reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

phelania ja szybko robie gulaszm, tzn przygotowanie bo trzeba wstawic na 2,5h. Mieso wolowe kroje w kostke. Minute przesmazam na patelńi, tak zeby bialo/szare sie zrobilo. Kroje jedna duza marchewke, pietruszke (ta biala czesc) i duza zebule, cebula w kostke, reszta w krazki, podsmazone mieso wrzucam do zaroodpornego naczynia, na to wrzucam pokrojone warzywa, zalewam bulionem wolowym, wsypuje troche przyprawy do gulaszu, pieprzu i przykrywam druga czescia naczynia i tak pieke w piekarniku ok 3h. 180 stopni, termoobieg. Od czasu do czasu wyjmuje i mieszam. Jak juz wyjme to albo sos juz jest na tyle gesty na ile chce a jak nie to zaciagam troche maka, wyhcodzi super i jest malo babrania sie ;-)
 
reklama
Przepyszne kokosanki (wersja z kleikiem ryżowym
wink2.gif
)


1 opakowanie kleiku ryżowego
2 szkl.kokosu
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
3/4 kostki margaryny (roztopić i ostudzić)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce (ja mieszałam rękami), piekarnik nagrzać do 180 stopni, uformować kulki (lub walce) i piec 20 minut na środkowej wysokości, żeby doły się nie zjarały..
wink2.gif

Szybkie i pyszne!!!Smacznego!!!
 
NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU

Składniki
- naleśniki ( muszą być bardzo cieniutkie)
- mięso mielone
- sos boloński - jak mam dużo czasu robię sama, jak nie mam kupuje taki do spagetti sos boloński
- ser
- koncentrat albo ketchup

Przygotowanie
Usmażyć naleśniki jak zawsze, mięso mielone posmarzyć na patelni, dodać sos, chwilę podsmażyc, na naleśnik nalożyć mięso, posypać troszeczkę serem, zawinąc w rulnik, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarwać koncentratem lub ketchupem posypac serem włożyć do piekarnika rozgrzanego na 160 st, i piec az sie ser nie rozpusci.

Smacznego!!

Ja je uwielbiam :)
 
Żeberka na 3 sposoby

Sposób I

Kupić "Pomysł na żeberka" oraz żeberka i zrobić wg przepisu na opakowaniu ;p :D


Sposób II - Żeberka w stylu BBQ

Sos:
* 3/4 szklanki ketchupu
* 3/4 szklanki sosu barbecue
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżeczka curry
* 1/2 łyżki sosu sojowego
Składniki wymieszać.

* 1-1,5 kg żeberek
* 2 ząbki czosnku
* 2 cebule
* sól, pieprz, vegeta

Umyte i pokrojone żeberka posolić, popieprzyć i posypać vegetą. Posypać posiekanym czosnkiem i przykryć plastrami cebuli i wstawić przykryte do lodówki na co najmniej 1-2h. Następnie zdjąć cebulę (można ją dodać do sosu, którym będą polewane żeberka pod koniec pieczenia). Do szklanego żaroodpornego naczynia wlać ponad 1 cm wody, ułożyć żeberka i przykryć folią aluminiową, którą dobrze jest podziurawić widelcem w kilku miejscach. Piec 1,5h. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie odlać 1/2 płynu i żeberka posmarować sosem. Piec pod przykryciem 10 minut, a potem jeszcze 20 minut bez folii.


Sposób II - Żeberka w kapuście

* 1 kg żeberek
* 1 kg kiszonej kapusty
* majeranek, cząber, kminek, ostra papryka, sól, pieprz
* 4 ząbki czosnku
* 3 cebule
* kilka łyżek mąki
* liść laurowy i ziele angielskie
* 2 kostki rosołowe
* olej do smażenia

Zioła i przyprawy mieszamy z posiekanym czosnkiem i nacieramy nimi żeberka. Odstawiamy na ok. 2h do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano. Wyciągamy i na tej samej patelni podsmażamy cebulę posiekaną w półplastry.
Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy podlewając wodą. Jak kapusta zmięknie (jakieś 20 min) solimy i pieprzymy, dodajemy kostki rosołowe, a po wymieszaniu dodajemy obsmażone żeberka. Razem dusimy co najmniej 30 minut mieszając wszystko od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy cebulę. Nie zaszkodzi też roztopić 2 łyżki masła, zrobić zasmażkę z dwóch łyżek mąki i niewielkiej ilości wody i dodać to wszystko do kapusty.
 
Ostatnia edycja:
Moje dzieło, a się narobilam z ta czekolada hehe cała ubabrana jestem. Krążek w środku kupiłam na zamówienie, masa cukrowa.

Zabcia masę zrobiłam prosta, unikam 250ml śmietany Elmei z kilkoma lyzeczkami cukru pudru, rozpuscilam tabliczkę białej czekolady na parze i wymieszalam ze śmietaną, wlozylam do lodówki na 2h i tylko raz przekladalam biszkopt. W smaku pycha!
 

Załączniki

  • image.jpg
    image.jpg
    42,1 KB · Wyświetleń: 51
  • image.jpg
    image.jpg
    43,1 KB · Wyświetleń: 52
to teraz mój przepis:)
Ciasto nutellkowe z wiśniami

- sucharki bez cukru ( żółte)
- 700g nutella - do dużej 630g dodać 2 łyżki
- 100g płatki migdałowe
- 2 serki homogenizowane
- 0,5l śmietany 30%
- 2 łyżki cukru (nie zawsze dodaję)
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki wiśniowe
- wiśnie drylowane z kompotu (1 l słoik) lub mrożone 1 opakowanie

SPÓD:
sucharki pokruszyć, wymieszać z nutellą i dodać płatki migdałowe. Wyłożyć na blaszce i wstawić o do lodówki.
Ja sucharki wkładam do reklamówki i trzaskam młotkiem do mięsa:)
P1040101.jpgP1040102.jpg
Masa serowa:
ubić śmietanę, dodać serki homogenizowane + 2 łyżki cukru (jeżeli dodaję serki wanilowe to omijam ten cukier)+ cukier waniliowy +żelatyna (rozpuszczona i ostudzona).
Wyłożyć na pierwszej warstwie i wstawić do lodówki
P1040103.jpg
zagotować 2 galaretki w soku z wiśni ciągle mieszając (ja do kompotu który zostaje z wiśni dodaję trochę wody tak aby było ok 700ml soku i w tym rozpuszczam galaretkę). Owoce wyłożyć na cieście i zalać zimną galaretką i do lodówki.
SmacznegoP1040105.jpg
 
reklama
Do góry