reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

Pisze celowo w 2 poscie,zeby sie nie zlalo z tym wyzej...Jak to jest z tymi tygodniami ciazy?Wszystkie kalkulatory licza mi ze jestem w 29 tc lub pisza ze np 28 tc i iles tam dni ale ze to jest 29 tc,a moja ginka liczy pelne tygodnie czyli ze 28 tc i iles tam dni to 28 tc.Tylko ze tak to 2 marca czyli moj termin porodu wg OM wypadalby w 41 tc a nie w 40 tc.USG ostatnie z 23 tc mowilo ze dzidzia ma wymiary jak z 23 tc,ale nogi w przod.Ja wiem ze ten 1 tydzien to niby zadna roznica ale tak dla formalnosci dobrze by bylo wiedziec kiedy zaczac swietowac jak stuknie 30 tc :D

reklama
Hej!!!
Jaki to spokuj z rana nie podobne to do Was:-)
Ja juz po sniadanku naszykowana na wizyte,zaraz zmykam na utobus chce byc wczesniej,moze wczesniej wejde????!!!

Sara moja doktor tez liczy pelne tygodnie czyli np nie pisze 28ty3dzien tylko 28tydz!!!!
No ja tez liczylam na tych kalkulatorach to tez wychodzilo ze 29tydz,ale policz sobie sama.
Ja mialam pierwszy dzien ostatniej miesiaczki 26maja i liczac od tej daty 40tyg to wychodzi mi termin na 2marca.

hej właśnie wrociłam z tego ochydnego badania juz się bałam, ze nie wysiedze i bedzie źle i wogle ale jakoś wytrzymałam i dobrze miec za sobą oby wynik był dobry dziś mam miec po 16 ale czy bede miala iśc tego nie wiem

Ewelcia wlasnie mialam do ciebie na priva napisac z zapytaniem jak twoj lekarz liczy,bo przeciez obie mam termin wg OM na 2 marca:)Pierwszy dzien ostatniej miesiaczki hmm - dostalam brazowe plamienie (zawsze tak okres zaczynalam) o godz 23 dnia 24.05, natomiast zywoczerwona krew dostalam dzien pozniej czyli 25.05 i lekarka policzyla mi od 25.05.Mowila ze termin 1-2 marca ale w karte ciazy wpisala mi ostatecznie 02.03 jak ja zakladala:)Jesli nasi lekarze licza podobnie to jestem spokojna:)))

hej wam...ja wczoraj mialam szalony dzien...najpierw jak kube ubieralam do przedszkola zauwazylam u niego krostki....zostalismy w domu....przyjechala lekarka ipotwierdzila ,ze to ospa:(.....mialam tez wizyte u ginekologa....szyjka przez 2 tygodnie skrocila sie o 6mm....nie wiem czy to duzo czy malo...zostalo 2,4....i 14 tygodni do przetrwania....lekarza postanowil ze zalozymy pessar....pobral posiew i kazal dzis zaniesc do pracowni a w nocy trzymac w lodowce...pani w pracowni nie przyjela bo niby nie w lodowce tylko w temp pokojowej....musze zrobic jeszcze raz ..tyle ze moj lekarz pojechal na 10 dni za granice....jutro bede musiala sie isc dzies prosic zeby mi pobrali...w zaleznosci od wyniku mam w przyszlym tygodniu jechac na Karowa na zalozenie tego pessara( stwierdzil ze karowa lepsza niz bielanski gdzie on pracuje bo maja OIOM dla wczesniakow i w razie co bede juz miala tam jakis punkt zaczepienia..)....jesli wynik badania bedzie nie taki to najpierw antybiotyk
musze tez (wlasnie sie staram) zadzwonic do szpitala zakaznego w sprawie tej ospy....ja nie wiem czy przechodzilam a tutaj nikt mi nie zrobi badan na przeciwciala....poki co nie mam jeszcze objawów...
kazal lezec plackiem a ja tak bardzo chce jechac na swieta do rodziny:-(nie wiem doła łapie...jakos wszystko idzie nie tak....

