reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
My robimy z bułkami normalnymi (takie jak na śniadanko jakisś Mał przywozi;p) lub z makaronem..
Wole z makaronem się nie robi ciapa:)
 
Jeśli wybieracie się do kogoś na wigilię i nie wiecie "co wziąć", proponuję kulebiak! Łatwy, tradycyjny i pyszny!
Zdjęcie fatalne, bo zrobiłam foto książce, żeby było jakieś wyobrażenie ;)

Kulebiak z kapustą i grzybami


DSC00856.jpg

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 0,5 kg kiszonej kapusty
* 2 liście laurowe
* 2 goździki
* 4 ziarenka pieprzu
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* skórka otarta z cytryny
* garść suszonych grzybów
* 2 cebule
* 2 jaja ugotowane na twardo
* 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
* sól, pieprz, mielony jałowiec, jajko

Umyte grzyby zalać 2 szklankami przegotowanej gorącej wody i gotować ok. 40 min. Wywaru nie wylewać. Grzyby wyciągnąć i pokroić w słupki.
Wypłukaną i pokrojoną kapustę zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 30 min. na niezbyt silnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając.
Ugotowaną kapustę zestawić z ognia, wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodać grzyby z cebulą i przyprawy. . Odparować, a potem przestudzić i dodać posiekane orzechy i pokrojone drobno jajka.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć farsz i mocno zlepić brzegi. Posmarować jajkiem wierzch. Jeśli zostaną okrawki ciasta wykorzystać je do dekoracji. Zrobić niewielkie otworki, żeby wilgoć farszu mogła odparować podczas pieczenia.
Ułożyć w szerokiej formie keksowej (albo zwykłej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 200 stopni.
Podawać na gorąco albo zimno (można owinąć pergaminem i przechowywać w lodówce, a przed podaniem podgrzać 10-15 min w nagrzanym piekarniku.
 
Mła robiłam ten kulebiak w tamtym roku. Ostrzegam że przy krojeniu siętrochę rozwala i ciasto francuskie nasiąka sokami z nadzienia. Ale jest smaczny.
 
Dziewczyny mam pytanko moze głupie ....mam bardzo duzo ciasta ale tak naprawde sporo:)czy mozna je zamrozic?:zawstydzona/y::-)(szkoda mi wyrzucica ciacho długo nie polezy mam makowca, sernik i jabłecznik)jesli tak to jak to bedzie pozniej smakowało? próbowałyscie juz tak kombinowac?
 
reklama
phelania jak masz miejsce w zamrazalniku tyo wal smiało;p;p mozna wszystko to zamrozic, ale wazne jest zeby bylo w takich kawalkach zamrozone jak chcesz na jeden rzut wyciągnąć, najlepiej takie kwadraty ktore pokroisz na kilka porcji, ja mroziłam i sernik, i makowiec i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami, ciasta z kremami równiez, jedynie ze smietaną nie polecam.
 
Do góry