reklama
Vinniki
Mamusia chłopczyków
Kochane, myślę, że jeżeli chodzi o wagę dziecka to muszą być jakieś widełki - w końcu donoszone dzieci, w 40 tygodniu, różnią się wagą i to jak! Od niecałych 3 kg do 4kg, a nawet więcej. Więc myślę, że różnice 200-300 gram są jak najbardziej dopuszczalne w 27-28 tygodniu ciąży!
A mi dziś bardzo smutno - moja siostra, z którą tak się cieszyłyśmy że jesteśmy razem w ciąży poroniła - i to drugi raz pod rząd. Bardzo mi jej żal, i to tak przed świętami...
A mi dziś bardzo smutno - moja siostra, z którą tak się cieszyłyśmy że jesteśmy razem w ciąży poroniła - i to drugi raz pod rząd. Bardzo mi jej żal, i to tak przed świętami...
maniulka
Pozytywnie zakręcona:)
Vinniki przykre to bardzo i to drugi raz kurcze wspieraj ją teraz jak możesz bo na pewno tego potrzebuje
Co do wagi dzidziusiów super to napisałas![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Co do wagi dzidziusiów super to napisałas
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
może powinna zrobić jakieś szczegółowe badaniaA mi dziś bardzo smutno - moja siostra, z którą tak się cieszyłyśmy że jesteśmy razem w ciąży poroniła - i to drugi raz pod rząd. Bardzo mi jej żal, i to tak przed świętami...
Vinniki
Mamusia chłopczyków
Laila, obawiamy się, że jeżeli chodzi o moją siostrę to "problem" jest po stronie jej męża - choruje na bardzo poważną chorobę (ziarninak Wegenera) jest na lekach, które niestety mogą uszkadzać jądra (a wiec i plemniki). Na szczęście mają trzyletnią córeczkę Marysię, a to że moja siostra poroniła teraz dwa razy z rzędu może niestety oznaczać, że w ich przypadku nie będą mogli mieć więcej dzieci :-
-
-( Bo jeżeli jak podejrzewamy plemniki są uszkodzone, to ona może zachodzić w ciążę i ronić raz za razem:-( Tym bardziej nam jej żal, oczywiście badania zrobią, aby upewnić się, że tak jest... Ale lekarz prowadzący jej męża uważa, że to i tak cud, że udało im się z Marysią...
Ewelcia86 - ja jestem w 27 tc, moja mała waży 1100 i lekarz mówi że jest duża a brzuch mały i dlatego może boleć. Czy Ciebie też boli brzuch?
Moja niby duża a Twój waży więcej i niby drobniutki.
Co lekarz to inne zdanie
No mnie tez wlasnie boli brzuch,czasami nawet bardzo ze wyprostowac albo zchylic sie nie moge....
Twoja moze byc "puszysta" a moj jest "drobniutki" ale dlugi juz nawet nie pytalam ile mierzy,mnie najbardziej interesowalo czy wszystko ok,bo napoczatku mnie troche wystraszyla
![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
Vinniki to bardzo przykre co spotyka twoja sistre,biedna musi cierpiec.
Z ta waga to masz zupelna racje,mala roznica....i tyle
Dziewczyny, spokojnie z tą wagą dziecka. Jak byłam w ciąży z Karolkiem, to super specjalista na dwóch aparatach pomylił sie o 0,5 kg!!! Chyba niepotrzebnie miałam cesarke w 37 tygodniu. Myśle, że to nie był problem specjalisty czy sprzetu, tylko reguł wyliczających parametry. Np. synek miał małą twarzyczke, ale razem dużą główke. A z wyników USG wychodziło, że ma niedorozwój główki... Martwiłam sie strasznie...
Byłam wczoraj u ginka. Wyniki hemoglobiny i glukozy wzorcowe. Strasznie sie ciesze, bo bez słodyczy nie dam rady :-)
Mówiłam o bólach brzucha przy chodzeniu. Podobno może boleć i to normalne. A mnie przy chodzeniu boli podbrzusze...
