julcia7777
Aktywna w BB
Cześć ja z takim pytaniem . Jak to by wyglądało gdybym chodziła przez jakiś czas na wizyty prywatnie a później przeszła na NFZ ? Pierwsza możliwa wizyta na NFZ u Nas wychodzi na Marzec 2025 , mimo tego że chciałam potwierdzić ciążę . Więc umówiłam się do swojego ginekologa na 3 grudnia prywatnie wizyta 300 zł więc trochę sporo . Mój mąż , mówił żebym do marca chodziła do swojego a później poszla na NFZ . Co o tym myślicie ? Według mnie to nie będzie wyglądać dobrze .
Możesz iść prywatnie a później (ile się da) na NFZ. Z tego co wiem to nie będziesz miała co miesiąc wizyt na NFZ a w ciąży raczej się tak chodzi. U mnie w mieście ginekolog prywatnie to koszt 250 zł. Skierowanie na badania postaraj się mieć od lekarza na NFZ .
Morfologia krwi, mocz, TSH, kwas foliowy, glukoza we krwi, HBS, krzywa cukrowa (chyba jeszcze kiła i HIV) to badania które też może Ci zlecić lekarz rodzinny. Toksoplazmowa, wirus różyczki to sama płaciłam. Inne skierowania postaraj się mieć od ginekologa na NFZ.
Badania prenatalne pierwszego i drugiego trymestru w niektórych miastach są za darmo, nawet jak chodzisz prywatnie to ginekolog musi dać tylko skierowanie