reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2009

Ja przy mojej problemowej ciąży miałam 6 razy,2 pierwsze dla potwierdzenia dopochwowe później w 14 tygodniu przyziemnosć w 20 połówkowe w miedzy czasie kontrolne przepływy i teraz przepływy i dodatkowo 3-4D

reklama
Sara27: Dopiero się doczytałam, że przy - 3,75 na oboje oczu i astygmatyźmie masz skierowanie na cc... a ja mam podobnie i nie chcę! Czy to bezwzględne wskazanie do cesarki? Naprawdę chciałabym przeżyć poród świadomie i żeby mnie nie kroili :szok: to mnie teraz nastraszyłaś... chyba czas lecieć do okulisty na konsultację... :confused:

Firehead,dobrze ze weszlam na forum to moze zdaze cie przed zasnieciem uspokoic.Jest zupelnie odwrotnie tzn wiekszosc okulistow nie widzi przeciwskazan przy takiej wadzie.Musialam dlugo szukac takiego ktory jest zdania ze powyzej -3 nie powinno sie rodzic naturalnie.Juz kilka moich znjomych skorzystalo z jego zaswiadczenia no i w tym ja,tylko ze my wszystkie chcialysmy cc.Takze nie martw sie,nie jest latwo znalezc okuliste ktory przy takiej wadzie jak moja/twoja wypisze papierek;)

Sara27 Fajnie że jeszcze zdążyłaś. Bardzo się cieszę z tego co napisałaś... choć pewno jeszcze w ferworze walki w czasie porodu pożałuję, że takiego lekarza nie poszukałam hehe :-pPrzy poprzednim porodzie w połowie chciałam "zrezygnować" i iść do domu :-)(tak jakby to było możliwe:sorry:).
Agusia, Asiunia uwielbiam internet:-) znalazłam to czego od dawna szukałam, a więc kiedy i ile badań USG mi przysługuje standardowo. To to rozporządzenie Ministra Zdrowia o którym wspominała Agusia!

A więc są trzy podstawowe USG:
I - 11-14 tydzień
II - 21-26 tydzień
III - 33-37 tydzień

W 36 tyg. mam wizytę i mam zamiar upomnieć sie o to co mi się należy :cool2:

Ostatnia edycja:
Witam:-)
Nie wiem czy ja źle spałam czy co ale czuje się jak połamaniec :tak:
Kochany synus poszedł z psem i do sklepu po pieczywo a ja dalej w koszulce nocnej i chyba zaraz znowu skocze do wyrka,może z jakąs gazetką a tak w ogóle to pachnie mi od rana kawa z mlekiem i cukrem mniam :eek::eek::eek:
Firehead walcz kobieto o swoje to ci się należy i już :tak:
A ja gdzies przypadkowo się dowiedziałam że cukrzyca jest wskazaniem do cesarki czy ktos cos wie na ten temat??

sara - to mnie trochę zmartwiłaś bo mam -2,5, a po wczorajszej wizycie w szpitalu miałam nocne koszmary

napiszcie - wiem że są 2 rodzaje znieczulenia zzo i tam gdzie mam iść dają (tylko do cc!!! do sn nawet "odpłatnie nie dają!!!) PODPAJĘCZYNKOWE - jakie to ?:szok:

jakoś wizyta w szpitalu mnie zdołowała - jedyne co pocieszającego położna powiedziała że po cc jeśli znów brak postępu będzie to 16 godzin trzymać mnie nie powinni do cc:baffled:

To to rozporządzenie Ministra Zdrowia o którym wspominała Agusia!

A więc są trzy podstawowe USG:
I - 11-14 tydzień
II - 21-26 tydzień
III - 33-37 tydzień

W 36 tyg. mam wizytę i mam zamiar upomnieć sie o to co mi się należy :cool2:
Tak, te usg są bardzo ważne, bo między 11-14 tc sprawdza się przezierność karkową i obecność kości nosowej (w kierunku wykluczenia Zespołu Downa, szczególnie ważne dla mamuś po 30tce), mdzy 21-26 jest połówkowe - sprawdza się dokładnie wszystkie narządy maluszka, bo dobrze widać i ogólną ocenę stanu jego zdrowia, a 33-37 - potwierdzenie stanu zdrowia maluszka, dojrzałość łożyska, ew. położenie dziecka.
Dziwię się, że są lekarze, którzy tego nie respektują.
Ja miałam więcej usg - krwawienia, plamienia, potem łożysko przodujące - doliczyłam się 12. To dużo, teraz do końca ciąży mam mieć jeszczo 1-2.
Zaraz jedziemy z dziećmi na sanki! Moja pierwsza wyprawa od 20 tygodni!!!! Ja będę z dołu pełnić funkcję fotografa.:-D Tak się cieszę.:-D A wczoraj upiekłam moim panom bułeczki drożdżowe z jabłuszkami i kruszonką - tak więc powoli się rozkręcam i wracam do aktywności :tak:

Maniulka masz super pomocnego synka.kaczuszka przykro mi ze wizyta w szpitalu nie byla pozytywna.Ale wiesz co,zawsze albo mozesz zmienic szpital do rodzenia na inny albo podejsc do tego tak,ze bedziesz tam (pewnie jak prawie kazda z was) tylko kilka dni,max 6-7.To chyba tylko ja mam tak dziwnie,ze mam sie stawic juz na tydzien/dwa przed cc a po porodzie trzymaja az 7 dob.Wynika z tego ze bede w szpitalu min.2 tyg a max.3 tyg!Nie mam pojecia czemu tak ma byc,ale faktem jest ze moja ginka od poczatku ciazy mowila,ze ona swoje pacjentki kladzie jakis czas przed cc zeby sie wstrzelic w odpowiedni termin i podtrzymywac ciaze jak najdluzej.Wiesz,moje szpitale to tez nie sa jakies prywatne kliniki,wiec luksusow nie ma ale spodobala mi sie atmosfera i dobre opinie na temat opieki okolo i poporodowej.No i to ze dzidziusie przebywaja caly czas obok lozek mamus w takich miniwozeczkach:)Co do znieczulen jestem zielona.Nie znam zadnych skrotow i nazw typu zzo,ale wiem ze do cc jest albo uspienie (narkoza w postaci maski na twarz)lub zastrzyk w kregoslup,podobno mam miec to drugie.

reklama
Hej

Fajnie poczytac ze u was wszytsko ok
Vinniki ------swietna wiadomosc z tym lozyskiem ciesze sie bardzi teraz wiem jak to jest lezec plackiem;-)U mnie bedzie to juz tak do konca ciazy
Julia ------achhh biedulko ty to masz z tym niedojrzalcem co to za fraj.....daruj sobie go i zycie na nowo ukladaj z dzidziusiem
Maniulka-----uwazam uwazam wiem ze jak jest lepiej to szybko mozna pogorszyc wiec i tak leze w lozku bo musze a wstaje tylko na sikanie i do wanny :tak:
Kaczuszka-----to Ty kochana jak chcialabys urodzic przez cc czy sn??? hmmm co do znieczulen to nie mam pojecia co i jak....i nie doluj sie tak tymi szpitalami:happy2:
Sara-----Ty to juz niedlugo coooooo:sorry2:powiedz dokladnie kiedy idziesz do szpitala juz ?????

Do góry