mavika
Fanka BB :)
kota-behemota ja znalazłam ciekawy przepis na roladę makowo-marcepanową. Nie próbowałam jeszcze, ale chcę zrobić na Święta, bo brzmi ciekawie.
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
50 g drożdży + łyżka cukru
1 szklanka śmietany 18% (kwaśnej)
200 g masła
2 żółtka
skórka z jednej cytryny
4 łyżki cukru
Nadzienie makowe:
200 g maku
1/2 szklanki cukru
50 g masła
2 jajka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kakao
1 czubata łyżeczka kartoflanki
20 g rodzynek
20 g dowolnych orzechów
kilka kropel olejku migdałowego
Nadzienie marcepanowe:
200 g marcepanu
5 łyżek konfitury morelowej
30 g migdałów bez skórki
Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
Marcepan przełożyć do miski, dodać konfiturę morelową i bardzo drobno pokrojone migdały. Masę zagnieść, do połączenia składników.
Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie równe części, na jednej ułożyć nadzienie makowe, na drugim placku nadzienie marcepanowe. Zwinąć jak roladę. W foremce ułożyć ciasto makowe, posmarować białkiem, włożyć roladę marcepanową. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około godziny w temp. 180*C.
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
50 g drożdży + łyżka cukru
1 szklanka śmietany 18% (kwaśnej)
200 g masła
2 żółtka
skórka z jednej cytryny
4 łyżki cukru
Nadzienie makowe:
200 g maku
1/2 szklanki cukru
50 g masła
2 jajka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kakao
1 czubata łyżeczka kartoflanki
20 g rodzynek
20 g dowolnych orzechów
kilka kropel olejku migdałowego
Nadzienie marcepanowe:
200 g marcepanu
5 łyżek konfitury morelowej
30 g migdałów bez skórki
Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
Marcepan przełożyć do miski, dodać konfiturę morelową i bardzo drobno pokrojone migdały. Masę zagnieść, do połączenia składników.
Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie równe części, na jednej ułożyć nadzienie makowe, na drugim placku nadzienie marcepanowe. Zwinąć jak roladę. W foremce ułożyć ciasto makowe, posmarować białkiem, włożyć roladę marcepanową. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około godziny w temp. 180*C.