reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

Net-ka a co cię przez aż tak długi czas przed nią powstrzymuje? Zrób zdrowszą wersję - makaron pełnoziarnisty, zamiast majonezu serek Bieluch, warzywka i posiłek w sam raz!

reklama
Ja pierdo**** zatluke za ta sałatkę z zupek chińskich!!! Jest przepyszna!!!!! Jak się zaczyna ja jeść to nie ma końca a miejsca w brzuchu brak... Dziękuje Violett :*

lysa na ktorej stonie jest? nie zebym du.pe miala za mala, ale sprobowac trzeba po takich pochwałach!

znalazłam... tylko vifona nie mam... :( jutro w takim razie zrobię

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ślimaczki a'la pizza

DSCF2329.jpg

Mój własny pomysł na błyskawiczne uraczenie gości ciepłą przekąską ;)

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 8 pieczarek
* 1 cebula
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 1 jajko
* kawałeczek startego żółtego sera
* sok z plasterka cytryny
* sól, pieprz, oregano, bazylia

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć, a potem dodać przecier, sok z cytryny i przyprawy. Jeszcze chwilkę podsmażać, a potem przestudzić.

Ciasto francuskie posmarować rozkłóconym jajkiem, farsz wymieszać ze startym serem i wyłożyć na ciasto, zostawiając pas ok. 3 cm wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć roladę i pokroić ją na 12 części.
Ślimaczki układać na papierze do pieczenia i smarować jajkiem (będą lekko zniekształcone, ale w pieczeniu się wyrównają). Piec 20 min. w 180 stopniach.

Ostatnia edycja:
Makowe ślimaczki (12 szt.)

Ciasteczko bez wysiłku ;)

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 1 niecała mała puszka gotowej masy makowej (ok. 150 g)
* 1 jajko

* ewentualnie lukier

Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Wyłożyć masę zostawiając pas szer. ok. 3 cm wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć roladę, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 12 szt.) i ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia. Posmarować resztą jajka.
Piec 20 min. w temp. 180 stopni.
Jeśli dotrwają do przestygnięcia można polukrować :)

Salatka grzybowa ;-)

2 puszki groszku
0,5kg pieczarek
4 jajka
majonez

Pieczarki ugotować (najlepiej w plastrach), poskroic w kostkę, taka nie za duża, dorzucić groszek, jajko tez poskroic w kostkę, dodać sól, pieprz i majonez i wszytko wymieszać. Najlepsza jest jak juz troche polezy w lodówce. Jest to moja ulubiona salatka na święta wielkanocne i Boże narodzenie :-)

Ja też zrobiłam sałatkę z tych makaroników tylko nijak nam świeży ogórek nie pasował, więc dodałam jeszcze kiszone i troche musztardy. Dobra ! a następnym razem zamiast świeżego pomidora dodam suszone z puszki.

Od bratowej podłapałam kiedyś 2 sałatki :

sałatka pieczarkowa z szynką

Surowe pieczarki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt naturalny i przyprawę paprykę słodką bądź ostrą wg uznania, troche pieprzu i soli. Mieszamy-gotowe

sałatka ziemniaczana ( bardzo tania i też szybka )

ugotowane ziemniaki 3-4 sztuki
ugotowane jajka 3 szt
szczypiorek
z pare ogórków kiszonych
majonez
przyprawy wg uznania

ps. to moja ulubiona sałatka i tak jak uwielbiam kukurydzę tu mi nie bardzo pasuje aaa jak mam to dodaję suszone pomidory ze słoika. Dla mnie wyjątkowa tania bo ziemniaki i jajka dostajemy z wioski a ogórki mam w słoikach od teściówki :)

Ryba w cebuli (nie wiem czy ma to jakas nazwe typy ryba po jakiemus tam)

5 filetów (daję pange białą)
1kg cebuli
koncentrat
ketchup
jajko
bulka tarta
sół, pieprz
olej
margaryna lub maslo

Rozmrozone filety pokroic na ok 4 kawalki kazdy, przyprawic solą i pieprzem, opanierowac w jajku i bulce tarej, usmażyc.
Cebulę pokroic w piórka, zeszklic na masle (margarynie). Przyprawic solą pieprzem, dodac koncentrat i ketchup- tak zeby bylo dobre w smaku, ja daję ok pol ketchupu pudliszki i jeden koncentrat. Polozyc na talerzu warstwę ryby, na to warstwa cebuli, znowu ryba i zas cebula i tak do konca. Jesc zimne. Pycha:)

Mła zrobilam dzis slimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Zjadłam cale. Sama:zawstydzona/y:

reklama
Tz będzie robił tą rybkę:tak: Jeszcze sałatka z makaronów vifon, a sobie na święta pieczarkową Lysy- moja mam robi taką, ale zamiast groszku cebula- a my spróbujemy Twój przepis.

Ja zrobiłam ten piernik co tu wrzuciłam, na razie czeka w puszce od piątku- wygląda ładnie;-)

No i chcę zrobić makówki - i mam pytanie, jaką dokładnie bułkę tam dac? bo patrzę w przepisy i jest różnie: sucharki, bułka słodka-czyli jaka? lub paryska?....rozumiem, że to się je potem zimne tak?

Do góry