reklama
kota-behemota
Q & H team
Makaron z grzybami i pomidorami
(ostatnio mój ulubiony, mogłabym to robić codziennie)
2 porcje:
ulubiony makaron (najlepiej spaghetti, lub tagiatelle), ugotować al dente
kilka podgrzybków (pieczraki tez przejdą i smakują bardzo dobrze),oczyścić, umyć i pokroić na 0,5cm platry
1 cebulka, posiekać
5 ząbków czosnku
1 duży pomidor, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki ok 0,5x0,5cm
kilka suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki (świeża)
na patalni zeszklić cebulę, dorzucić grzyby (pieczarki), poddusić, aż puszczą wodę, odparować, wcisnąć 2 ząbki czosnku i 3 pozostałe ząbki obrać z łupinek i wrzuć w całości, wymieszać i chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem, dorzucić świeżego pomidora, pod chwili kilka suszonych dusić jeszcze chwilę, dodać bazylię i natkę, wymieszać, chwilę podduszać.
przed połączeniem z grzybami i pomidorami, ugotowany makaron wymieszać z oliwą z oliwek, podawać z pieczywam czosnkowym.
Smacznego!
(ostatnio mój ulubiony, mogłabym to robić codziennie)
2 porcje:
ulubiony makaron (najlepiej spaghetti, lub tagiatelle), ugotować al dente
kilka podgrzybków (pieczraki tez przejdą i smakują bardzo dobrze),oczyścić, umyć i pokroić na 0,5cm platry
1 cebulka, posiekać
5 ząbków czosnku
1 duży pomidor, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki ok 0,5x0,5cm
kilka suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki (świeża)
na patalni zeszklić cebulę, dorzucić grzyby (pieczarki), poddusić, aż puszczą wodę, odparować, wcisnąć 2 ząbki czosnku i 3 pozostałe ząbki obrać z łupinek i wrzuć w całości, wymieszać i chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem, dorzucić świeżego pomidora, pod chwili kilka suszonych dusić jeszcze chwilę, dodać bazylię i natkę, wymieszać, chwilę podduszać.
przed połączeniem z grzybami i pomidorami, ugotowany makaron wymieszać z oliwą z oliwek, podawać z pieczywam czosnkowym.
Smacznego!
pod lukier to albo krem maślany albo krem budyniowy
ja lubię i takie i takie, z tym że maślany chyba ciut bardziej pracochłonny ale za to moim zdaniem bardziej stabilny.
mój sprawdzony przepis na krem maślany:
wersja waniliowa:
4 jajka
1-1,5 szk cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju(ja kupuje extra w biedronce 82%tłuszczu)
szczypta soli
1 duży cukier waniliowy
wersja z alkoholem+50 ml spirytusu lub wódki
w wersji czekoladowej:
2 czekolady gorzkie(ja zwykle używam goplany- musi byc dobra czekolada) rozpuszcza się w kapieli wodnej, po przestudzeniu dodaje powolutku do utartego masła
Jaja ubija się z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kapieli wodnej tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość(ma wyglądac jak dobrze ubity kogel-mogel) i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Masło o temp. pokojowej ucierać mikserem i dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. Na koniec dodać powolutku spirytus.
dla nowicjuszy kąpiel wodna to garnek z gotującą się wodą i na tym miska z zawartością np.. rozpuszczana czekolada, lub jajka które ubija się mikserem. Pod wpływem ciepla z pod spodu czekolada się pięknie rozpuszcza a jajka uzyskują porządaną konsystencję i przy okazji pozbywamy się problemu ewentualnej salmonellii z surowych jajek.
na budyniowy z reguły używa się 2 szt. sypkich budyni(ja mam zazwyczaj bez cukru) robi się je jak zawsze tylko w mniejszej ilości mleka. Maslo lub margarynę uciera się z cukrem pudrem i potem dodaje po łyżce ostudzonego budyniu. Nie podam się dokładnych proporcji bo nie mam tego dostępu do przepisu.
ja lubię i takie i takie, z tym że maślany chyba ciut bardziej pracochłonny ale za to moim zdaniem bardziej stabilny.
mój sprawdzony przepis na krem maślany:
wersja waniliowa:
4 jajka
1-1,5 szk cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju(ja kupuje extra w biedronce 82%tłuszczu)
szczypta soli
1 duży cukier waniliowy
wersja z alkoholem+50 ml spirytusu lub wódki
w wersji czekoladowej:
2 czekolady gorzkie(ja zwykle używam goplany- musi byc dobra czekolada) rozpuszcza się w kapieli wodnej, po przestudzeniu dodaje powolutku do utartego masła
Jaja ubija się z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kapieli wodnej tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość(ma wyglądac jak dobrze ubity kogel-mogel) i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Masło o temp. pokojowej ucierać mikserem i dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. Na koniec dodać powolutku spirytus.
dla nowicjuszy kąpiel wodna to garnek z gotującą się wodą i na tym miska z zawartością np.. rozpuszczana czekolada, lub jajka które ubija się mikserem. Pod wpływem ciepla z pod spodu czekolada się pięknie rozpuszcza a jajka uzyskują porządaną konsystencję i przy okazji pozbywamy się problemu ewentualnej salmonellii z surowych jajek.
na budyniowy z reguły używa się 2 szt. sypkich budyni(ja mam zazwyczaj bez cukru) robi się je jak zawsze tylko w mniejszej ilości mleka. Maslo lub margarynę uciera się z cukrem pudrem i potem dodaje po łyżce ostudzonego budyniu. Nie podam się dokładnych proporcji bo nie mam tego dostępu do przepisu.
