reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

Kapuśniaczki (ok. 30 szt.)

* farsz - przepis taki jak na kapustę z grzybami, tylko z połowy składników i trzeba odcisnąć nadmiar płynu.
Asko sugerowała, że można je robić z ciastem francuskim i ma rację. Ale w mojej rodzinie robi się drożdżowe (najlepsze są z pieca chlebowego, ale tym chyba żadna z nas nie dysponuje).

Zaczyn:
* 5 dag drożdży
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki mleka
* 1 łyżka mąki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodając cukier i mąkę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto:
* 1 kg mąki
* 2 szklanki ciepłego mleka
* 2 jajka + 1 białko
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka soli
* 1/2 kostki masła
Do mąki dodać ciepłe mleko, zaczyn i sól. Jajka ubić z cukrem i dodać do reszty. Wyrobić ciasto. Następnie rozpuścić masło i lekko przestudzone dodać do ciasta wyrabiając je na gładko. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Rozwałkować, wyciąć kwadraty, ułożyć farsz i złożyć w trójkąt sklejając brzegi. Wierzch posmarować białkiem. Piec 30-35 min w 220 stop.
Tradycyjnie wycina się kółka i lepi okrągłe kapuśniaczki z cieniutką skórką, ale to wyższa szkoła jazdy, więc podaję wersję uproszczoną ;)
 
Ostatnia edycja:
reklama
spagetti z sosem tuńczykowo-ananasowym DSC01489.jpg
przepis na 2 porcje- to na zdjeciu to mały talerz i jedna porcja, wydaje się sporo, ale kalorycznie jest w sam raz
(jest pyszne mimo wygladu)

UWAGA UWAGA przepis dietetyczny z mojego menu od dietetyczki! (przy zachowaniu rozsądku z makaronem)

puszka tuńczyka w sosie własnym
4 plastry ananasa
ząbek czosnku
średnia cebulka
2 łyżki koncentratu(ja daję sok pomidorowy stąd taka ilość płynu na talerzu)
50 g makaronu na porcję- czyli 100g łącznie(hm do tej pory nie wiem czy ugotowanego czy ważony przed- ja ważę przedp haha z pazerstwa)
kostka rosołowa
przyprawy
łyżka oliwy z oliwek


Posiekaną cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek , dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podsmażamy razem. Następnie zalewamy szklanką bulionu(z kostki) i chwilę gotujemy, dodajemy koncentrat.
Po chwili wrzucamy puszkę tuńczyka i blendujemy wszystko na gładko. Dodajemy ananas pokrojony w kostkę i gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

W między czasie gotujemy makaron. Nie wiem czy wiecie ale prawidłowo podane spagetti powinno się najpierw wymieszać i chwilę podusić łacznie czyli sos+ makaron. Ja zawsze podawałam makaron polany sosem, a jednak różnica w smaku jest:) poprawiłam się i teraz po ugotowaniu makaron wrzucam do sosu i chwilę gotuję a potem na talerz. Może mniej efektownie wygląda, tym bardziej to z tuńczyka ale smak o niebo lepszy jak dla mnie. Niestety nie miałam nic zielonego na górę...

Danie robi się łącznie może 15-20 min. Ja mam je na 2 dni dla siebie :)
 
No to teraz będzie dym. Rodzice zasypują mnie jabłkami z sadu. Nie mam zielonego, różowego i bladego pojęcia, co oprócz kompotu, ciasta z jabłkami mogę zrobić. Nie mam słoików, by robić z nich przetwory. Nie mam suszarki, by je ususzyć (co wogle z takimi suszonymi później robić- w sumie to nawet nie lubię suszonych owoców-oprócz bananów). Co z tym zrobić by się nie zmarnowało...?!??!?! Chyba, że macie jakiś pomysł ze słoikami to ewentualnie, ja kobieta o 2ch lewych rękach w kuchni, mogłabym wyczarować. Słoiki mogę skombinować...
Liczę na pomoc wzorowych gospodyń domowych ;)
 
Ostatnio znalazłam ciekawy przepis, który tylko lekko zmieniłam ;)
To skrzyżowanie pierogów, z krokietem i lasagne :)

Robi się farsz jak na pierogi (na 12 szt. ok. 7 ugotowanych ziemniaków, 30 dag twarogu (wszystko przeciśnięte przez praskę) i 2 cebule podduszone na 3 łyżkach masła).
12 płatów makaronu lasagne gotuje się do miękkości w posolonej wodzie (ale żeby się nie rwały).
Na każdym płacie układa się farsz (ok. 0,5 cm) i zwija roladki.
Roladki panieruje się w jajku (trzeba 2 szt.) i w bułce tartej. Smaży się jak krokiety.

Próbowałam i polecam :)
 
W takim razie na życzenie Asko, wklejam przepisy z tej naszej podróży orientalnej..wybaczcie, ale wkleję je w postaci fotek..
 

Załączniki

  • DSCF4941.jpg
    DSCF4941.jpg
    20,4 KB · Wyświetleń: 43
  • DSCF4942.jpg
    DSCF4942.jpg
    21,6 KB · Wyświetleń: 37
  • DSCF4943.jpg
    DSCF4943.jpg
    30,6 KB · Wyświetleń: 42
  • DSCF4945.jpg
    DSCF4945.jpg
    25,4 KB · Wyświetleń: 41
  • DSCF4947.jpg
    DSCF4947.jpg
    20 KB · Wyświetleń: 36
  • DSCF4948.jpg
    DSCF4948.jpg
    40,2 KB · Wyświetleń: 39
  • DSCF4949.jpg
    DSCF4949.jpg
    16,8 KB · Wyświetleń: 35
  • DSCF4950.jpg
    DSCF4950.jpg
    24,9 KB · Wyświetleń: 30
  • DSCF4951.jpg
    DSCF4951.jpg
    18,6 KB · Wyświetleń: 27
  • DSCF4952.jpg
    DSCF4952.jpg
    19,7 KB · Wyświetleń: 32
reklama
Ja też jutro robie kluski, a gulasz juz zrobiony:-) i rosołek też-hehe.
Phelania o jaki gulasz Ci chodzi, bo możesz zrobić szybki drobiowy z piersi kurczaka. Ja kroję w koskę piers, gotuję a potem robię sos do tego. Trochę dłużej robi się wołowy, dodaję jeszcze do niego paprykę czerwoną w paseczki cienkie pokrojoną.
 
Do góry