reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

RYZ PO ARABSKU

Arabski.jpg

Gotujemy ryz w osolonej wodzie,krocej niz czas na opakowaniu..
Pamietajmy by go nie rozgotowac.
Na patelni podsmazamy cebulke (pokrojona w drobna kosteczke) dodajemy do tego koncentrat(ja na 2 worki ryzu daje caly jeden maly sloiczek koncentratu) i podsmazamy razem z ta cebulka, do tej cebulki dorzucamy przedtem odsaczony z wody ryz i razem to wszytko mieszajac otrymujemy wspanialy dodatek do miesa na obiad jak i grilla..

Proponuje do tego piers z kurczaka zgrillowana z sosikiem czosnkowym lub tzatziki:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
1 torebka ugotowanego ryżu
2 piersi z kurczaka
pół paczki mrożonych warzyw
2 łyżki oleju
sól i pieprz
kostka rosołowa knora albo jak ktoś woli przyprawa do kuchni chińskiej

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, a następnie pokroić w drobne paski. Kurczaka doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kuchni chińskiej. Wstawić ryż do ugotowania. Rozgrzać olej na patelni. Po kilku minutach wrzucić warzywa, które najlepiej jest smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 10 minut. Dorzucić ugotowany ryż. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać ciepłe.

Wersja alternatywna: ugotować kurczaka w wodzie z kostką knora, pokroić w kostkę, dodać podduszone warzywka i zapieć z ryżęm w piekarniku- mniej smazonego :)
 
POPAPRANIEC! pyszne ciasto polecam
[h=2]SkładnikiIMG_7120.jpg[/h]
  • Składniki na ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku (suchy)
  • 1 łyżka kakao
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
  • pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki wody - ja dałam mleka i to chyba więcej niż 4 łyzki (lałam na oko) bo inaczej polewa jest ciut za twarda
  • Ponadto:
  • 1/2 szklanki wódki - poki co robię wersję bez alkoholu
  • dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
  • migdały lub orzechy


[h=2]Sposób przygotowania[/h]
  • Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę

  • z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.

  • Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

  • Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

  • Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.

  • Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!

  • Smacznego:-)

    ciasto po przekrojeniu wygląda super, taki właśnie popapraniec zarówno na wierzchu jak i w środku.
 
  • Bardzo szybki przepis na "Puszysty Sernik na zimno"

Składniki :

  • 1kg mielonego sera białego (mozna kupic w wiaderku)
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mąki przennej
  • aromat śmietankowy (do smaku kilka kropelek)
  • 500G śmietany 30% (np piątnica)
  • 2 opakownia cukru waniliowego po 16g
  • 1 szklanka cukru (jesli ktos nie lubi za duzo cukru moze byc 1/2)
  • 8 jajek
  • brzoskwinie w puszcze ( wedle upodobania)
Ser biały zmiksowac wraz z samymi żóltkami,dalej dodajemy mleko w proszku,mąke przenna i aromat śmietankowy.
W oddzielnym naczynku ubić z cukrem śmietanke,dodac do masy serowej i wymieszac delikatnie łyżka.

Białka ubic na sztywna piane dodac cukier i dalej ubijac.Nastepnie piane z bialek dodac do masy serowej i delikatnie razem polaczyc mieszajac łyżka.

Blache wyłożyc papierem do pieczenia,na dno mozna polozyc herbatniki,ale ja wole zamiast tego na sam koniec posypac pokorojonymi brzoskwiniami.:)
Rozkladamy mase serowa na blaszke posypujemy jakimis owockami i wkladamy do piekarnika.Piec ok 50min temp 180C w zaleznosci od piekarnika .Mi przy tej temp wychodzi:)
Po upieczeniu zostawic w piekarniku na 30min.
Mozna polac czekolada według uznania.

Smacznego :) w razie pytan piszcie:)
P.S lekko mi sie góra spiekla bo zajełam sie malym a nie nastawilam czasu:cool2:sernik1.jpgsernik2.jpgserniczek najlepiej smakuje na drugi dzien:)
 
Ostatnia edycja:
PLACUSZKI Z PIERSI KURCZAKA :)

-1kg piersi z kurczaka
-papryka
-duza cebula
-pieczarki (daje na oko 300-500g)
-4 jajka
-4 łyzki maki ziemniaczanej
-sol, pieprz, papryka, maggi (dla chetnych), zioła prowansalskie

Filety kroimy w drobna kostke, posypujemy ziolami prowansalskimi i dajemy do lodowki na ok 1 godz.
Pieczarki, cebule i papryke kroimy w drobna kostke, pieczarki z cebula podsmazamy na patelni.
Jajka mieszamy z maka, dodajemy mieso, podsmazone pieczarki i papryke oraz przyprawy wedle upodoban.
Na rozgrzanym oleju smazymy formułując placuszki.

Bardzo dobrze smakuja maczane w sosie czosnkowym :)
 
Chciałam polecić dwa szybkie przepisy na coś słodkiego;)

1. Ciasto, którym zajadał się mój Tz, choć on nie je słodkich rzeczy.
Najlepsze po mocnym schłodzeniu , np po nocy w lodówce:

Sernik czekoladowy z mascarpone

Ja robiłam tak:
Spód:

  • 120 g ciastek San herbatniki z czekoladą
  • 50 g masła stopionego
Ciastka zbiłam na proch i wymieszałam z masłem, przesypałam do tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nie podopiekałam.

Masa serowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżki mąki pszennej

Czekoladę wraz z kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej.
Wymuieszałam ser mascarpone, jajka, cukier, mąkę i likier. Dodałam roztopioną czekoladę z kremówką, wymieszałam na gładką masę.
Zostało trochę większych kawałków mascarpone, bo nie mam miksera, ale w niczym to nie przeszkadzało.
Wylałam całość na przygotowany wcześniej spód, włożyłam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekłam 50 min. (środek ma być ścięty i taki był). Studziłam w uchylonym piekarniku, po czym przełożyłam na całą noc do lodówki.
Można dekorować owocami sezonowymi - myślę, że byłby pyszny z malinami, truskawkami i polany czekoladą, pierwszy raz zrobiłam bez niczego.
Sernik rozpływa się w ustach,ma oryginalny smak i konsystencję, robi się go raz dwa...tyle tylko, że to mała porcja
;-)

Czekoladowy.jpg


2. Ekspresowe ciastka francuskie:

- płat ciasta francuskiego (nie mrożone)
- jakieś owoce, ja miałam jabłko-dlatego posypałam jeszcze na wierzch cynamonem
- żółtko
- cukier

Płat kroimy w kwadraty- prostokąty-dowolność;) , kładziemy owoc, smarujemy żółtkiem , obsypujemy cukrem i do piekarnika rozgrzanego na 200stopni: 13-15 minut.
Robi sie to 5 minut, idealne , gdy mamy niespodziewanych gości, pyszne jeszcze ciepłe- ostatnio zjadałam sama wszystkie;-)
Ciasteczka francuskie

c_f_10_400x400.jpg

c_f_20_400x400.jpg
 
reklama
sernik wygląda bosko, muszę go zrobić przy najbliższej okazji:):) a i ciacha na szybko wygladaja smakowicie:)
 
Do góry