Ostatnia edycja:
lysa_d
Fanka BB :)
Viollet ten co ja ostatnio robiłam do Zuzi tortu jest mega prosty a pyszny i się nie rozpływa
Śmietaną kremowka 250ml
1 biała czekolada do pieczenia
Cukier puder
Ubic śmietaną z cukrem pudrem (cukru tyle tylko zeby się ubila), rozpuscic czekoladę w mince na garnku z wrzatkiem. Wlac czekoladę do śmietany i gotowe, jest lekkie i delikatne i nie za słodkie
Śmietaną kremowka 250ml
1 biała czekolada do pieczenia
Cukier puder
Ubic śmietaną z cukrem pudrem (cukru tyle tylko zeby się ubila), rozpuscic czekoladę w mince na garnku z wrzatkiem. Wlac czekoladę do śmietany i gotowe, jest lekkie i delikatne i nie za słodkie
Ciasto na pizze
W letniej wodzie (150 ml) i 100 ml mleka rozpuszczamy łyżkę drożdży.
Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru.
Po wymieszaniu czekamy ok 20 min. Powinny pojawić sie pęcherzyki powietrza.
Następnie wsypujemy 250-300 g mąki i zagniatamy ciasto.
Ważne- ciasto ma być wilgotne i lekko kleiste
Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż wyrośnie.
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem z dodatkami wg własnych upodobań i fantazji
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy z termoobiegiem przez 15 minut
M obsmaża pieczarki z cebulką, przyprawia a pod koniec dodaje ok 50 g koncentratu pomidorowego. Resztę składników dodaje tak oo, surowe, bez wstępnej obróbki.
sosik czosnkowy:
Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, przyprawić papryką ostrą, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na pół godziny.
W letniej wodzie (150 ml) i 100 ml mleka rozpuszczamy łyżkę drożdży.
Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru.
Po wymieszaniu czekamy ok 20 min. Powinny pojawić sie pęcherzyki powietrza.
Następnie wsypujemy 250-300 g mąki i zagniatamy ciasto.
Ważne- ciasto ma być wilgotne i lekko kleiste
Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż wyrośnie.
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem z dodatkami wg własnych upodobań i fantazji
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy z termoobiegiem przez 15 minut
M obsmaża pieczarki z cebulką, przyprawia a pod koniec dodaje ok 50 g koncentratu pomidorowego. Resztę składników dodaje tak oo, surowe, bez wstępnej obróbki.
sosik czosnkowy:
Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, przyprawić papryką ostrą, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na pół godziny.
Salatka z makaronem z zupek chinskich.
skladniki:
- 3 zupki chinskie vifon ( agodne lub ostre, mozna mieszane w zaleznosci od naszych smakow)
- 1 pomidor
- pol ogorka zielonego
- ser żólty
- szynka konserwowa w kawalku
- kukurydza z puszki
przygotowanie:
makaron z zupek chinskich rozgniesc, wsypac do miski i dodac przyprawy z zupek. Pomidora, ogorka (obranego), ser zolty i szynke pokroic w kostke, dodac do makaronu,dodac kukurydze dodac majonez ( tak wiecej) i wymieszac, wstawic do lodowki az makaron napeczenieje - najlepiej na cala noc.
Wiem ze niektorzY makaron zalewaja 1 szklanka goracej wody zeby napecznial aled jak dla mni zmeinia to zupelnie smak..
Ja ta salatke uwielbiam! a robi sie ja doslownie w 5 minut.
I jest tania
skladniki:
- 3 zupki chinskie vifon ( agodne lub ostre, mozna mieszane w zaleznosci od naszych smakow)
- 1 pomidor
- pol ogorka zielonego
- ser żólty
- szynka konserwowa w kawalku
- kukurydza z puszki
przygotowanie:
makaron z zupek chinskich rozgniesc, wsypac do miski i dodac przyprawy z zupek. Pomidora, ogorka (obranego), ser zolty i szynke pokroic w kostke, dodac do makaronu,dodac kukurydze dodac majonez ( tak wiecej) i wymieszac, wstawic do lodowki az makaron napeczenieje - najlepiej na cala noc.
Wiem ze niektorzY makaron zalewaja 1 szklanka goracej wody zeby napecznial aled jak dla mni zmeinia to zupelnie smak..
Ja ta salatke uwielbiam! a robi sie ja doslownie w 5 minut.
I jest tania
Ostatnia edycja:
PIERNICZKI
Kulinarne szaleństwa Margarytki: Pierniczki świąteczne
polecam te pierniczki są naprawdę przepyszne! robiłam pierwszy raz w życiu i nie ostatni... chyba jeszcze w tyg. będzie druga porcja.. bo znika oj zniaka
AAA Polecam rowniez od Margarytki na święta szczeglnie struclę z makiem, jest obłędna.
http://margarytka.blogspot.com/2011/12/makowiec-zwijany-mojej-mamy-czyli.html
Kulinarne szaleństwa Margarytki: Pierniczki świąteczne
polecam te pierniczki są naprawdę przepyszne! robiłam pierwszy raz w życiu i nie ostatni... chyba jeszcze w tyg. będzie druga porcja.. bo znika oj zniaka
AAA Polecam rowniez od Margarytki na święta szczeglnie struclę z makiem, jest obłędna.
http://margarytka.blogspot.com/2011/12/makowiec-zwijany-mojej-mamy-czyli.html
reklama
kota-behemota
Q & H team
kto mi podrzuci sprawdzony przepis na jakieś smaczne i szybkie ciasto wigilijne? chętnie jakiś makowiec, ale inne ciasta też mile widziane, chciałabym zrobić coś innego w tym roku.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 7
- Wyświetleń
- 697
G
- Odpowiedzi
- 4 tys
- Wyświetleń
- 188 tys
Podziel się: