reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyta prywatną czy na NFZ ? Ciąża

Jeśli już to 3 USG, a wizyty są mniej więcej co 4 tygodnie zgodnie ze standardem opieki okołoporodowej.

Nie demonizowalabym opieki na NFZ. Prowadzę ciążę w poradni przyszpitalnej i wizyty mam co 3 tygodnie, pierwszą miałam wyznaczoną w ciągu dwóch tygodni, wszystkie niezbędne badania mam wykonywane, USG na każdej wizycie, wizytę połogową u fizjoterapeuty uroginekologoczno. Badania prenatalne I i II trymestru są teraz bezpłatne dla wszystkich ciężarnych. Czuję się lepiej zaopiekowana na NFZ niż gdy chodziłam do ginekologa prywatnie.
Dla mnie wizyty co miesiąc nie są koniecznością. Jeżeli z ciążą jest wszystko ok to nie czułam takiej potrzeby. Baaa nawet byłam spokojniejsza niż jakbym latała co chwilę do lekarza.

reklama
Coo? NFZ jeszcze bardziej obowiązuje ustawa niż prywatnego lekarza. Normalnie miałam wizytę według potrzeb (zwykle co 2 tygodnie bo ciąża była zagrożona). Prywatnie często nawet nie masz możliwości prowadzenia ciąży wysokiego ryzyka bo nikt nie będzie ryzykował prywatnie
Nie ma przymusu chodzenia na wizyty co miesiąc. Na NFZ przysługują 3 wizyty. Po jednej wizycie na trymestr.

Tak to prawda:) ja chodzę dla spokoju i wszystkie koleżanki też chodziły. Można iść na NFZ co pare miesięcy i pewnie to też wystarczy

Tak to prawda:) ja chodzę dla spokoju i wszystkie koleżanki też chodziły. Można iść na NFZ co pare miesięcy i pewnie to też wystarczy

Ja chodziłam prywatnie i na NFZ i była różnica ogromna na plus NFZ.
Na każdej wizycie USG, wszystkie inne badania, dodatkowo skierowanie na NFZ na echo serca i usg III (USG I, II I III wykonywane przez profesor) trymestru bez proszenia czy czegokolwiek. Potem na oddziale patologii ciąży i na poporodowym zupełnie inna rozmowa kiedy "znasz" większość obsady.
Dziś z perspektywy czasu w ogóle bym nie prowadziła tej ciąży dodatkowo prywatnie.

Nooo ja sobie nie wyobrażam ciąży np. 1k1o prowadzić prywatnie, wyłącznie odpowiednia przychodnia, w odpowiednim szpitalu
WIesz co, u nas to wygląda tak, że idzie się do odpowiedniego lekarza, bo o tych dobrych każdy wie i sobie przekazuje, a oni i tak wszyscy albo pracują w poradni przyszpitalnej albo na oddziale i na część wizyt wciskają do poradni, a część jest prywatnie. W sensie to nie są randomowi lekarze nie wiadomo skąd. Ja prowadzilam ciążę u ordynatora, ktory jest jeszcze wojewódzkim konsultantem ds perinatologii, to mialam co miesiąc rozpiskę dyzurów na IP, żeby wiedzieć, o kogo prosić jakby coś mi się działo.

Dzwoniłam jeszcze raz , i okazalo się że oni nie prowadzą ciąż .. dziwnie bo to poradnia w szpitalu to , wydaje mi się że muszą prowadzić . W każdym bądź razie dostałam dwa namiary , gdzie powinni przyjmować na NFZ.

reklama
Pierwsza wizyte zrob prywatnie. Jak bedziesz miala karte ciazy to zapisz sie na NFZ. Bo musisz miec jakiec potwierdzenie ciazy. Wtedy musza ci znalezc miejsce do specjalisty na wizyte w ciagu 7 dni roboczych. Jesli odmawiaja to popros kierownika o odmowe na pismie i zloz skarge do NFZ. Jesli nie beda chciali wystawic odmowy na papierze to dzwonisz do Rzecznika Praw Pacjenta przy czym glosno to wypowiadasz w przychodni. Egzekwuj swoje prawa i nie daj sie zlewac w przychodni.

Do góry