Ale wczoraj też wkurzyłam sie i popłakałam w gabinecie...
Mój lekarz powiedział mi, że wystawi mi zwolnienie do 3 tygodni przed terminem porodu. Potem mam symulować przeziebienie u lekarza ogólnego lub wziąć zaległy urlop. DLACZEGO???
Czemu nie chce wystawić zwolnienia aż do porodu? Wydaje mi sie, że może wystawić np. do dwóch tygodni po terminie porodu. Jak urodze wcześniej, to i tak zacznie mi sie macierzyński od dnia porodu. Chodze do lekarza prywatnie, płace 100 zł za wizyte i takie nieuzasadnione numery???
A popłakałam sie, bo stwierdził, że raczej nie mam co liczyć na znieczulenie przy porodzie. W gdańskich szpitalach brakuje anestozjologów. Są oni na bloku operacyjnym i na OIOMie (tak to sie pisze?) i na rodzące nie mają czasu... Tyle sie teraz mówi o leczeniu bólu. Głupiego zeba nie zaplombują mi bez znieczulenia, a poród musi boleć? Bede miala prawie 35 lat i myśle, że pierwszy poród naturalny w tym wieku pewnie nie bedzie łatwy, a teraz tak sie ogranicza cesarki... STRASZNIE BOJĘ SIĘ BÓLU I DŁUGIEGO PORODU...
Mówiłam o bólach brzucha przy chodzeniu. Podobno może boleć i to normalne. A mnie przy chodzeniu boli podbrzusze...
Ale wczoraj też wkurzyłam sie i popłakałam w gabinecie...
Mój lekarz powiedział mi, że wystawi mi zwolnienie do 3 tygodni przed terminem porodu. Potem mam symulować przeziebienie u lekarza ogólnego lub wziąć zaległy urlop. DLACZEGO???
![wściekła :wściekła/y: :wściekła/y:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/realmad2.gif)
A popłakałam sie, bo stwierdził, że raczej nie mam co liczyć na znieczulenie przy porodzie. W gdańskich szpitalach brakuje anestozjologów. Są oni na bloku operacyjnym i na OIOMie (tak to sie pisze?) i na rodzące nie mają czasu... Tyle sie teraz mówi o leczeniu bólu. Głupiego zeba nie zaplombują mi bez znieczulenia, a poród musi boleć? Bede miala prawie 35 lat i myśle, że pierwszy poród naturalny w tym wieku pewnie nie bedzie łatwy, a teraz tak sie ogranicza cesarki... STRASZNIE BOJĘ SIĘ BÓLU I DŁUGIEGO PORODU...
Ostatnia edycja:
reklama
S
Sara27
Gość
Dziewczyny az jestem zdziwiona ze tak duzo postow napisalyscie,bo ja przez prawie caly dzien (poza poankiem) nie moglam wejsc na forum-jakis blad mi wyskakiwal!
W skrocie:
Tanu - nie martw sie na pewno wszystko bedzie dobrze.Mnie ginka tez okolo 17 tc straszyla ze jakby mi sie szyjka skrocila to zalozy mi pessar,ale dodala ze zieki niemu nie musialabym lezec tylko normalnie chodzic-wiec jest plus!Nie byl jednak potrzebny chociaz szyjke mam niezbyt dluga bo 34 mm :-)
Vinniki - strasznie mi przykro z powodu tego co sie stalo twojej siostrze,az nie wiem co jeszcze w tej sytuacji napisac:-(
Asiunia zupelnie nie rozumiem propozycji twojego lekarza,co mu dadza takie manipulacje?To jakis absurd!
Ewelcia wiesz co,ja tam nie wiem ale moja lekarka uwaza ze liczy sie nie wielkosc brzucha w sensie jego wypuklosci bo to sa cechy osobnicze (zalezy od tluszczyku,jak sie przesuwaja organy) tylko wysokosc dna macicy-jesli macice masz odpowiednio wysoko mimo np bardziej plaskiego brzucha to jest OK.Ja jakiegos giganta tez nie mam,chociaz w stosunku do swej sylwetki jest spory.
