Kapuśniaczki (ok. 30 szt.)
* farsz - przepis taki jak na kapustę z grzybami, tylko z połowy składników i trzeba odcisnąć nadmiar płynu.
Asko sugerowała, że można je robić z ciastem francuskim i ma rację. Ale w mojej rodzinie robi się drożdżowe (najlepsze są z pieca chlebowego, ale tym chyba żadna z nas nie dysponuje).
Zaczyn:
* 5 dag drożdży
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki mleka
* 1 łyżka mąki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodając cukier i mąkę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto:
* 1 kg mąki
* 2 szklanki ciepłego mleka
* 2 jajka + 1 białko
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka soli
* 1/2 kostki masła
Do mąki dodać ciepłe mleko, zaczyn i sól. Jajka ubić z cukrem i dodać do reszty. Wyrobić ciasto. Następnie rozpuścić masło i lekko przestudzone dodać do ciasta wyrabiając je na gładko. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Rozwałkować, wyciąć kwadraty, ułożyć farsz i złożyć w trójkąt sklejając brzegi. Wierzch posmarować białkiem. Piec 30-35 min w 220 stop.
Tradycyjnie wycina się kółka i lepi okrągłe kapuśniaczki z cieniutką skórką, ale to wyższa szkoła jazdy, więc podaję wersję uproszczoną
* farsz - przepis taki jak na kapustę z grzybami, tylko z połowy składników i trzeba odcisnąć nadmiar płynu.
Asko sugerowała, że można je robić z ciastem francuskim i ma rację. Ale w mojej rodzinie robi się drożdżowe (najlepsze są z pieca chlebowego, ale tym chyba żadna z nas nie dysponuje).
Zaczyn:
* 5 dag drożdży
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki mleka
* 1 łyżka mąki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodając cukier i mąkę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto:
* 1 kg mąki
* 2 szklanki ciepłego mleka
* 2 jajka + 1 białko
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka soli
* 1/2 kostki masła
Do mąki dodać ciepłe mleko, zaczyn i sól. Jajka ubić z cukrem i dodać do reszty. Wyrobić ciasto. Następnie rozpuścić masło i lekko przestudzone dodać do ciasta wyrabiając je na gładko. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Rozwałkować, wyciąć kwadraty, ułożyć farsz i złożyć w trójkąt sklejając brzegi. Wierzch posmarować białkiem. Piec 30-35 min w 220 stop.
Tradycyjnie wycina się kółka i lepi okrągłe kapuśniaczki z cieniutką skórką, ale to wyższa szkoła jazdy, więc podaję wersję uproszczoną
Ostatnia edycja: