Żeberka na 3 sposoby
Sposób I
Kupić "Pomysł na żeberka" oraz żeberka i zrobić wg przepisu na opakowaniu ;p
Sposób II - Żeberka w stylu BBQ
Sos:
* 3/4 szklanki ketchupu
* 3/4 szklanki sosu barbecue
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżeczka curry
* 1/2 łyżki sosu sojowego
Składniki wymieszać.
* 1-1,5 kg żeberek
* 2 ząbki czosnku
* 2 cebule
* sól, pieprz, vegeta
Umyte i pokrojone żeberka posolić, popieprzyć i posypać vegetą. Posypać posiekanym czosnkiem i przykryć plastrami cebuli i wstawić przykryte do lodówki na co najmniej 1-2h. Następnie zdjąć cebulę (można ją dodać do sosu, którym będą polewane żeberka pod koniec pieczenia). Do szklanego żaroodpornego naczynia wlać ponad 1 cm wody, ułożyć żeberka i przykryć folią aluminiową, którą dobrze jest podziurawić widelcem w kilku miejscach. Piec 1,5h. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie odlać 1/2 płynu i żeberka posmarować sosem. Piec pod przykryciem 10 minut, a potem jeszcze 20 minut bez folii.
Sposób II - Żeberka w kapuście
* 1 kg żeberek
* 1 kg kiszonej kapusty
* majeranek, cząber, kminek, ostra papryka, sól, pieprz
* 4 ząbki czosnku
* 3 cebule
* kilka łyżek mąki
* liść laurowy i ziele angielskie
* 2 kostki rosołowe
* olej do smażenia
Zioła i przyprawy mieszamy z posiekanym czosnkiem i nacieramy nimi żeberka. Odstawiamy na ok. 2h do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano. Wyciągamy i na tej samej patelni podsmażamy cebulę posiekaną w półplastry.
Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy podlewając wodą. Jak kapusta zmięknie (jakieś 20 min) solimy i pieprzymy, dodajemy kostki rosołowe, a po wymieszaniu dodajemy obsmażone żeberka. Razem dusimy co najmniej 30 minut mieszając wszystko od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy cebulę. Nie zaszkodzi też roztopić 2 łyżki masła, zrobić zasmażkę z dwóch łyżek mąki i niewielkiej ilości wody i dodać to wszystko do kapusty.