reklama
lysa_d
Fanka BB :)
Ja pierdo**** zatluke za ta sałatkę z zupek chińskich!!! Jest przepyszna!!!!! Jak się zaczyna ja jeść to nie ma końca a miejsca w brzuchu brak... Dziękuje Violett :*
R
rojku
Gość
lysa na ktorej stonie jest? nie zebym du.pe miala za mala, ale sprobowac trzeba po takich pochwałach!
znalazłam... tylko vifona nie mam... jutro w takim razie zrobię
znalazłam... tylko vifona nie mam... jutro w takim razie zrobię
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ślimaczki a'la pizza
Mój własny pomysł na błyskawiczne uraczenie gości ciepłą przekąską
* 1 opak. ciasta francuskiego
* 8 pieczarek
* 1 cebula
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 1 jajko
* kawałeczek startego żółtego sera
* sok z plasterka cytryny
* sól, pieprz, oregano, bazylia
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć, a potem dodać przecier, sok z cytryny i przyprawy. Jeszcze chwilkę podsmażać, a potem przestudzić.
Ciasto francuskie posmarować rozkłóconym jajkiem, farsz wymieszać ze startym serem i wyłożyć na ciasto, zostawiając pas ok. 3 cm wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć roladę i pokroić ją na 12 części.
Ślimaczki układać na papierze do pieczenia i smarować jajkiem (będą lekko zniekształcone, ale w pieczeniu się wyrównają). Piec 20 min. w 180 stopniach.
Mój własny pomysł na błyskawiczne uraczenie gości ciepłą przekąską
* 1 opak. ciasta francuskiego
* 8 pieczarek
* 1 cebula
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 1 jajko
* kawałeczek startego żółtego sera
* sok z plasterka cytryny
* sól, pieprz, oregano, bazylia
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć, a potem dodać przecier, sok z cytryny i przyprawy. Jeszcze chwilkę podsmażać, a potem przestudzić.
Ciasto francuskie posmarować rozkłóconym jajkiem, farsz wymieszać ze startym serem i wyłożyć na ciasto, zostawiając pas ok. 3 cm wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć roladę i pokroić ją na 12 części.
Ślimaczki układać na papierze do pieczenia i smarować jajkiem (będą lekko zniekształcone, ale w pieczeniu się wyrównają). Piec 20 min. w 180 stopniach.
Ostatnia edycja:
Makowe ślimaczki (12 szt.)
Ciasteczko bez wysiłku
* 1 opak. ciasta francuskiego
* 1 niecała mała puszka gotowej masy makowej (ok. 150 g)
* 1 jajko
* ewentualnie lukier
Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Wyłożyć masę zostawiając pas szer. ok. 3 cm wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć roladę, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 12 szt.) i ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia. Posmarować resztą jajka.
Piec 20 min. w temp. 180 stopni.
Jeśli dotrwają do przestygnięcia można polukrować
Ciasteczko bez wysiłku
* 1 opak. ciasta francuskiego
* 1 niecała mała puszka gotowej masy makowej (ok. 150 g)
* 1 jajko
* ewentualnie lukier
Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Wyłożyć masę zostawiając pas szer. ok. 3 cm wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć roladę, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 12 szt.) i ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia. Posmarować resztą jajka.
Piec 20 min. w temp. 180 stopni.
Jeśli dotrwają do przestygnięcia można polukrować
lysa_d
Fanka BB :)
Salatka grzybowa ;-)
2 puszki groszku
0,5kg pieczarek
4 jajka
majonez
Pieczarki ugotować (najlepiej w plastrach), poskroic w kostkę, taka nie za duża, dorzucić groszek, jajko tez poskroic w kostkę, dodać sól, pieprz i majonez i wszytko wymieszać. Najlepsza jest jak juz troche polezy w lodówce. Jest to moja ulubiona salatka na święta wielkanocne i Boże narodzenie :-)
2 puszki groszku
0,5kg pieczarek
4 jajka
majonez
Pieczarki ugotować (najlepiej w plastrach), poskroic w kostkę, taka nie za duża, dorzucić groszek, jajko tez poskroic w kostkę, dodać sól, pieprz i majonez i wszytko wymieszać. Najlepsza jest jak juz troche polezy w lodówce. Jest to moja ulubiona salatka na święta wielkanocne i Boże narodzenie :-)
Ja też zrobiłam sałatkę z tych makaroników tylko nijak nam świeży ogórek nie pasował, więc dodałam jeszcze kiszone i troche musztardy. Dobra ! a następnym razem zamiast świeżego pomidora dodam suszone z puszki.