Hej dziewczyny.
Byłam dzisiaj w poradni diabetologicznej, wypożyczyli mi glukometr i siękłuje 4 razy dziennie :)
Co do diety to żadnych konkretów, wypytałam o kilka produktów, mam jeść drobiowe wędliny, dużo dużo warzyw, kefiry i jogurty naturalne, nie mozna mleka, oczywiscie do kawy zbozowej jest mozliwe, sporadycznie owoc, zupy bez zasmażki i najlepiej niezabielane, i na obiad chude mieso i ryby.
19go mam wizyte i wtedy pani doktor powie mi co i jak dokładniej.
Miroslava, Ty idziesz jutro. Proszę Cię zpytaj co z serami białymi bo jakis chudy twarożek mi się marzy :) z rzodkieweczką.

w razie wątpliwosci zjesc a pozniej zmierzyc cukier zbey wiedziec jak wplywa.

Właśnie wróciłam od diabetologa, kupiłam sobie glukometr, a jutro idę ponownie na badanie po obciążeniu 75 g glukozy, bo to co miałam ostatnio było totalnie pokręcone!!! Powiedziała co mam jeść i nie jest najgorzej, pozwoliła mi codziennie zjadać jeden owoc, jogurt, ograniczyć ziemniaki, potrawy mączne i mleczne( mleko, kefiry itp) powiedziała, że nie jest źle i narazie dieta wystarczy, a do tego zapisała mi jakieś badanie hemoglobiny A1C, podobno to jest średnia cukrów z kilku miesięcy. Za tydzień idę znowu do kontroli. A tak wogóle robiłam w przychodni badanie poziomu glukozy i miłam 98 czyli w normie:-)

Pozatym moja mama myje mi okna, a sąsiedzi myślą, że to ja i krzyczą z daleka:-D:rofl2::-D

az z ciekawowsci zajrzałam w swoją kartę ciąży-mnie lekarz pisze dokładnie, tzn z dniami np 24w5d....ale wiem ze liczy się tez tak jak wy piszecie-ciaza trwa 40 tyg czyli 10 miesięcy księżycowych-od pełni do pełni...10 mc po 28 dni...ale liczy sie to od pierwszego dnia ostatniej miesiączki czyli jesli zakładamy regularne cykle co 28 dni to pierwsze 2 tyg ciazy sa juz wtedy kiedy w ciazy nie jestesmy....dlatego mowi sie o ciązy donosznej jesli zakonczy sie w terminie powyzej 38 tyg od pierwszego dnia ostatniej miesiączki....a o nie przenoszonej ciazy mowi sie do konca 42 tyg-dopiero po tym terminie ciaza jest przenoszona...te 4 ostatnie tyg od 38 do 42 tyg wyznaczają termin porodu-wiadomo kazdy organizm jest inny stąd az tak duzy rozstrzał....

swoją drogą tu jest fajny kalkulator

Termin porodu - Wiek dziecka - Ciąża - Dziecko

tanu bedzie dobrze jak zaloza pessar to spokojnie mozesz jechac do rodzinki na swieta...ja ide w poniedzialek na kontrole tez sie boje bo ostatnio mialam 3,6 mm dl szyjki o cm az skrocila sie przez 2 miesiace....zobaczymy co mi powie teraz...w sumie teraz bez usg wiec pomiar na oko bedzie...

a mi lekarz pisze bez dni tylko tyg ....

kurcze maluch mi wlazl w bok i kopie ale bol ide sie polozyc ....

Cześć Dziewczyny
Ja też mam dziś wizytę u lekarza. Już nie mogę sie doczekać bo wczoraj odebrałam wyniki z moczu i podobno nie są dobre,mam jakieś bakterie. Ponadto od poniedziałku boli mnie dół brzucha z prawej strony, nie ponaga już no-spa nawet ta forte. Czasem tak boli że chodzę zgięta w pół o ile w ogóle mogę wstać. Mam nadzieję że okaże się że to przez te bakterie i dostanę jakiś lek. Oby tylko nie było to nic poważnego:-(

reklama
witam Kitki zycze żeby wszystko było dobrze. Moze to tylko ucisk i dlatego tak boli co by nie było aby szybko przeszlo. Ja po tym obrzydliwym badaniu dzisiaj wstaniu rano wstaniu... znowu mnie matka obudzila :wściekła/y:. Musialam iśc spać tak wiec niedawno wstałam i zaraz zmykam doczytać co u was :)

Do góry