej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 200 stopni.
Podawać na gorąco albo zimno (można owinąć pergaminem i przechowywać w lodówce, a przed podaniem podgrzać 10-15 min w nagrzanym piekarniku.
 
Mła robiłam ten kulebiak w tamtym roku. Ostrzegam że przy krojeniu siętrochę rozwala i ciasto francuskie nasiąka sokami z nadzienia. Ale jest smaczny.
 
Dziewczyny mam pytanko moze głupie ....mam bardzo duzo ciasta ale tak naprawde sporo:)czy mozna je zamrozic?:zawstydzona/y::-)(szkoda mi wyrzucica ciacho długo nie polezy mam makowca, sernik i jabłecznik)jesli tak to jak to bedzie pozniej smakowało? próbowałyscie juz tak kombinowac?
 
reklama
phelania jak masz miejsce w zamrazalniku tyo wal smiało;p;p mozna wszystko to zamrozic, ale wazne jest zeby bylo w takich kawalkach zamrozone jak chcesz na jeden rzut wyciągnąć, najlepiej takie kwadraty ktore pokroisz na kilka porcji, ja mroziłam i sernik, i makowiec i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami, ciasta z kremami równiez, jedynie ze smietaną nie polecam.
 
Do góry