Od bratowej podłapałam kiedyś 2 sałatki :
sałatka pieczarkowa z szynką
Surowe pieczarki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt naturalny i przyprawę paprykę słodką bądź ostrą wg uznania, troche pieprzu i soli. Mieszamy-gotowe
sałatka ziemniaczana ( bardzo tania i też szybka )
ugotowane ziemniaki 3-4 sztuki
ugotowane jajka 3 szt
szczypiorek
z pare ogórków kiszonych
majonez
przyprawy wg uznania
ps. to moja ulubiona sałatka i tak jak uwielbiam kukurydzę tu mi nie bardzo pasuje aaa jak mam to dodaję suszone pomidory ze słoika. Dla mnie wyjątkowa tania bo ziemniaki i jajka dostajemy z wioski a ogórki mam w słoikach od teściówki
Od bratowej podłapałam kiedyś 2 sałatki :
sałatka pieczarkowa z szynką
Surowe pieczarki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt naturalny i przyprawę paprykę słodką bądź ostrą wg uznania, troche pieprzu i soli. Mieszamy-gotowe
sałatka ziemniaczana ( bardzo tania i też szybka )
ugotowane ziemniaki 3-4 sztuki
ugotowane jajka 3 szt
szczypiorek
z pare ogórków kiszonych
majonez
przyprawy wg uznania
ps. to moja ulubiona sałatka i tak jak uwielbiam kukurydzę tu mi nie bardzo pasuje aaa jak mam to dodaję suszone pomidory ze słoika. Dla mnie wyjątkowa tania bo ziemniaki i jajka dostajemy z wioski a ogórki mam w słoikach od teściówki
Sosnowiczanka
Mamusia Alanka :)
Ryba w cebuli (nie wiem czy ma to jakas nazwe typy ryba po jakiemus tam)
5 filetów (daję pange białą)
1kg cebuli
koncentrat
ketchup
jajko
bulka tarta
sół, pieprz
olej
margaryna lub maslo
Rozmrozone filety pokroic na ok 4 kawalki kazdy, przyprawic solą i pieprzem, opanierowac w jajku i bulce tarej, usmażyc.
Cebulę pokroic w piórka, zeszklic na masle (margarynie). Przyprawic solą pieprzem, dodac koncentrat i ketchup- tak zeby bylo dobre w smaku, ja daję ok pol ketchupu pudliszki i jeden koncentrat. Polozyc na talerzu warstwę ryby, na to warstwa cebuli, znowu ryba i zas cebula i tak do konca. Jesc zimne. Pycha
Mła zrobilam dzis slimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Zjadłam cale. Sama
5 filetów (daję pange białą)
1kg cebuli
koncentrat
ketchup
jajko
bulka tarta
sół, pieprz
olej
margaryna lub maslo
Rozmrozone filety pokroic na ok 4 kawalki kazdy, przyprawic solą i pieprzem, opanierowac w jajku i bulce tarej, usmażyc.
Cebulę pokroic w piórka, zeszklic na masle (margarynie). Przyprawic solą pieprzem, dodac koncentrat i ketchup- tak zeby bylo dobre w smaku, ja daję ok pol ketchupu pudliszki i jeden koncentrat. Polozyc na talerzu warstwę ryby, na to warstwa cebuli, znowu ryba i zas cebula i tak do konca. Jesc zimne. Pycha
Mła zrobilam dzis slimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Zjadłam cale. Sama
reklama
Milva
Zbójkowa mama;)
Tz będzie robił tą rybkę Jeszcze sałatka z makaronów vifon, a sobie na święta pieczarkową Lysy- moja mam robi taką, ale zamiast groszku cebula- a my spróbujemy Twój przepis.
Ja zrobiłam ten piernik co tu wrzuciłam, na razie czeka w puszce od piątku- wygląda ładnie;-)
No i chcę zrobić makówki - i mam pytanie, jaką dokładnie bułkę tam dac? bo patrzę w przepisy i jest różnie: sucharki, bułka słodka-czyli jaka? lub paryska?....rozumiem, że to się je potem zimne tak?
Ja zrobiłam ten piernik co tu wrzuciłam, na razie czeka w puszce od piątku- wygląda ładnie;-)
No i chcę zrobić makówki - i mam pytanie, jaką dokładnie bułkę tam dac? bo patrzę w przepisy i jest różnie: sucharki, bułka słodka-czyli jaka? lub paryska?....rozumiem, że to się je potem zimne tak?
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 7
- Wyświetleń
- 666
G
- Odpowiedzi
- 52
- Wyświetleń
- 5 tys
Podziel się: