reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

Sara a jak duya masy wade wyroku?bo ja tez tam jakas mam ale nie wiem czy bym sie zalapala na cesarke raczej nie.
A moze ktos wie jakie sa normy tzn.od jakiej wady moza zalapac sie na cc.
Ja nawet znalazlam recepte i mam takie okulary do dali Cylinder na prawe i na lewe oko minus 0,50 i os na prawe 25stopni odleglosc zrenic 60mm.
Co o tym myslicie?

reklama
Vinniki - nie myśl to jest najlepsze rozwiązanie, ja też się staram, dużo dała mi rozmowa z nowym lekarzem i tak nie rozmyślam i nie rozbijam na części każdego bólu i napięcia brzuszka i chyba jest też mi przez to lepiej - psychika to jednak najważniejsza rzecz w chorobie ....
jestem ciekawa jak tam avanti i usg....

dziewczyny dzidzia zdrowa ułożona główką do dołu waży 1200gram ( nie wiem czy to dużo czy mało ) i jest CHŁOPCEM także będziemy mieli Alanka...lekarz powiedział że ciąża książkowa także bardzo się cieszę ...:-D:tak:
sara napisz jak tam po usg czy z małą wszystko wporządku...

Ostatnia edycja:
Avanti, super, że Alanek sie w końcu ujawnił :-) Echh, ja mam wizytę w przyszły piątek, mam nadzieję że Adrianek też ładnie przybiera na wadze.

Vinniki, kochanie, moja ciąza też od początku była zagrożona, ale ja starałam się i staram do tej pory myśleć pozytywnie i muszę Ci powiedzieć, że dzieki temu czuję się super!!!

Dzisiaj posprzątałam już ślicznie domek(tak wogóle to ja sama nie wiem ską ja biorę tą moją energię:szok:) Czuję się super, jak narazie nic mnie nie boli i sił mam dużo, ale staram się mimo wszystko ograniczać z wysjiłkiem i robię wszystko powolutku. Teraz muszę jeszcze umyć podłogi i będę już tylko leniuchować:-)

Juz wrocilam,baaaardzo szczesliwa :))))Wedlug tego lekarza dzidzia rozwija sie idealnie,wiec moja ginka ma racje:)polozenie podluzne glowkowe,wymiary w normie,waga 1380g,ilosc plynu owodniowego w normie,lozysko w dnie i na scianie przedniej o 1 stopniu dojrzalosci(wiec porod przedwczesny mi nie grozi(,pepowina 3 naczyniowa,nieprawidlowosci w budowie plodu brak,szyjka macicy 41 mm-ujscie wewnetrzne zamkniete:))))Tez potwierdzil ze nie ma potrzeby lezec wiec pohulam dalej:)))Moja ginka mi mierzyla szyjke w 23 tc jako 34 mm wiec podejrzewam ze prawda o dlugosci szyjki jest gdzies posrodku i jest to blad pomiaru-bo raczej nie jest mozliwe zeby sie wydluzyla;)))Aha,wymiary plody odpowiadaja 29 tc a nie 28,ale w sumie jutro zaczynam 29 wiec na to samo wychodzi.I mam wpisane eutrofia-ponoc to znaczy ze plod rozwija sie jak trzeba ale pierwszy raz sie z tym terminem spotykam.Z radosci pojechalysmy z mama zrobic pare zakupow dla dzidzi-smoczki,grzebyk,szczoteczke itp a dla mnie majtki jednorazowe do szpitala.Zmykam na obiad i nadrobie posty pozniej.Ahh pytalam o wielkosc brzucha-mowil ze nie ma znaczenia i o swoj szpital Kopernika ze to dobry wybor:)))
PS a wymiary BPD-74mm, AC-236 mm, FL-55 mma tetno 140 ;)))

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Avanti, Sara, bardzo się cieszę, że takie cudne i zdrowe maluszki w Was rosną. :-D Avanti, gratulacje z okazji syneczka:-D
Magdalenka, Sara, Miotlica, Ewelcia, Kaczuszka, Mirka dzięki za słowa pocieszenia. Jak Miotlica radziła, zadzwoniłam do męża się wygadać, choć naraziłam go na koszta, bo jest teraz w Niemczech tylko pod komórką. Oczywiście też zabronił mi myśleć negatywnie.
Pewnie ta samotność i to że kłuje mnie cały czas po lewej stronie robią swoje...
Na codzień staram się myśleć optymistycznie - inaczej bym oszalała - ale pojawił się nowy lęk, że na Wigilię mogłabym trafić do szpitala.
No i jak to w małym miasteczku - nie ufam do końca w opiekę lekarską.
I martwi to, że do końca nie wiem co ze mną jest. Niby wg poradników o łożysku przodującym można mówić 28-30 tydzień, a ja już mam je wpisane w kartę.
Zadzwoniłam dziś do prywatnej klinki w Bielsku, która ma najlepsze notowania wg strony rodzić po ludzku z pytaniem o koszta porodu - no igdy powiedziałam o moim łożysku pielęgniarka skwitowała - no, ale takie łożysko to i tak lubi się odklejać i prowadzic do krwotoków, a u nas nie ma warunków do hospitalizacji - i znów mnie dobiła.
Cóż. Idę wstawić rosół, a potem chyba będę leżeć z no-spą, aż ból przejdzie.

