reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze przepisy ;-)

Net-ka a co cię przez aż tak długi czas przed nią powstrzymuje? Zrób zdrowszą wersję - makaron pełnoziarnisty, zamiast majonezu serek Bieluch, warzywka i posiłek w sam raz!
 
reklama
Ja pierdo**** zatluke za ta sałatkę z zupek chińskich!!! Jest przepyszna!!!!! Jak się zaczyna ja jeść to nie ma końca a miejsca w brzuchu brak... Dziękuje Violett :*
 
lysa na ktorej stonie jest? nie zebym du.pe miala za mala, ale sprobowac trzeba po takich pochwałach!

znalazłam... tylko vifona nie mam... :( jutro w takim razie zrobię
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ślimaczki a'la pizza

DSCF2329.jpg

Mój własny pomysł na błyskawiczne uraczenie gości ciepłą przekąską ;)

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 8 pieczarek
* 1 cebula
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 1 jajko
* kawałeczek startego żółtego sera
* sok z plasterka cytryny
* sól, pieprz, oregano, bazylia

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć, a potem dodać przecier, sok z cytryny i przyprawy. Jeszcze chwilkę podsmażać, a potem przestudzić.

Ciasto francuskie posmarować rozkłóconym jajkiem, farsz wymieszać ze startym serem i wyłożyć na ciasto, zostawiając pas ok. 3 cm wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć roladę i pokroić ją na 12 części.
Ślimaczki układać na papierze do pieczenia i smarować jajkiem (będą lekko zniekształcone, ale w pieczeniu się wyrównają). Piec 20 min. w 180 stopniach.
 
Ostatnia edycja:
Makowe ślimaczki (12 szt.)

Ciasteczko bez wysiłku ;)

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 1 niecała mała puszka gotowej masy makowej (ok. 150 g)
* 1 jajko

* ewentualnie lukier

Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Wyłożyć masę zostawiając pas szer. ok. 3 cm wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć roladę, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 12 szt.) i ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia. Posmarować resztą jajka.
Piec 20 min. w temp. 180 stopni.
Jeśli dotrwają do przestygnięcia można polukrować :)
 
Salatka grzybowa ;-)

2 puszki groszku
0,5kg pieczarek
4 jajka
majonez

Pieczarki ugotować (najlepiej w plastrach), poskroic w kostkę, taka nie za duża, dorzucić groszek, jajko tez poskroic w kostkę, dodać sól, pieprz i majonez i wszytko wymieszać. Najlepsza jest jak juz troche polezy w lodówce. Jest to moja ulubiona salatka na święta wielkanocne i Boże narodzenie :-)
 
Ja też zrobiłam sałatkę z tych makaroników tylko nijak nam świeży ogórek nie pasował, więc dodałam jeszcze kiszone i troche musztardy. Dobra ! a następnym razem zamiast świeżego pomidora dodam suszone z puszki.

Od bratowej podłapałam kiedyś 2 sałatki :

sałatka pieczarkowa z szynką

Surowe pieczarki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt naturalny i przyprawę paprykę słodką bądź ostrą wg uznania, troche pieprzu i soli. Mieszamy-gotowe



sałatka ziemniaczana ( bardzo tania i też szybka )

ugotowane ziemniaki 3-4 sztuki
ugotowane jajka 3 szt
szczypiorek
z pare ogórków kiszonych
majonez
przyprawy wg uznania

ps. to moja ulubiona sałatka i tak jak uwielbiam kukurydzę tu mi nie bardzo pasuje aaa jak mam to dodaję suszone pomidory ze słoika. Dla mnie wyjątkowa tania bo ziemniaki i jajka dostajemy z wioski a ogórki mam w słoikach od teściówki :)
 
Ryba w cebuli (nie wiem czy ma to jakas nazwe typy ryba po jakiemus tam)

5 filetów (daję pange białą)
1kg cebuli
koncentrat
ketchup
jajko
bulka tarta
sół, pieprz
olej
margaryna lub maslo


Rozmrozone filety pokroic na ok 4 kawalki kazdy, przyprawic solą i pieprzem, opanierowac w jajku i bulce tarej, usmażyc.
Cebulę pokroic w piórka, zeszklic na masle (margarynie). Przyprawic solą pieprzem, dodac koncentrat i ketchup- tak zeby bylo dobre w smaku, ja daję ok pol ketchupu pudliszki i jeden koncentrat. Polozyc na talerzu warstwę ryby, na to warstwa cebuli, znowu ryba i zas cebula i tak do konca. Jesc zimne. Pycha:)


Mła zrobilam dzis slimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Zjadłam cale. Sama:zawstydzona/y:
 
reklama
Tz będzie robił tą rybkę:tak: Jeszcze sałatka z makaronów vifon, a sobie na święta pieczarkową Lysy- moja mam robi taką, ale zamiast groszku cebula- a my spróbujemy Twój przepis.

Ja zrobiłam ten piernik co tu wrzuciłam, na razie czeka w puszce od piątku- wygląda ładnie;-)

No i chcę zrobić makówki - i mam pytanie, jaką dokładnie bułkę tam dac? bo patrzę w przepisy i jest różnie: sucharki, bułka słodka-czyli jaka? lub paryska?....rozumiem, że to się je potem zimne tak?
 
Do góry