reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

Przepraszam dziewczyny, ale nie daję rady już czytać wszystkich postów - plecy zbyt bolą przy siedzeniu przy kompie :-(

Wiecie kiedy powinno się robić USG w III trymestrze? Nie pamiętam, a nie mogę znaleźć tej informacji na necie. Kiedy ma sens ocenianie wielkości dziecka przed porodem, wydajność łożyska itd?

wczoraj byłam u gina i powiedział, że robi się w 37-38 tyg, aby sprawdzić ile waży maluch, wcześniej jak nic się nie dzieje niepokojącego to nie ma potrzeby.

Ostatnia edycja:
reklama
Mi się wydaje, że usg powinno być między 30 a 34 tyg. ciąży, a później na około 2-3 przed planowanym terminem, żeby sprawdzić ułożenia dziecka i inne potrzebne/przydatne do porodu rzeczy.

Mi się wydaje, że usg powinno być między 30 a 34 tyg. ciąży, a później na około 2-3 przed planowanym terminem, żeby sprawdzić ułożenia dziecka i inne potrzebne/przydatne do porodu rzeczy.

Magdalenka ma rację, przedostatnie powinno być ok 30tyg, ale ostatnie jak mi gin powiedział 37-38 tyg.

Ostatnie to powinno być przed samym porodem tak mi się wydaje a nie jest tak???????Ja miałam ale rodziłam wczesniaka więc zanim zawiezili mnie na salę porodową było usg a tak normalnie to nie robią czy robią :confused:
Firehead witaj:-)
magda19lenka ja juz na szczęscie mam wszystko zostały apteczne rzeczy ale to już co szpital będzie kazał to kupię resztę mam,dobrze że się z tym wszystkim uwinęłam bo teraz już by mi się nie chciało taka jestem ociążała no i mam leżeć wiec szansy na pooglądanie tu i tam by nie było a tak mąż mnie wszędzie woził no i radosć wspólnego kupowania wystarczy że na codzień jest daleko odemnie :tak:
Ksiądz już był wiec teraz tylko luzik:-)chociaż ja dalej piorę teraz koszulki swoje szlafroczek a zaraz będą kocyki pachnie maleństwem na cały dom uwielbiam ten zapach :-)

Dziękuję za ciepłe przyjęcie :-)

Ostatnie to powinno być przed samym porodem tak mi się wydaje a nie jest tak???????Ja miałam ale rodziłam wczesniaka więc zanim zawiezili mnie na salę porodową było usg a tak normalnie to nie robią czy robią :confused:

Dziekuję za ciepłe przyjęcieMi, przy odchodzących od początku porodu wodach, robili USG w szpitalu, a rodziłam tydzień po terminie. A o USG w 32 tyg. gin-ka powiedziała, że mogę sobie zrobić, ale na własną rękę (czyt. bez skierowania, pełnopłatne) :-( Mam nadzieję, że koło 38go tyg. da skierowanie, bo dotychczas miałam tylko jedno koło 20 tyg.

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny dopiero przejrzałam wasze wypowiedzi i tak fajnie że macie zakupy porobione ja już nie mogę się doczekać aż wyjdę na zakupki dla małego.
Witam nową marcóweczkę , dziewczyny cierpię na bezzenność wczoraj zasnęłam o 3 i tak codziennie ale nie spałam popołudniu więc jest nadzieja.

Firehead, witaj:-D
Widzę, że szał zakupowy ogarnął już prawie wszystkie Marcóweczki :-D Ja dużo rzeczy mam, ale wciąż dokupuję drobiazgi - a to smoczki, a to agrafki dla dzidziusiów i takie tam słodkie bzdurki :-D Aż żałuję, że tyle rzeczy mam, bo teraz są tak cudne rzeczy na rynku i chciałabym coś kupić tylko po to by było nowe, ale myśląc racjonalnie to dobrze - więcej odłożymy np na wakacje czy nowy samochód. Jeszcze chcę kupić laktator (już się zdecydowałam na avent) i chustę do noszenia maluszka.

Dziękuję za ciepłe przyjęcie :-)

Dziekuję za ciepłe przyjęcieMi, przy odchodzących od początku porodu wodach, robili USG w szpitalu, a rodziłam tydzień po terminie. A o USG w 32 tyg. gin-ka powiedziała, że mogę sobie zrobić, ale na własną rękę (czyt. bez skierowania, pełnopłatne) :-( Mam nadzieję, że koło 38go tyg. da skierowanie, bo dotychczas miałam tylko jedno koło 20 tyg.

Tylko jedno usg mialas przez cala ciaze???czemu tak?
to nie zamalo???:sorry2:

no faktycznie mało cos ... ja mialam do tej pory 3 w tym 1 poczatkowe sprawdzające czy to rzeczywiście ciąża. A potem dwa gdzie malutką juz było widać. 5 lutego mam wiz i usg :)

reklama
troszkę dziwnie bo przysługują kobiecie w ciaży 3 usg w czasie całej ciąży.. to jest takie "socjalne minimum" gwarantowane przez nfz:)

Do góry