Ewelcia dasz rade z tym porodem silami natury.Mysle ze kazda z nas bardziej sie obawia niz to sie okazuje w rzeczywistosci.Co do wady wzroku to mam po -4 (minus 4) na obie galki oczne oraz astygmatyzm (to chyba cylinder tez jest) -0,75 na lewe oko,a na prawe nie wiem.Ostatni raz bylam u okulisty rok temu i wtedy mowil ze on jest zwolennikiem cesarek przy krotkowzrocznosci powyzej -3 a od ilu kwalifikuja to nie wiem.Moja znajoma rodzila przez cc a miala tylko -2,75 wiec to chyba ogolnie zalezy od stanu oka,siatkowki,rogowki i nie wiem czego jeszcze. Co do kardiologicznych spraw to dluga sprawa u mnie.Niedoleczona grypa (nie chcialo mi sie lezec w lozku) sprawila ze sie doigralam-zapalenie miesnia sercowego,arytmia,bradykardia,wypadanie platka zastawki,poltora miesiaca w szpitalu,holter,zastrzyki z antybiotykow i sterydow,leki przez kilka miesiecy po szpitalu,zawiesilam na rok studia,opuscil mnie byly facet bo w jego idealnym swiecie nie bylo miejsca na dziewczyne z chorym sercem,potem poznalam przyszlego meza i on byl moim lekarstwem.Od 3 lat jest OK ale jesli chodzi o sport to cwiczen wysilkowych nie moge wykonywac,lekkoatletyka tez nie dla mnie-za to Ok sa basen,cwiczenia wytrzymalosciowe (steper,rozne lekkie atlasy),rozciagajace (joga,stretching,pilates),lekki aerobik i spokojniejsze tance typu latin jazz,taniec brzucha,klasyczny i towarzyski.Porod naturalny moglby byc za duzym obciazeniem,dlatego wskazania do cesarki.Avanti gratuluje zdrowego chlopczyka,imie Alan cudo:)

Witajcie!

. I tak żyję wciąż w napięciu, że lada chwila coś się może stać... Mam dość, ta ciąża to taki stres, od początku coś nie tak... Nie do porównania z tamtymi ciążami gdy mogłam robić wszystko...Nie mogę wytrzymać życia w ciągłym strachu, napięciu, myśleniu, że coś może pójść nie tak. Za każdym razem gdy krzątam się po domu, coś robię, piekę ciastka czy prasuję, boję się czy mogłam to zrobić bez szkody dla dziecka przy tym łożysku..... :-:)-:)-:)-(

Vinniki mam bardzo podobnie...ta ciaza jest taka problematyczna, nie mozemy sie nia cieszyc tak jak poprzednia....wlasciwie ciagly stres czy dotrwamy...a im dalej w las tym wiecej klopotow....trzymaj sie jednak ....i glowa do góry...uda nam sie:-)

Tanu, pewnie, że musimy wierzyć, że nam się uda... Myślenie pozytywne jest bardzo ważne, zwykle mi się udaje, dziś coś wyjątkowo źle z moim nastrojem, mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Przypomnij mi kochana, a u Ciebie też problem z łożyskiem? Też powinnaś dużo leżeć? Przepraszam, że dokładnie nie pamiętam, ale tyle się przewija przez to forum, ze potem trudno wszystko zapamiętać.

reklama
Witam kochane :-) znowu sie rozpisałyscie kurcze jak znowu kogos pomine ajjjjj
ewelcia86 twoja wada wzroku jest niewielka raczej bez wskazań do cesarki ja mam wieksza wade i nic nigdy nie wspominali mi o cc ale spokojnie przecież nikt nie może przewidzieć jaki będzie miał poród a może akurat bezbolesny jak mój pierwszy wszystkim nam tego własnie życzę:-)
Vinniki wiem co czujesz przeszłam ciąże zagrożoną poród przedwczesny im bliżej tego terminu tym bardziej się boję powtórki ale staram się nie mysleć negatywnie bo wiem jak ważne jest moje samopoczucie
Sara27 super że wszystko ok
avanti85 już gratulowałam synka ale co tam jeszcze raz gratulacje i ładne imię wybraliscie
Miroslava1979 ja poproszę troche energii bo u mnie brak totalny :tak:

Do góry