reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2009

Przepraszam dziewczyny, ale nie daję rady już czytać wszystkich postów - plecy zbyt bolą przy siedzeniu przy kompie :-(

Wiecie kiedy powinno się robić USG w III trymestrze? Nie pamiętam, a nie mogę znaleźć tej informacji na necie. Kiedy ma sens ocenianie wielkości dziecka przed porodem, wydajność łożyska itd?

wczoraj byłam u gina i powiedział, że robi się w 37-38 tyg, aby sprawdzić ile waży maluch, wcześniej jak nic się nie dzieje niepokojącego to nie ma potrzeby.

Ostatnia edycja:
reklama
Mi się wydaje, że usg powinno być między 30 a 34 tyg. ciąży, a później na około 2-3 przed planowanym terminem, żeby sprawdzić ułożenia dziecka i inne potrzebne/przydatne do porodu rzeczy.

Mi się wydaje, że usg powinno być między 30 a 34 tyg. ciąży, a później na około 2-3 przed planowanym terminem, żeby sprawdzić ułożenia dziecka i inne potrzebne/przydatne do porodu rzeczy.

Magdalenka ma rację, przedostatnie powinno być ok 30tyg, ale ostatnie jak mi gin powiedział 37-38 tyg.

Ostatnie to powinno być przed samym porodem tak mi się wydaje a nie jest tak???????Ja miałam ale rodziłam wczesniaka więc zanim zawiezili mnie na salę porodową było usg a tak normalnie to nie robią czy robią :confused:
Firehead witaj:-)
magda19lenka ja juz na szczęscie mam wszystko zostały apteczne rzeczy ale to już co szpital będzie kazał to kupię resztę mam,dobrze że się z tym wszystkim uwinęłam bo teraz już by mi się nie chciało taka jestem ociążała no i mam leżeć wiec szansy na pooglądanie tu i tam by nie było a tak mąż mnie wszędzie woził no i radosć wspólnego kupowania wystarczy że na codzień jest daleko odemnie :tak:
Ksiądz już był wiec teraz tylko luzik:-)chociaż ja dalej piorę teraz koszulki swoje szlafroczek a zaraz będą kocyki pachnie maleństwem na cały dom uwielbiam ten zapach :-)

Dziękuję za ciepłe przyjęcie :-)

Ostatnie to powinno być przed samym porodem tak mi się wydaje a nie jest tak???????Ja miałam ale rodziłam wczesniaka więc zanim zawiezili mnie na salę porodową było usg a tak normalnie to nie robią czy robią :confused:

Dziekuję za ciepłe przyjęcieMi, przy odchodzących od początku porodu wodach, robili USG w szpitalu, a rodziłam tydzień po terminie. A o USG w 32 tyg. gin-ka powiedziała, że mogę sobie zrobić, ale na własną rękę (czyt. bez skierowania, pełnopłatne) :-( Mam nadzieję, że koło 38go tyg. da skierowanie, bo dotychczas miałam tylko jedno koło 20 tyg.

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny dopiero przejrzałam wasze wypowiedzi i tak fajnie że macie zakupy porobione ja już nie mogę się doczekać aż wyjdę na zakupki dla małego.
Witam nową marcóweczkę , dziewczyny cierpię na bezzenność wczoraj zasnęłam o 3 i tak codziennie ale nie spałam popołudniu więc jest nadzieja.

Firehead, witaj:-D
Widzę, że szał zakupowy ogarnął już prawie wszystkie Marcóweczki :-D Ja dużo rzeczy mam, ale wciąż dokupuję drobiazgi - a to smoczki, a to agrafki dla dzidziusiów i takie tam słodkie bzdurki :-D Aż żałuję, że tyle rzeczy mam, bo teraz są tak cudne rzeczy na rynku i chciałabym coś kupić tylko po to by było nowe, ale myśląc racjonalnie to dobrze - więcej odłożymy np na wakacje czy nowy samochód. Jeszcze chcę kupić laktator (już się zdecydowałam na avent) i chustę do noszenia maluszka.

Dziękuję za ciepłe przyjęcie :-)

Dziekuję za ciepłe przyjęcieMi, przy odchodzących od początku porodu wodach, robili USG w szpitalu, a rodziłam tydzień po terminie. A o USG w 32 tyg. gin-ka powiedziała, że mogę sobie zrobić, ale na własną rękę (czyt. bez skierowania, pełnopłatne) :-( Mam nadzieję, że koło 38go tyg. da skierowanie, bo dotychczas miałam tylko jedno koło 20 tyg.

Tylko jedno usg mialas przez cala ciaze???czemu tak?
to nie zamalo???:sorry2:

no faktycznie mało cos ... ja mialam do tej pory 3 w tym 1 poczatkowe sprawdzające czy to rzeczywiście ciąża. A potem dwa gdzie malutką juz było widać. 5 lutego mam wiz i usg :)

reklama
troszkę dziwnie bo przysługują kobiecie w ciaży 3 usg w czasie całej ciąży.. to jest takie "socjalne minimum" gwarantowane przez nfz:)

Do góry