Teraz odnosnie wagi dzieci-nie ma sie co przejmowac waga.Lekarze wypuszczaja ze szpitali dzieci (w przypadku wczesniakow),ktore osiagna wage 2 kg.Srednia waga noworodkow w Polsce to podobno 3200 g a przeciez rodza sie dzieci nawet ponad 4,5 kg wiec widelki sa duze.Zreszta jest cos takiego jak siatki centylowe i wlasnie tam widac jak duzy jest zakres tolerancji wagi.Ja urodzilam sie w 32 tc z waga 1650 g i podobno to bylo niewiele jak na ten wiek ciazy.Moja dzidzia wazyla w 23 tc 650 g i podobno bylo to sporo wg mojej ginki.
Ahh wlasnie,musze sie pochwalic-w sobote ide na USG ale zwykle,2D.U swojej ginki mam dopiero po nowym roku,a mi znajoma mojej przyjaciolki zaproponowala zebym wziela jej termin w dobrej klinice,bo ona idzie do szpitala:-(Nie zastanawialam sie ani chwili,bo sprzet tam maja super,bardzo ciesze sie ze zobacze dzidzie juz a nie po nowym roku,przy okazji zapytam tez o jej wage oraz oczywiscie o swoja szyjke itp - no tylko tyle ze nic za darmo-koszt 120 zl![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
![wściekła :wściekła/y: :wściekła/y:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/realmad2.gif)
Tanu - nie martw sie na pewno wszystko bedzie dobrze.Mnie ginka tez okolo 17 tc straszyla ze jakby mi sie szyjka skrocila to zalozy mi pessar,ale dodala ze zieki niemu nie musialabym lezec tylko normalnie chodzic-wiec jest plus!Nie byl jednak potrzebny chociaz szyjke mam niezbyt dluga bo 34 mm :-)
Vinniki - strasznie mi przykro z powodu tego co sie stalo twojej siostrze,az nie wiem co jeszcze w tej sytuacji napisac:-(
Asiunia zupelnie nie rozumiem propozycji twojego lekarza,co mu dadza takie manipulacje?To jakis absurd!
Ewelcia wiesz co,ja tam nie wiem ale moja lekarka uwaza ze liczy sie nie wielkosc brzucha w sensie jego wypuklosci bo to sa cechy osobnicze (zalezy od tluszczyku,jak sie przesuwaja organy) tylko wysokosc dna macicy-jesli macice masz odpowiednio wysoko mimo np bardziej plaskiego brzucha to jest OK.Ja jakiegos giganta tez nie mam,chociaz w stosunku do swej sylwetki jest spory.
Teraz odnosnie wagi dzieci-nie ma sie co przejmowac waga.Lekarze wypuszczaja ze szpitali dzieci (w przypadku wczesniakow),ktore osiagna wage 2 kg.Srednia waga noworodkow w Polsce to podobno 3200 g a przeciez rodza sie dzieci nawet ponad 4,5 kg wiec widelki sa duze.Zreszta jest cos takiego jak siatki centylowe i wlasnie tam widac jak duzy jest zakres tolerancji wagi.Ja urodzilam sie w 32 tc z waga 1650 g i podobno to bylo niewiele jak na ten wiek ciazy.Moja dzidzia wazyla w 23 tc 650 g i podobno bylo to sporo wg mojej ginki.
Ahh wlasnie,musze sie pochwalic-w sobote ide na USG ale zwykle,2D.U swojej ginki mam dopiero po nowym roku,a mi znajoma mojej przyjaciolki zaproponowala zebym wziela jej termin w dobrej klinice,bo ona idzie do szpitala:-(Nie zastanawialam sie ani chwili,bo sprzet tam maja super,bardzo ciesze sie ze zobacze dzidzie juz a nie po nowym roku,przy okazji zapytam tez o jej wage oraz oczywiscie o swoja szyjke itp - no tylko tyle ze nic za darmo-koszt 120 zl
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)