reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

kota-behemota ja znalazłam ciekawy przepis na roladę makowo-marcepanową. Nie próbowałam jeszcze, ale chcę zrobić na Święta, bo brzmi ciekawie.

Składniki:

Ciasto:
3,5 szklanki mąki
50 g drożdży + łyżka cukru
1 szklanka śmietany 18% (kwaśnej)
200 g masła
2 żółtka
skórka z jednej cytryny
4 łyżki cukru

Nadzienie makowe:
200 g maku
1/2 szklanki cukru
50 g masła
2 jajka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kakao
1 czubata łyżeczka kartoflanki
20 g rodzynek
20 g dowolnych orzechów
kilka kropel olejku migdałowego

Nadzienie marcepanowe:
200 g marcepanu
5 łyżek konfitury morelowej
30 g migdałów bez skórki

Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
Marcepan przełożyć do miski, dodać konfiturę morelową i bardzo drobno pokrojone migdały. Masę zagnieść, do połączenia składników.
Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie równe części, na jednej ułożyć nadzienie makowe, na drugim placku nadzienie marcepanowe. Zwinąć jak roladę. W foremce ułożyć ciasto makowe, posmarować białkiem, włożyć roladę marcepanową. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około godziny w temp. 180*C.
 
reklama
Basler_Leckerli_5.jpg



Napaliłam się na te pierniczki - z mojego ulubionego bloga:

Moje Wypieki | Basler Leckerli

chyba w piątek zrobię...:-p
 
Milvaaaaa, jak mozesz takie zdjecia to wklejac, jak to wyglada, masakra mniam!!!

Wiola, u nas na Ślasku sie robi moczke, wiec nie pomoge, a moja tesciowka zawsze gotowa kutie w puszkach kupuje.
 
Ewka, wrzuć mi proszę swój przepis na makówki!!! mama mojego ex robiła rewelacyjne, od tamtej pory nie jadłam ich w ogóle, a w tym roku sama chętnie bym zrobiła :) u mnie w rodzinie praktykujemy moczkę.
 
reklama
U nas jest zupa makowa z drożdżowymi kluskami- wygląda jak pomyje;-), ale uwielbiam- taka na słodko...w rodzinie jemy ją tylko mama, sis i ja-faceci nie lubią.
Chętnie podpatrze przepisy na inne rzeczy: makówki, moczka- nawet nie wiem jak to wygląda:zawstydzona/y:
 
Do góry