reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

matko jaka przepysznaa bomba kaloryczna!!!!! masakra .. musi być pyszne:) a połączenie słodkiej nutelli z serkiem i galaretką z wsadem owocowym hm.. boskie:)
 
reklama
Makaron z grzybami i pomidorami

(ostatnio mój ulubiony, mogłabym to robić codziennie)

2 porcje:

ulubiony makaron (najlepiej spaghetti, lub tagiatelle), ugotować al dente
kilka podgrzybków (pieczraki tez przejdą i smakują bardzo dobrze),oczyścić, umyć i pokroić na 0,5cm platry
1 cebulka, posiekać
5 ząbków czosnku
1 duży pomidor, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki ok 0,5x0,5cm
kilka suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki (świeża)

na patalni zeszklić cebulę, dorzucić grzyby (pieczarki), poddusić, aż puszczą wodę, odparować, wcisnąć 2 ząbki czosnku i 3 pozostałe ząbki obrać z łupinek i wrzuć w całości, wymieszać i chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem, dorzucić świeżego pomidora, pod chwili kilka suszonych dusić jeszcze chwilę, dodać bazylię i natkę, wymieszać, chwilę podduszać.
przed połączeniem z grzybami i pomidorami, ugotowany makaron wymieszać z oliwą z oliwek, podawać z pieczywam czosnkowym.

Smacznego!
 
Dziewczyny potrzebuje przepis na "krem" do tortu tylko musi byc taki zeby sie nie rozplynal pod lukrem:) Pomożcie prosze, bo nie chce brac w neta niesprawdzony!
 
pod lukier to albo krem maślany albo krem budyniowy
ja lubię i takie i takie, z tym że maślany chyba ciut bardziej pracochłonny ale za to moim zdaniem bardziej stabilny.
mój sprawdzony przepis na krem maślany:

wersja waniliowa:
4 jajka
1-1,5 szk cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju(ja kupuje extra w biedronce 82%tłuszczu)
szczypta soli
1 duży cukier waniliowy
wersja z alkoholem+50 ml spirytusu lub wódki

w wersji czekoladowej:
2 czekolady gorzkie(ja zwykle używam goplany- musi byc dobra czekolada) rozpuszcza się w kapieli wodnej, po przestudzeniu dodaje powolutku do utartego masła

Jaja ubija się z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kapieli wodnej tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość(ma wyglądac jak dobrze ubity kogel-mogel) i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Masło o temp. pokojowej ucierać mikserem i dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. Na koniec dodać powolutku spirytus.

dla nowicjuszy kąpiel wodna to garnek z gotującą się wodą i na tym miska z zawartością np.. rozpuszczana czekolada, lub jajka które ubija się mikserem. Pod wpływem ciepla z pod spodu czekolada się pięknie rozpuszcza a jajka uzyskują porządaną konsystencję i przy okazji pozbywamy się problemu ewentualnej salmonellii z surowych jajek.

na budyniowy z reguły używa się 2 szt. sypkich budyni(ja mam zazwyczaj bez cukru) robi się je jak zawsze tylko w mniejszej ilości mleka. Maslo lub margarynę uciera się z cukrem pudrem i potem dodaje po łyżce ostudzonego budyniu. Nie podam się dokładnych proporcji bo nie mam tego dostępu do przepisu.
 
Ostatnia edycja:
Viollet ten co ja ostatnio robiłam do Zuzi tortu jest mega prosty a pyszny i się nie rozpływa

Śmietaną kremowka 250ml
1 biała czekolada do pieczenia
Cukier puder

Ubic śmietaną z cukrem pudrem (cukru tyle tylko zeby się ubila), rozpuscic czekoladę w mince na garnku z wrzatkiem. Wlac czekoladę do śmietany i gotowe, jest lekkie i delikatne i nie za słodkie ;)
 
Ciasto na pizze

W letniej wodzie (150 ml) i 100 ml mleka rozpuszczamy łyżkę drożdży.
Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru.
Po wymieszaniu czekamy ok 20 min. Powinny pojawić sie pęcherzyki powietrza.
Następnie wsypujemy 250-300 g mąki i zagniatamy ciasto.
Ważne- ciasto ma być wilgotne i lekko kleiste
Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż wyrośnie.
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem z dodatkami wg własnych upodobań i fantazji :)
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy z termoobiegiem przez 15 minut

M obsmaża pieczarki z cebulką, przyprawia a pod koniec dodaje ok 50 g koncentratu pomidorowego. Resztę składników dodaje tak oo, surowe, bez wstępnej obróbki.

sosik czosnkowy:
Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, przyprawić papryką ostrą, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na pół godziny.
 
Salatka z makaronem z zupek chinskich.

skladniki:
- 3 zupki chinskie vifon ( agodne lub ostre, mozna mieszane w zaleznosci od naszych smakow)
- 1 pomidor
- pol ogorka zielonego
- ser żólty
- szynka konserwowa w kawalku
- kukurydza z puszki

przygotowanie:
makaron z zupek chinskich rozgniesc, wsypac do miski i dodac przyprawy z zupek. Pomidora, ogorka (obranego), ser zolty i szynke pokroic w kostke, dodac do makaronu,dodac kukurydze dodac majonez ( tak wiecej) i wymieszac, wstawic do lodowki az makaron napeczenieje - najlepiej na cala noc.

Wiem ze niektorzY makaron zalewaja 1 szklanka goracej wody zeby napecznial aled jak dla mni zmeinia to zupelnie smak..

Ja ta salatke uwielbiam! a robi sie ja doslownie w 5 minut.

I jest tania:)
 
Ostatnia edycja:
reklama
kto mi podrzuci sprawdzony przepis na jakieś smaczne i szybkie ciasto wigilijne? :) chętnie jakiś makowiec, ale inne ciasta też mile widziane, chciałabym zrobić coś innego w tym roku.
 
Do góry